v rubriki film:
.. / / / 24.09.2004

Shrek 2

Za sedmimi gorami in za sedmimi vodami, je živel plemeniti princ, ki je s pomočjo dobre vile rešil lepo princesko pred zlobnim zmajem, jo odrešil strašnega uroka in živela sta srečno, do konca svojih dni. Nekako takole se odvija večina pravljic in tudi ta bi bila na las podobna, če ne bi dobri vili in princu načrte prekrižal grdobec, ki se v Shreku 2 znova vrača, če že ne lepši, pa zagotovo boljši in še bolj zabaven.

Shrek (glas Mike Myers) in Fiona (glas Cameron Diaz) sta srečna mladoporočenca, ki v družbi nekoliko nadležnega oslička (glas Eddie Murphy) preživljata brezskrbne dni v močvirju.

Idilo zmotijo sli, ki prinesejo novico, da Fionina kraljevska starša (glasova Julie Andrews in John Cleese) vabita hčerko in njenega moža v goste, da bosta lahko blagoslovila njun zakon.

Kljub Shrekovemu nasprotovanju se druščina odpravi v kraljestvo za sedmimi gorami, tam pa seveda naletijo na vse prej kot topel sprejem. Kralj in kraljica namreč nista navdušena nad tem, da je njuna hčerka poročila grdobca, še manj pa, da je grdobka tudi sama.

Kralj je namreč sklenil pakt z dobro vilo (glas Jennifer Saunders), po katerem naj bi se Fiona poročila z lepim princem (glas Rupert Everett), ter tako premagala urok spreminjanja v grdobko.

Kralj pod pritiski dobre vile najame poklicnega morilca Obutega mačka (glas Antonio Banderas), ki pa se spoprijatelji s Shrekom in tako skupaj skušajo poiskati napoj za večno srečo.

Shrek 2 je film, ki si ga je skoraj potrebno ogledati dvakrat. A ko ga vidiš drugič, odkriješ toliko novih (zabavnih) detajlov, da bi ga rad videl še tretjič. In ko ga vidiš tretjič ...

Dobro, da ne bo tudi tole neskončna pravljica, bo bolje, da pogledamo film iz naslednjega zornega kota: če se je zdelo, da je bil prvi del Shreka tako zelo izvirno drugačen, tako zelo nenavaden in tako zelo zabaven, da drugi del nikakor ne bi mogel biti boljši, je bila to zgolj miselna ovira, ki so jo ustvarjalci drugega dela vsekakor podrli.

Shrek 2 morda res ni tako zelo neortodoksen, kot je bil prvi del, je pa zato našel odlično kombinacijo parodije, romantike, mjuzikla, komedije in tudi drame, ki v domiselno narejeni celoti tvorijo maksimalno zabaven, kratkočasen in tudi poučen film.

Če je v prvem delu zabavala predvsem Shrekova (prisrčna) nemarnost in karakterne anomalije drugih likov, je v drugem delu za smeh poskrbljeno s pikrimi komentarji, satirami na račun Hollywooda in predvsem s parodijami na znane filme, vse od Gospodarja prstanov, Spider-Mana, Smrkcov, Osmega potnika, Indiana Jonesa, Čednega dekleta, Batmana, Zorra, Misije: Nemogoče, Vojne zvezd, pa vse do ameriške serije lova na zločince Cops.

Vendar film tega ne počne na posmehljiv način, temveč izključno v obliki izvajanja same zgodbe, morda res malce zbadljivo, a zato tudi toliko bolj zabavno in predvsem napeto za gledalca, ki dobesedno išče take prizore.

Film je kljub dokaj minimalistični osnovni zgodbi, prava mala avantura, z izrednimi akcijskimi sekvencami, ki so podprte z odlično izbranimi glasbenimi vložki, ki dejansko naredijo celotno dogajanje še bolj napeto.

Shrek 2 tudi dokazuje, da je mjuzikl še vedno lahko zelo učinkovit del animiranih filmov, tudi pri nekoliko bolj romantičnih scenah, če seveda za tem tiči neke vrste parodija na absurdnost vsebine takih sanjarjen o popolni sreči.

Shrek 2 je hkrati tudi poučen, saj znova dokaže, da ima lahko tudi pravljica z grdobcem srečen konec, kajti ni zunanjost tista, ki šteje, temveč predvsem notranjost.

Kajti resnična ljubezen ni izključna domena lepih kraljičen in plemenitih vitezov, prav tako pa smisel ljubezni ni v spreminjanju ljubljene osebe, temveč v sprejemanju vseh njegovih lastnosti, tudi tistih, nekoliko motečih.

Da je tako sporočilo še kako pomembno, dokazuje, v današnjem času, vse bolj prisotno iskanje sreče v zunanji lepoti, ki predvsem v Ameriki dobiva že prav zastrašujoče razsežnosti, v obliki reality showov, kjer ljudi s plastičnimi operacijami transformirajo v klone Brada Pitta in Pamele Anderson.

OK, bi bil svet torej boljši in bolj srečen, če bi vsi izgledali, kot omenjena zvezdnika? Ne, bil bi zgolj zelo monoton in dolgočasen in zagotovo prav nič bolj srečen, kajti ljubezni ne more izsiliti nobena plastična operacija (ali pa čarobni napoj), kajti prava ljubezen nikoli ni osnovana zgolj na lepi fasadi (če pa je, se hitro poruši, ko vidimo, kaj tiči v notranjosti).

Poleg standardne glasovne zasedbe Mika Myersa, Cameron Diaz in Eddieja Murphya, ki je tokrat zopet zelo nadležno gobezdav, se presenetljivo dobro odreže tudi Antonio Banderas, za katerega bi lahko malce zlobno rekli, da je to najboljša vloga doslej. Zelo posrečena je tudi Jennifer Saunders, kot dobra vila, ki ustrahuje svoje žrtve s prekinitvijo svoje diete ter narcisoidni vitez Rupert Everett, z mrežico za lase.

Odlična je tudi animacija, predvsem na nivoju mimike likov, naravnost osupljiva pa je v nekaterih detajlih slikanja narave (drevesa, premikanje konj etc.)

Shrek 2 je film, ki gledalca zares od srca nasmeje, ter prikaže tudi malo znano zanimivost, da imajo tudi princeske v pravljicah sobo polepljeno s posterji "Sir Justina" (Timberlaka, seveda).

*Shrek 2, animirana komična fantazijska avantura (režija: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon, scenarij: Andrew Adamson, Joe Stilman, Terry Rossio, David N. Weiss, Ted Elliott, J. David Stem, glasovi: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Jennifer Saunders, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Kelly Asbury idr., trajanje: 105 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: zlobna dobra vila in prijazni grdobec (10/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Shrek 2 - thumbnail

Shrek 2