v rubriki film:
.. / / / 15.11.2004

LIFFe 04: The Yes Men

Danes, v ponedeljek 15.11., bo ob 22.00 predstavitev režiserja Li Kang-šenga, in sicer pred projekcijo filma Pogrešana v Kinodvoru. Poleg tega bosta danes ob 15.00 in ob 21.30 v Cankarjevem domu projekciji novega filma Jima Jarmusha Kava in Cigarete. Za fene dokumentarnega filma pride v poštev film Črkovanja. Prikazan bo ob 11.00 v Kinodvoru in ob 16.45 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

In zdaj The Yes Men. The Yes Men je izjemno duhovit dokumentarec o boju proti novi svetovni korporativni politiki, ki jo uteleša Svetovna Trgovinska Organizacija (World Trade Organization-WTO). The Yes Men predstavljajo ekipo aktivistov, ki so na spletu postavili stran, identično domači strani WTO - a z manjšimi vsebinskimi razlikami.

Ta hip lahko, denimo, na tej strani preberemo, da bi si morale korporacije, kot sta Halliburton in Exxon same plačevati za svoje projekte, namesto da se zanašajo na pomoč svojih vlad. Česa takega na resnični WTO strani ni moč pričakovati.

No, potem se je pa začelo - organizacije iz vsega sveta so začele kontaktirati The Yes Men, misleč, da se pogovarjajo z resnično WTO. In tako so The Yes Men začeli potovati po svetu in v imenu WTO predavati na menedžerskih konferencah.

V predavanjih so se radikalno oprli na najekstremnejše posledice prostega trga ter, namesto, da bi jim nasprotovali, v največji možni meri potencirali stališča, ki jih ima WTO.

Član The Yes Men je kot predstavnik WTO npr. nastopil na televizijskem soočenju ameriške mreže NBC(!) in v debati z ekološkim aktivistom celotni Ameriki razlagal, da "aktivisti na probleme gledajo preveč realistično". Oni, WTO, pa da se sploh ne ukvarjajo z trenutnimi aktivisti, temveč, da "ciljajo na njihove otroke", ki jih je potrebno prevzgojiti, da ne bodo tudi oni počeli takega sranja kot njihovi starši. To seveda WTO ni prikazalo v ravno najboljši luči.

Ena od zabavnih akcij je bila tudi zamenjava govornih napravic v lutkah Barbie in v vojaških lutkah G.I. Joe. The Yes Men so kupili ogromno lutk obeh modelov, jim doma zamenjali govorne napravice, in jih skrbno zapakirane postavili nazaj na police supermarketov.

Tako so lutke komandosov govorile debilane kot npr:"I like shoping with you!", Barbike pa: "Kill them all! Dead men tell no lies!".

Na predavanju v Helsinkih je The Yes Man nastopil kot visok funkcionar WTO in dejansko predstavil izračune o možni ponovni uvedbi suženjstva, in demonstriral, da se danes ne splača imeti sužnjev npr. na Finskem. Sužnju bi bilo namreč v tem primeru potrebno plačati letalsko vozovnico, bivanje in zavarovanje, to pa je že predrago.

Ampak lahko pa bi imeli sužnja npr. kar na njegovem domu v Gabonu - v tem primeru vsi gornji stroški odpadejo, ostane le problem nadzora - šef je namreč v Skandinaviji, suženj pa v Gabonu. Ampak predstavnik WTO je imel odgovor tudi na to: na predavanju je slekel svojo poslovno obleko - pod njo je imel na sebi kombinezon iz zlatega latexa (ali česa podobnega) z ogromnim napihljivim balonom falične oblike (v erekciji seveda), ki je segal od pasu pa do višine oči.

V glavico tega mega cyber kurca je bil vdelan tekočekristalni zaslon, preko katerega je moč nadzorovati sužnje v Gabonu in jih preko satelita električno stimulirati preko čipa, ki so ga "sužnjem humano vstavili v ramo". In kar je najbolj zanimivo - nikomur od prisotnih menedžerjev se predavanje ni zdelo čudno, nihče ni ugovarjal proti suženjstvu in vsem se je "WTO obleka" zdela kar zanimiva ideja!

The Yes Men so imeli še mnogo projektov (npr projekt reBurger, ki temelji na dejstvu, da telo izkoristi le okoli 20% vseh hranljivih snovi v hamburgerju. Hamburger, ki ga pokonzumira zahodnjak, lahko torej v obliki kakice po sistemu, ki je podoben naftovodu, spravijo v arabski svet, kjer ga lahko ponovno zaužijejo še oni, saj še vedno vsebuje 80% hranljivih snovi! Tako je hamburger možno pojesti do desetkrat! Temu so lepo rekli post-consumed by product!)

Najbolj šokantno pri filmu The Yes Men pa ni to, kar The Yes Men dejansko počnejo. Najbolj grozljiv je odziv poslovnežev na predavanjih, ki vse ultra kozlarije, ki jim jih The Yes Men natrosijo kot lažni predstavniki WTO (česar seveda nihče ne ve), sprejemajo kot nekaj normalnega in sprejemljivega.

Nihče od poslovnežev ni nikjer in nikoli protestiral, ne proti suženjstvu, ne proti npr. zakonskem predlogu o odpravi sieste v Italiji in Španiji, ne proti čemerkoli drugem. Na ta način The Yes Men briljantno pokažejo poslovnemu svetu ogledalo, le-temu pa je to, kar vidi, celo všeč. Vse je za na trg! Dober tek.

Več o LIFFe-u tule.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail