v rubriki film:
.. / / / 11.01.2005

Stanje zamaknjenosti

Vsak človek v sebi skriva kakšno skrivnost, kakšno nerazrešeno čustveno zadevo, ki jo spričo zahtevnega vsakdana morda povsem pozabi, a se vendar hote ali nehote vedno znova vrača k tej nedokončani stvari, ki morda izgleda povsem abstraktno nerealna, a se morda na koncu izkaže, da prav v njej lahko najdemo svojo resnično eksistenco, medtem ko je trenutno življenje zgolj Stanje zamaknjenosti.

Mladenič Andrew (Zach Braff) že od mladih let jemlje številna pomirjevala, ki mu jih predpisuje kar oče (Ian Holm), sicer psihiater, s katerim pa že dlje časa ne gojita najboljših odnosov. Andrew se sicer skuša uveljaviti kot igralec, a je trenutno obstal kot natakar v vietnamski restavraciji, njegov vsakdanjik pa preseka novica o smrti matere.

Andrew se tako odloči odpotovati domov, preneha pa tudi jemati zdravila, kar mu kmalu prične povzročati glavobole, a po drugi strani dobi povsem nov pogled na svet.

Pri tem mu pomaga tudi mladostni prijatelj Mark (Peter Sarsgaard), ki ga Andrew sreča na materinem pogrebu. Toda Andrew še vedno ni pripravljen na soočenje z očetom, zaradi neprestanih glavobolov pa se odpravi k psihiatru, kjer sreča zabavno in zelo spontano Samantho (Natalie Portman), s katero se hitro spoprijatelji.

Toda tudi v Samanthinem življenju tičijo številne neznanke, ob spoznanju in reševanju katerih pa Andrew še bolj spoznava različne aspekte življenja, tako lepe, kot tudi tiste, bolj neprijetne. Andrew tako dobi priložnost za nov začetek, toda še prej bo moral spoznati svoj pravi namen, razčistiti odnos z očetom in dejansko razumeti Samanthino počutje in obnašanje.

Stanje zamaknjenosti je kot Matrica brez posebnih efektov, oziroma obratno, Stanje zamaknjenosti dokazuje, da že živimo v Matrici, ki pa je niso ustvarili roboti, temveč kar ljudje sami.

Film veliko pove že s samimi simboli, a se prava lepota in veličina skriva v detajlih, tako zabavnih, kot tudi krutih. Film je na nek način, vsaj preko glavnega dojemanja likov, precej podoben nadaljevanki Scrubs - Mladi zdravniki, v kateri je režiser in scenarist Stanja zamaknjenosti Zach Braff doživel svoj igralski preboj, le da je zgodba precej manj burleskna.

To je film o dveh dušah v stanju zamaknjenosti iz njunega vsakdana, v katerem sta prisiljena zanikati svoja čustva in svojo drugačnost, on v obliki pomirjeval, ona s stigmatiziranostjo.

Film tako odlično opozori na problem sodobne ameriške in nasploh zahodne družbe, v kateri odstopanja niso dovoljena, ali pa so ostro sankcionirana, četudi iz povsem napačnih razlogov.

On je po spletu nesrečnih okoliščin v invalidski voziček posadil mamo in bil "kaznovan" z vsakodnevnimi odmerki pomirjeval, kajti sistem nima časa, da bi se ukvarjal z vzroki in posamezniki, temveč raje reši problem globalno, tako, za vsak slučaj.

Ona mora zaradi epileptičnih napadov v službi nositi smešno naglavno pokrivalo, ne zaradi njene zaščite, temveč zaradi pravne zaščite delodajalcev, ki se s tem dejanjem praktično izenačijo z nacisti in njihovimi davidovimi zvezdami za Žide.

Glavno da sistem melje naprej! Toda, kar je dobro za sistem, ni nujno dobro tudi za posameznika, ki se počutita vse bolj utesnjena, dokler on končno ne odvrže naložene krivde in preneha jemati pomirjeval, on pa se s pomočjo njegove naklonjenosti počuti malce bolj "človeška".

Seveda pa se takoj postavi vprašanje, ali je življenje v resničnem svetu sploh možno, ali pa je lažje živeti v Matrici navidezne harmonije in čustvene represije?

Soočenje s problemi iz preteklosti vsekakor nikoli ni lahko ali prijetno, toda v večini primerov je to edina pot do spoznavanja, kdo pravzaprav smo in kaj v življenju želimo doseči.

Toda kljub bolj razmišljujočemu podtonu film ponudi tudi pravo mero romantike, za kar poskrbita predvsem simpatična glavna igralca ter komičnosti, ki pa ni niti najmanj vsiljiva, temveč se kaže v drobcih, ki so morda tako neopazni, da jih v resničnem življenju niti ne registriramo ali pa so povsem samoumevne, ironično pa se izbistrijo šele, ko nastopi stanje zamaknjenosti, toda ne od kakšnih opojnih substanc, temveč čustveni in duhovni zamaknjenosti iz vsakdana.

Stanje zamaknjenosti je pravzaprav stanje vsakega človeka, ki se na neki točki svojega življenja vpraša, če je njegovo trenutno stanje dejansko to, kar je in kar želi biti, ali pa je postal zgolj kolešček v mehanizmu velikega sistema, prisoten, pa vendar nadomestljiv, kar pa je iz vidika smiselnosti osebnega obstoja praktično nevzdržno. Toda hkrati je vedno treba vedeti, da nikoli ni prepozno za nov začetek!

*Stanje zamaknjenosti - Garden State, komična romantična drama (režija in scenarij: Zach Braff, igrajo: Zach Braff, Natalie Portman, Ian Holm, Petere Sarsgaard, Kenneth Graymez, George C. Wolfe, Austin Lysy, Gary Gilbert, Jill Flint, Alex Burns, Jackie Hoffman idr., trajanje: 109 minut, distribucija: Cenex)

Ocena: nov začetek (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Stanje zamaknjenosti - thumbnail

Stanje zamaknjenosti