v rubriki film:
.. / / / 26.01.2004

Šefova hčerka

Režiser David Zucker je postal že skoraj sinonim za totalne in brezkompromisne komedije, kjer se norčuje in zafrkava iz vsega kar stoji in hodi in kjer nič ni nedotakljivo. Včasih tak neposreden pristop deluje, spet drugič se ujame v past bizarnosti in neokusnosti. In v podobnem konfliktu se znajde tudi film Šefova hčerka, ki po komični ter "obrtniški" plati vsekakor deluje, a se zaradi milo rečeno slaboumne vsebine sesuje sam vase v trenutku, ko želi gledalec vsaj za trenutek vklopiti svoje možgane.

Terence Stamp) je stroga in brezčutna pošast s kamnom namesto srca, katerega najljubše opravilo je zatirati zaposlene in ljudi nasploh, tudi svojo lastno hčerko in sina.

Hčerka Lisa (Tara Reid) se je prilagodila njegovi zahtevnosti in se več ali manj ravna po njegovih strogih pravilih in nemogočih razvadah. Vse pa se postavi na glavo, ko se v Liso zagleda Jackov podrejeni Ted (Ashton Kutcher), ki je bil do sedaj vedno spregledan na delovnem mestu in si poleg lepe dekline želi tudi napredovanja.

A ravno, ko se zdi, da se mu je pričela nasmihati sreča, ga Lisa z drobnim nesporazumom pregovori, da za en večer sprejme vlogo varuške šefove hiše. In kot mu da Jack jasno vedeti, ne bo ostal živ, če se bo kaj pripetilo hiši ali pa njegovemu hišnemu ljubljenčku - sovi.

In kot ste verjetno že uganili, gre ravno ta večer narobe vse, kar si Ted sploh lahko zamisli (in tudi tisto, kar si ne more).

V hišo se tako povabijo pravkar odpuščena tajnica Audrey (Molly Shannon) in njen ljubosumni fant s še nekaj neobrzdanimi prijatelji, izobčeni Jackov sin Red (Andy Richter), zlobni gangster T.J., Lisin bivši fant, številni sosedje in še vsa druga "drhal", ki bo ta večer spremenila v Tedovo najhujšo nočno moro.

A kot da to še ni dovolj, se tudi Jackova sova pod vplivom mamil odloči za kratek izlet po mestu. Očitno so Tedu štete zadnje ure!

Šefova hčerka je film, kjer res nikomur ni prizanešeno. Tako se na dolgo in široko ponorčuje iz nekaterih "legend" ameriške zgodovine, kot so O.J. Simpson, Mike Tyson in njegovo "grizljanje" ušes nasprotnikov, umor J.F. Kennedyja, domnevne teorije zarote o (ne)pristanku Američanov na luni in tako dalje.

Potem so tu seveda še standardna norčevanja iz gejev, invalidov, debelih ljudi, starostnikov, blondink in podobne bolj ali manj nespodobne šale. Za vrhunec filma se pokaže še ena naga zadnja plat in nova komedija absurdov je rojena.

Vendar film ima tudi neko pozitivno stran, vendar zgolj pod pogojem, da greste v kino res samo zato, da se zabavate, ter da znate popolno (brez izjeme!) izključiti prav vse možganske funkcije, razen receptorskih imputov in centrov za smejanje.

To je namreč komedija, ki deluje le pod pogojem, da o njeni vsebini ne premišljujete in da ne se ne zavedate, da bi znale tako neokusne šale marsikoga tudi resnično prizadeti.

To je pač komedija momenta, kjer se mora gledalec (če seveda to zna), odklopiti od realnega sveta in se nasmehniti najbolj krutim težavam dugih ljudi. Morda barbarska in nehumana, toda za nekaj minut zabave zelo pripravna človeška veščina (ki pa je nikar ne prakticirajte prevečkrat, da ne pride v navado).

Vsak drug razlog za ogled filma, razen mogoče kakšne osebne simpatije do čednega zabavljača Ashtona Kutcherja in lepotice z ledenim pogledom Tare Reid, tako ne pride v poštev.

Poleg že omenjene dvojice se dokaj dobro izkaže tudi Terence Stamp kot kliše zadrtega japija, ki je pozabil na vse okrog sebe, tudi na lastno družino.

A prav v tem grmu tiči Pandorina skrinjica, ki se odpre na koncu filma in popolnoma degradira komični element zgodbe.

Šefova hčerka je namreč tipičen primerek odštekanega filma, kjer se v nasprotju z vsem prej povedanim in prikazanim, na koncu na vsak način poskuša podati neko moralo ali nauk, ki bo en, dva, tri spremenil zmotno razmišljanje glavnih likov filma in jih naredil boljše ljudi.

Tako poceni moraliziranje pa seveda izpade povsem lažno in prej kot kaj drugega negativno vpliva tudi ne vsaj za silo dober - komični del filma.

*Šefova hčerka, komedija (režija: David Zucker, scenarij: David Dorfman, igrajo: Ashton Kutcher, Tara Reid, Jon Abrahams, Molly Shannon, Terence Stamp idr., distribucija: Fivia)

Ocena: O.J. Simpson na pohodu (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Sefova hcerka - thumbnail

Sefova hcerka