v rubriki film:
.. / / / 20.11.2004

Uročena Ella

Vsi starši si želijo čimbolj pridnih otrok, ki bi poslušali in ubogali, kar bi jim naročili. Toda kaj, če to ne bi bila zgolj želja, temveč urok, zaradi katerega bi nekdo morda vedno delati, kar bi mu naročili drugi? Uročena Ella je moderna pravljica o tem, kako se lahko podarjeni urok spremeni v prekletstvo in o iskanju moči za izbiro pravih odločitev, ki lahko premagajo usodo.

Mlada Ella (Anne Hathaway) živi v pravljičnem kraljestvu, toda njeno življenje greni urok, ki ji ga je v zibko položila nekoliko zmedena dobra vila Lucinda (Vivica Fox). Slednja je Elli namreč "podarila" urok ubogljivosti in tako mora Ella vse od malih nog vedno storiti točno to, kar ji nekdo ukaže.

Težave se pojavijo, ko se Ellin oče po smrti svoje žene znova poroči in k hiši pride ambiciozna Olga, s svojima trapastima hčerkama. Slednji kmalu odkrijeta Ellino posebnost in jo pričneta nesramno izkoriščati, po žalostnem zapletu z najboljšo prijateljico pa se Ella odloči, da bo poiskala Lucindo in od nje zahtevala preklic zoprnega uroka.

Med potjo naleti na številna pravljična bitja, od vilincev, velikanov, palčkov in škratov, pa vse do nergaških ogrov, ki jo nameravajo pojesti. Na srečo jo še pravočasno reši zapeljivi princ Charmont (Hugh Dancy), ki pa Elli ni preveč simpatičen, saj je njegov stric, ki vodi kraljestvo, povzročil trpljenja in rasno segregacijo številnih pravljičnih bitij.

Kljub vsemu Ella dovoli Charmontu, da jo spremlja pri iskanju Lucinde, na poti pa se počasi zbližata, saj Elle opazi, da princ po srcu sploh ni slab, temveč je zgolj nekoliko preveč naiven.

Charmont se tako odloči, da bo kot kralj popravil nastale krivice, ne ve pa, da njegov stric načrtuje prevzem prestola z umorom, v katerega je proti svoji volji vpletena tudi Ella.

Uročena Ella je nekoliko prismojena najstniška komedija, ki v stilu MTV spota za otroka z enim zamahom prikaže praktično vsa pravljična bitja in njihove (zabavne) zagate.

Film je v prvi vrsti namenjen predvsem najstnicam, ki sanjajo o romantičnem življenju princesk in lepih princev, vse skupaj pa je oplemeniteno z avanturo reševanja rasističnih problemov sodobne (ameriške) družbe.

Pri slednjem film seveda po pričakovanjih spodleti, saj so problemi podani v stilu enovrstičnic in klišejev, rešitev pa je maksimalno naivna in bolj kot kaj drugega (neupravičeno) zmanjšuje resnost problema.

Je pa zato toliko bolj simpatična dilema glavne junakinje, ki je soočena s problemom želje po lastnih odločitvah in nujnosti izvrševanja želja drugih, oziroma posredno sledenje vnaprej določeni usodi.

Seveda je tudi ta problem podan preko številnih poenostavitev, toda na splošno ustvari lep in ne preveč težko razumljiv nauk za vse mladostnike, namreč da morajo slediti svojim sanjam in nikoli dopustiti, da njihova življenja in voljo upravlja nekdo drug.

V sodobni družbi se ljudi namreč vse bolj polašča neka apatija in vdanost v usodo, Uročena Ella pa kljub vsej svoji banalnosti dokazuje, da je z močno voljo mogoče premagati še tako veliko oviro.

Kot pozitivno lahko štejemo tudi izbiro glavne igralke, ki z Anne Hathaway nasprotuje vse bolj množičnemu klišeju kloniranih mladih igralk, skovanih po lepotnih idealih Barbike.

Škoda le, da film ves čas ostaja na nivoju otroške rime, kjer ni prostora za kakšno bolj drzno misel, ki bi malce bolj močno dregnila v srž dilem, temveč gledalca neprestano ujčka v prepričanju splošne neproblematičnosti sveta, kjer negativci na koncu porazijo sami sebe, pošteni po srcu pa zopet zaživijo skupaj v utopični sreči in sožitju.

Uročena Ella je tako lepo in pravljično razvedrilo za vse otroke in mladostnike, ki pa ves čas ostaja uročeno priklenjeno v pravljičnem svetu, brez pravih ali smiselnih navezav na resnični svet.

*Uročena Ella - Ella Enchanted, domišljijska romantična komedija (režija: Tommy O'Haver, scenarij: Karen McCullah Lutz, Kirsten Smith, Laurie Craig, po knjigi Gail Carson Levine, igrajo: Anne Hathaway, Hugh Dancy, Cary Elwes, Joanna Lumley, Vivica Fox, Parminder K. Nagra, Eric Idle idr., trajanje: 95 minut, distribucija: Fivia)

Ocena: vsakdo je svoje usode gospodar (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Urocena Ella - thumbnail

Urocena Ella