v rubriki film:
.. / / / 19.08.2003

Ubij me strastno

Verjamete v ljubezen na prvi pogled? Tisti usodni trenutek, ko že ob prvem pogledu začutite neko magično povezavo s povsem neznano osebo? Ali pa je to zgolj strast, medtem ko je prava ljubezen nujno povezana z dobrim poznavanjem partnerja? V ljubezni na prvi pogled vsekakor tiči nekaj nenavadnega, avanturističnega, melce nevarnega in morda celo prepovedanega. A ljudje smo pač tako čudna bitja, da nas prav prepovedano s kančkom nevarnosti najbolj privlači.

V filmu Ubij me strastno, smo priča ljubezni na prvi pogled, ki ob pravem razumevanju likov deluje hudo prepričljivo in se skoraj mora zgoditi. Alice (Heather Graham) izhaja iz ameriškega podeželja in je temu primerno zavrta in potlačena v svojih (intimnih) sanjah. Kot da to še ni dovolj, si je delo našla v že pregovorno hladni Angliji, za partnerja pa si je izbrala stereotipičnega nečustvenega Angleža, ki ga še najbolj vzburi prenos nogometne tekme njegovega moštva.

Kar naenkrat pa se povsem po naključju ob prehodu za pešce sreča s postavnim in že na prvi pogled hudo drugačnim ter nevsakdanjim Adamom (Joseph Fiennes), ki ji ponudi točno to, po čemer Alice podzavestno najbolj hrepeni: drugačnosti, razburljivosti in nepričakovanosti. In še preden bi lahko prijatelji Alice odvrnili od hitenja v resno zvezo s popolnim neznancem že zapojejo poročni zvonovi.

A s tem se zgodba šele dobro začne, kajti Alice kmalu prične dobivati namige in sugestije, da z njenim novopečenim možen nekaj vendarle ni povsem v redu. Adam v svoji preteklosti očitno skriva kar nekaj skrivnosti, ki jim Alice zaradi burne romance ni posvečala pretirane pozornosti, sedaj pa vedno bolj pritiskajo ne njun odnos in kmalu se prijetna avantura pričenja spreminjati v nočno moro nezaupanja, sumičenja in ljubosumja. Konec je sicer dokaj zanimiv, čeprav ga ni preveč težko predvideti, niti ni pretirano izviren.

Toda bolj kot sama zgodba filma navdušujeta glavna igralca, še posebej Heather Graham. Iz njenega pogleda namreč vedno sije neka iskrenost in nedolžnost, ter hkrati tudi neka neustavljiva erotičnost in privlačnost, kar je za lik, ki ga igra v tem filmu usodnega pomena. V dobro ji lahko štejemo tudi dejstvo, da je za bolj realističen pristop filma pripravljena pokazati tudi nekaj več golote (tudi v tem filmu) in morda je tudi iz tega razloga doslej v filmih upodabljala predvsem hudo erotične vloge (porno zvezdo v Vročih nočeh in komediji Guru, prostitutko v grozljivki Iz pekla, ter zapeljivo vohunko v Austinu Powersu 2).

Tudi Joseph Fiennes je dobro upodobil lik malce nestanovitnega romantično-tragičnega lomilca ženskih src, pri katerem zares nikoli ne veš, kaj vse utegne skrivati pod svojo šarmersko pojavo.

Ubij me strastno je dobro zastavljen erotični triler, ki pa se zaradi prevelike želje na žalost zatakne ravno v ključnih momentih prikaza usodnosti ljubezni na prvi pogled, kjer zgodba vendarle deluje malce preveč togo in nerealno.

Ubij me strastno, erotični triler (režija: Chen Kaige, scenarij: Kara Lindstrom, igrajo: Heather Graham, Joseph Fiennes, Natascha McElhone, Ian Hart, Ulrich Thomsen, distribucija: Creativa)

Ocena: usodnost enega pogleda (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

 - thumbnail