v rubriki film:
.. / / / 19.10.2004

Van Helsing

Stalni spremljevalec človeštva so, že vse od njegovega nastanka, miti o nadnaravnih bitjih, ki so uspela premagati smrt, a se zato spremenila v pošasti. Človeška domišljija je pač neizčrpen vir najbolj neverjetnih zgodb in tako vampirji, volkodlaki in podobne demonske pošasti, obstajajo še danes, vsaj v obliki filmov. In Van Helsing se je odločil združiti in obračunati z vsemi zlobnimi kreaturami, ki ustrahujejo ljudi.

Van Helsing (Hugh Jackman) z navodili skrivne vatikanske organizacije že celo življenje preganja pošasti. Zaradi njegovega zloveščega videza in številnih nepojasnjenih smrti, se ga je v Evropi oprijel zlovešč renome, zato se želi nekoliko umakniti.

Njegova naslednja naloga ga tako vodi v daljno Transilvanijo, kjer je grof Drakula (Richard Roxburgh) zbral pisano druščino zlobnih kreatur, od obveznih vampirskih nevest, preko Frankensteina (Samuel West), njegove pošasti (Shuler Hensley) in pomočnika Igorja (Kevin J. O'Conner), pa vse do volkodlakov in zlobnih gnomov.

Van Helsing z nalogo razkritja Drakulovega načrta, skupaj s pomočnikom in izumiteljem Carlom (David Wenham), po dolgi poti prispe v Transilvanijo. Tam spozna privlačno Anne (Kate Beckinsale), zadnjo iz rodu borcev proti Drakuli.

Kljub začetnemu nezaupanju kmalu uvidijo, da bodo mogli združiti moči, če bodo želeli premagati tako zlobnega nasprotnika, ki je skoval prav poseben načrt, kako uničiti človeštvo. Začne se neusmiljen boj in iskanje odgovora na vprašanje: kako ubiti nekaj, kar je že tako ali tako mrtvo?

Van Helsing je še en produkt trenutne obsedenosti Hollywooda s preganjalci in uničevalci vampirjev. Toda kaj ponuditi gledalcem, kar niso videli že v serijah Buffy, Angel in podobno? Preprosto: še več akcije, še več posebnih učinkov in še več pošasti.

In tako se film začne s (sicer izredno stilskimi) posnetki stvarjenja frankensteinove pošasti. A kaj, ko že naslednji trenutek na sceno stopi najšibkejši člen filma grof Drakula, ki je v izvedbi Richarda Roxburgha zgolj velika šala, oziroma klišejska podoba najbolj znanega vampirja, brez ozadja ali osebnosti, pač kot stereotipen negativec sam sebi namen.

Toda, ker sta bila Frankenstein in Drakula že združena v večih filmih, jima tokrat družbo dela tudi Mr. Hyde alias Dr. Jekyll, v zgodbo pa so zelo aktivno vpleteni tudi volkodlaki.

Tolikšna naphanost filma z negativci sicer sama po sebi ni popoln absurd, predvsem zaradi nenehne spektakularne akcije, ob kateri gledalec nekako pozabi vse logične nesmisle, problem pa je, ker preprosto ni prostora in časa, da bi se posamezni liki razvili do neke zadovoljive mere in tako večinoma umrejo nedolgo po vstopu v film.

Liki filma tako nimajo prave razlage za svoja dejanja, razen v oblikah kratkih enovrstičnih dogem, kjer imamo samo dve možnosti: ali jih sprejmemo kot absolutno resnico, ali pa jih zavržemo, ker se nam zdijo preprosto nesmiselne.

Tako je zanimivo še najbolj izrazit lik filma frankensteinova pošast, ki vsaj nakaže nesmiselnost človeške obsedenosti s preganjanjem pošasti, zgolj na osnovi njihovega zlobnega videza, kar se grobo rečeno manifestira tudi v vsakdanji vse večji človeški obsedenosti po zunanji lepoti.

Na nivoju akcijskega (super)junaka je dovolj konkreten tudi Hugh Jackman, srednjeveški James Bond v službi njegovega (svetega) veličanstva (papeža), z vsaj nakazanimi psihičnimi težavami (in številnimi "igračkami") Batmana, ki mora ob sebi seveda imeti komičnega "piflarskega" pomočnika.

Manjka samo še akcijska lepotica Kate Beckinsale, ki je pravzaprav pokaže zgolj to, kako seksi je lahko ženska v uniformi, z opasanim mečem, ter poskrbi za sentimentalen konec, ki pa hkrati napoveduje tudi že možnost nadaljevanja.

Toda glede na to, koliko pošasti je našlo svoj konec v tem filmu, se postavlja vprašanje, koga bo Van Helsink sploh še lahko preganjal? Predatorja in Osmega potnika?

*Van Helsing, fantazijska akcijska srhljivka (režija in scenarij: Stephen Sommers, igrajo: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, Shuler Hensley, Samuel West, Will Kemp, Kevin J. O'Connor, David Wenham idr., trajanje: 132 minut, distribucija: Creativa cinemania group)

Ocena: v imenu Očeta in samostrela (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Van Helsing - thumbnail

Van Helsing