v rubriki film:
.. / / / 17.04.2004

Skrivnostno okno

Shakespeare nas je prepričeval, da je pero močnejše od meča. Če temu ne verjamete, je sedaj tukaj Johnny Depp, ki nam v filmu Skrivnostno okno skuša dopovedati, da je vsaka zgodba okno v povsem nov svet, a nekaterih oken ne bi smeli odpirati.

Mort Rainey (Johnny Depp) je bil nekdaj uspešen pisatelj, ki pa je po odkritju, da ga žena (Maria Bello) vara in ločitvenem postopku, ki še vedno traja, postal povsem depresiven in melanholičen.

Tako večino dni predrema na zofi, hrani se le s čipsom in podobno instant hrano, se jezi na gospodinjo, ki mu na vsake toliko časa pride pospravit stanovanje in bije večni boj odvajanja od cigaret.

A iz tega samopomilovanja ga nekega dne predrami čudaški tujec John Shooter (John Turturro), ki trdi, da je Mort ukradel eno izmed njegovih zgodb in jo objavil pod svojim imenom.

Shooter sedaj zahteva zadoščenje in kmalu se Mortovo življenje spremeni v pravo nočno moro, a hkrati se Mortu vse bolj zdi, da ni vse tako, kot izgleda na prvi pogled.

Če se preko napovednikov zdi, da je Skrivnostno okno neke vrste paranormalna drama o vzporednih svetovih, se film dejansko izkaže za neverjetno učinkovito psihološko grozljivko, ki bo morda marsikoga spomnila na dokaj podoben film, katerega naslov pa zaradi nevarnosti pokvare napetosti ne smem izdati (namig se skriva v oceni).

A kdor je videl in zares razumel "tisti" film, tudi pri Skrivnostnem oknu ne bo porabil preveč časa, preden bo začel sumiti, kakšna je dejanska povezava med glavnima junakoma filma in kdo je pravzaprav resnična zloba ter morilec v tem filmu.

Toda prav stalna negotovost, če se bo konec filma tudi ujemal z gledalčevo domnevo, kaj se pravzaprav dogaja, je tisto, kar dela film neverjetno napet in zanimiv.

A glavno presenečenje pride prav na koncu, kjer se ne ponudi neka zlagana hollywoodska odrešitev, kjer bi dobro po vsej sili zmagalo nad slabim, temveč je konec zares skoraj tak, kot ga opiše protagonist filma, torej popoln, tako v svoji srhljivosti, kot tudi simboličnosti.

Simbol pa je seveda tudi skrivnostno okno, ki ne vodi nikamor drugam, kakor prav v zgodbo, o kateri se vrti ves film in ki je pravzaprav tudi vzrok za vse, kar se dogaja v filmu.

V filmu, še posebej pa na koncu, je jasna tudi prisotnost izvirnega snovalca zgodbe Stephena Kinga in če je bil (pred)zadnji film narejen po njegovi knjižni predlogi Lovec na sanje popolno razočaranje, je Skrivnostno okno spet dokazalo, da ta mojster srhljivk še ni rekel zadnje besede.

Pohvaliti gre tudi glavne igralce, seveda predvsem Johnnyja Deppa, ki je bil enkratna izbira za upodobitev kronično depresivnega pisatelja, ki počasi izgublja kontrolo nad svojim življenjem in svojim umom, odličen pa je tudi John Turturro v vlogi srhljivega tujca, saj smo ga bili do sedaj vajeni iz bolj komičnih vlog.

Solidna je tudi vedno zanimiva in na misteriozen način privlačna Maria Bello, nezgrešljivo podobo Charlesa S. Duttona pa lahko sedaj v naših kinih vidimo tudi v grozljivki Gothika (v obeh filmih pa doživi sila podobno usodo).

Edino kar v filmu nekoliko zmoti, je malce pretirana razlaga očitnih dejstev, ko dokončno postane jasno, kdo je kdo, pa se film kljub temu še trudi povedati, kar je tako ali tako povsem logično.

Skrivnostno okno je film, ki vsekakor pozitivno preseneti in tudi prestraši, še najbolj pa navdušuje konec, ki malce spominja na legendarni Psiho in tudi omogoča lepe možnosti za morebitno (a ne tudi nujno) nadaljevanje.

*Skrivnostno okno - Secret Window, psihološki triler (režija: David Koepp, scenarij: David Koepp po romanu Stephena Kinga, igrajo: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Charles S. Dutton, Timothy Hutton, Len Cariou, Joan Heney, Vlasta Vrana, John Dunn-Hill, Matt Holland, Gilian Ferrabee, Bronwen Mantel, Elizabeth Marleau, Kyle Allatt, Richard Jutras, Kevin Woodhouse, Vito DeFilippo, Sarah Allen idr., trajanje: 97 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: Klub norih pisunov (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Skrivnostno okno - thumbnail

Skrivnostno okno