v rubriki film:
.. / / / 06.10.2003

Sleparja

Vas je že kdaj opeharil kakšen slepar? Vam je morda prodal kakšen brezvezen artikel po predragi ceni, ali pa vas z obljubami po velikih in skoraj že vaših nagradah prepričal, da ste kupili nekaj, česar sploh niste potrebovali? Morda pa vam je z obljubami po velikem zaslužku speljal tudi kakšno večjo vsoto cekinov?

Nicolas Cage) manjšo težavo, namreč dobršnjo mero fobij, tikov in psihoz, od strahu pred odprtimi prostori, obsedenostjo s čistočo in urejenostjo (še posebej preprog), obraznih in telesnih krčev, brez tablet pa tudi izgubi vsak stik z realnostjo.

Zato ga njegov partner in varovanec Frank (Sam Rockwell) napoti k psihiatru. A Roy dobi še vse kaj drugega kot analizo svoje osebnosti in zdravilo, namreč še nikoli videno hčerko Angelo, iz njegovega davno propadlega zakona. Roy mora sedaj skrbeti za posel, paziti da Angela ne izve s čim se ukvarja, nadzorovati svoje psihološko zdravje, hkrati pa se mora navaditi tudi na vlogo očeta.

Sprva mu gre vse to res bolj težko od rok, a ko počasi počne zres dobro spoznavati Angelo uvidi, da je morda prav ona tisto, kar mu je do sedaj manjkalo v življenju in da je morda prav ona ključ do sreče. A vsaka sreča se enkrat konča, tokrat z zelo zahtevnim, a hkrati tudi zelo dobičkonosnim poslom, kjer pa ne gre vse po načrtu.

In ravno ko človek misli, da se bo film razvil v sentimentalno melodramo s poudarkom na družino...BUM! Na filmsko platno udari presenečenje, ki ga skoraj zagotovo ne boste mogli predvideti in ko boste zares razumeli, kaj je v resnici res in kaj ne, vas bo spoznanje dobesedno prikovalo na stol. Zares enkraten preobrat in tudi zelo simpatičen (prav nič pretirano posladkan) konec.

Če k temu dodamo še odlično igro prerojenega Nicolasa Cagea, ki v zadnjem času uspešno uprizaraja tudi najbolj zahtevne vloge, razlogov za neogled praktično ni več. A glej ga zlomka, še celo Cage se lahko skrije pred svojo filmsko hčerko Alison Lohman, ki s svojo simpatičnostjo in razigranostjo na mah osvoji srca gledalcev. Še bolj presenetljivo pa je, kako lahko 24 letna ženska tako prepričljivo odigra najstnico. Skratka igralka, od katere si lahko v prihodnosti še veliko obetamo.

Filmu bi morda v končni fazi lahko očitali malo preveliko število naključij, ki vodijo do takega konca, kakaršen pač je, vendar pa: nikoli ne reci nikoli! Film ob katerem se boste smejali, veselili, razmišljali, jezili, bali in v končni fazi morda tudi jokali. Želite še kaj več...?

* Sleparja, komična kriminalna drama (režija: Ridley Scott, scenarij: Eric Garcia, Nicholas Griffin, Ted Griffin, igrajo: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce McGill, Bruce Altman, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: sleparstvo se ne izplača (9,5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Sleparija - thumbnail

Sleparija