v rubriki film:
.. / / / 08.10.2004

Dobrodelna projekcija bo?nja?kih filmov

V petek, 8. oktobra, se bo ob 20.10 v Kinodvoru zgodila posebna projekcija dveh novih bošnjaških dokumentarnih filmov režiserja Muhameda Mujkića: Masovna grobišča v BiH in Marš smrti. Na predstavitvi bo prisoten tudi avtor Muhamed Mujkić, izkupiček od prodanih vstopnic pa je namenjen srebreniškim sirotam.

Projekt je bil pripravljen v sodelovanju z Bošnjaško kulturno zvezo Slovenije.

Masovna grobišča v BiH (Masovne grobnice v BiH)

Film prikazuje procese izkopavanja masovnih grobišč, ki so v Bosni in Hercegovini potekala med leti 1996 in 2003. Vidimo lahko množična grobišča, površinske grobove in jame, v katerih ležijo trupla Bošnjakov, ubitih med leti 1992 in 1995. Film prikazuje načine ekshumacij, vrste množičnih grobišč in težave, s katerimi se je srečevala ekspertna skupina, v kateri sta bila med drugim tudi g. Amor Mašović (predsednik Državne komisije za izginule) in g Muhamed Mujkić (režiser filma in član Državne komisije za izginule).

Marš smrti

Dokumentarni film Marš smrti pripoveduje o pokolu v Srebrenici leta 1995. Prikazuje aktivnosti ekspertne skupine, ki se je med leti 1996 in 2003 ukvarjala z izkopavanjem, identifikacijo in pokopavanjem žrtev. Pokaže odprtje spominskega obeležja in pokopališča Srebrenica, ki se nahaja nasproti nekdanjega kompleksa Združenih narodov. Film je bil prvič predvajan letos marca v zgradbi Združenih narodov v New Yorku.

Več informacij je na voljo na uradni spletni strani Kinodvora.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Masovna grobisca v BiH in Mars smrti - thumbnail

Masovna grobisca v BiH in Mars smrti