v rubriki film:
.. / / / 23.09.2003

Italijanska misija

Niso vsi kriminalci prepotentni grobijani, ki komaj čakajo, kdaj bodo koga premikastili ali z najnovejšim in najmočnejšim orožjem pognali v zrak pol mesta. Obstajajo tudi kriminalci, ki za kovanje ropov uporabljajo možgane in se ne zanašajo le na svoje mišice, ter bolj kot na silo, stavijo na eleganco in perfekcijo.

Po kar dolgem času je lepo spet videti kriminalko s stilom in domišljijo. Italijanska misija je res hollywoodska predelava legendarnega evropskega izvirnika s še bolj legendarno zvezdniško zasedbo, vendar pa je predelava tokrat dobro uspela, kljub začetnim negodovanjem ustvarjacev izvirnika.

Kot prvo lahko pohvalim dejstvo, da film ne temelji na brezglavi akciji, temveč se bolj posveti načrtovanju ropov in interakciji med glavnimi liki, medtem ko so sami ropi izvršeni hitro, učinkovito in predvsem zabavno (vendar ne v burkaškem smislu).

Druga pozitivna stvar so zagotovo glavni igralci, kjer ni neke zares (pre)velike zvezde (z izjemo Donalda Sutherlanda, ki pa ima v zgodbi prav posebno - nekoliko krajšo vlogo), ki bi zasenčila ostale, temveč vsi skupaj tvorijo utečeno enoto, kjer ima vsakdo svoj položaj in svojo pomembno nalogo.

Mark Wahlberg kot vodja skupine tokrat deluje presenetljivo prepričljivo, Seth Green je s svojo malce manj muskulozno pojavo odličen, vedno nekoliko zapostavljeni, računalniški genij, Jason Statham je dežurni filmski lepotec, ki se mu ne more upreti nobena ženska (no ja ... dobro je vedeti), Mos Def igra vlogo komičnega predstavnika manjšine (Hollywood se tej politnični (ne)korektnosti ni uspel odreči niti v tem filmu), Chralize Theron s svojo erotično pojavo poskrbi za malce več intimnosti v filmu, vendar tokrat z veliko mero prefinjenosti, Edward Norton pa je odlično odigral vlogo Judeža brez domišljije. Skratka igralci, ki bi jih na kratko lahko označili, kot nekakšen alternativni podmladek Hollywooda, katerih čas šele prihaja, vendar v pravem filmu (kot je ta) že znajo pokazati vse talente.

Tretja dobra stvar Italijanske misije pa je vsekakor zgodba, ki kljub svojim preprosti osnovi maščevanja izdajstva, postreže z zanimivimi zapleti in še bolj presenetljivimi preobrati. Še en dokaz, da film bolj kot na kvantiteto, stavi na kvaliteto, so mini cooperji, ki jih tatovi zelo inteligentno uporabijo za svojo akcijo in s tem dokazujejo, da za dober avtomobilski pregon ne potrebuješ monstruozno rohnečih pločevinastih škatel (ki bolj kot kaj drugega nakazujejo kompenzacijo pomanjkanja na kakšnem drugem področju).

Filmu bi lahko očitali kvečjemu nekatere nerazložene oziroma nedorečene malenkosti, kot so npr. tista bela snov, ki jo pred eksplozijo nanesejo na strop, neodgovorjena dilema, če jih je na koncu dodatni sodelovec (avtomehanik) izdal ali pa je bil to le del načrta, ter veliko vprašanje, kako so se rešili iz odročne zamrznjene pokrajine z (v zaledenelem jezeru) premočeno obleko. Pa tudi tisti zaplet, pri odpiranju trezorja v oklepniku je malce preveč dramatičen.

A kljub vsemu je Italijanska misija zelo koheziven in posrečen film, ki ve, kaj hoče povedati in kako bo to povedal.

* Italijanska misija, akcijska kriminalka (režija: F. Gary Gray, scenarij: Donna & Wayne Powers, Troy Kennedy-Martin, igrajo: Mark Wahlberg, Edward Norton, Charlize Theron, Jason Statham, Donald Sutherland, Mos Def, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: ko je tudi kriminal eleganten (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

italjanska misija - thumbnail

italjanska misija