v rubriki film:
.. / / / 30.08.2004

Za vedno Lilja

Vsak dan lahko v črni kroniki prebiramo tragične zgodbe mladih deklet iz vzhoda, ki so z željo po boljšem življenju sledile oglasom za delo v bolj razvitih državah, pa nato končale v rokah brezsrčnih zvodnikov, ki so jih z ustrahovanjem in posiljevanjem degradirali na nivo prostitutk in novodobnih suženj. Film Za vedno Lilja nam želi prikazati zakaj in kako deluje trgovina z belim blagom, tudi v 21. stoletju.

Lilja (Oksana Akishina) je povsem običajna ruska najstnica, ki sicer živi v revščini, a se veseli odhoda v Ameriko, z mamo in njenim novim prijateljem.
Toda mama ji tik pred odhodom sporoči, da bosta s prijateljem odpotovala sama, Lilja pa naj bi prišla kasneje.

Za Liljo naj bi skrbela teta, ki takoj okupira Liljino stanovanje, njo pa preseli v zanemarjeno sosesko. Tam se Lilja spoprijatelji z nekoliko mlajšim in zapuščenim Volodjo (Artiom Bogučarskij) in tako skupaj preživljata dneve s pohajkovanjem po okolici, snifanjem lepila in poslušanjem tehno glasbe.

Toda Liljina mama pozabi na hčerko, poleg tega pa se Lilje neupravičeno prime renome prostitutke, tako da ostane brez vseh prijateljev, z izjemo Volodje.

A pomanjkanje denarja Liljo kmalu zares prisili v prostitucijo, dokler ne spozna prijaznega Andreja (Pavel Ponomarjov), ki sicer živi na Švedskem in ji obljubi, da jo bo vzel s seboj.

Volodja sicer skuša prepričati Liljo, naj ostane, toda ona sledi svojemu srcu in misli na bolj perspektivno prihodnost. Njene sanje pa se razblinijo v trenutku, ko stopi iz letala in spozna, da je prišla iz dežja pod kap.

Za vedno Lilja je izredno tragičen film, ki niti za trenutek ne odstopi od morbidne misli, da je ta svet pokvarjen in da (vsaj za nekatere) lepa prihodnost niti pod razno ne obstaja.

Ton filma je izredno depresiven, saj je vsaka iskrica sreče ali upanja, v naslednjem trenutku že zatrta z 10-krat hujšim gorjem. A najhujše pri vsej stvari je, da resnica ni prav daleč, pravzaprav v večini podobnih zgodb stvari res izgledajo tako, kot so prikazane v tem filmu.

Zakaj se torej mlada dekleta tako naivno odpravijo na zahod in se ujamejo v pasti zvodnikov? Zagotovo ne zgolj zato, ker bi bile materialistke, ki se jim zdi zamalo opravljati najslabša dela.

Kot prvo je na mestu pomanjkanje ljubezni in občutka, da nekdo skrbi zate. Starši, ki živijo v bedi pogosto svoj gnev zlijejo nad otrokom ali pa se mu preprosto odpovejo, da lahko sami zaživijo boljše življenje.

Kot drugo je tu neizobraženost in neizkušenost! Mlado dekle, ki je morebiti končalo le nekaj razredov osnovne šole in ki nima pojma, kako kruto zna biti življenje, pač ne more biti drugega kot naivno, te naivnosti pa se še predobro zavedajo zvodniki, ki so za prestrašena dekleta po eni strani mučitelji, po drugi strani zaščitniki pred zlobnimi policaji (v kar lahkovernih deklet seveda ni težko prepričati).

Kot tretje pa problem predstavlja depresivna brezperspektivnost življenja v revščini, zaradi katere so dekleta velikokrat pripravljena tvegati prav vse, samo da bi se stvari spremenile (a na žalost se ponavadi obrnejo še na slabše, četudi se prej to zdi nemogoče).

In potem je tu še četrti faktor: človeška brezbrižnost! Koliko ljudi, ki vedo kaj se v resnici dogaja, v življenju srečajo dekleta, ki delijo Liljino usodo? In koliko od teh ljudi je pripravljeno storiti nekaj proti temu? Ne, raje imajo 15 minut naslade, seveda za ceno nesreče nekoga drugega.

Pač, vseeno jim je, živijo svoja življenja, ujeti v zapredek svoje nezmožnosti storiti nekaj pozitivnega ali ustvarjalnega. Da, svet je neprijazen in hladen, vendar ne sam po sebi, temveč zaradi nas ljudi, ki se raje obrnemo stran od trpečih, kod da bi jim poskušali pomagati in tako morebiti sebi dali nekoliko več dela ali skrbi.

Česar ne poznaš, te ne more raniti ... lahko pa te ubije. Morda ne takoj, temveč postopoma, na dolgi rok, korak za korakom slabo sili od znotraj navzven.

Kaj torej storiti, da bi se zgodbe, kot je Za vedno Lilja, enkrat vendarle končale? Potrebno si je prenehati zatiskati oči! Treba je spoštovati življenje in od časa do časa pomisliti na tiste, ki v življenju nimajo take sreče kot mi!

Potrebno je spoznati, da je eno samo človeško življenje vredno več kot to, zakaj nek ruski naftni mogul sedi v zaporu zaradi neplačevanja davkov, kaj je ameriški predsedniški kandidat počel v Vietnamu, oziroma če hočete, kje poteka mejna črta v piranskem zalivu.

Nedvomno, to so pomembne teme, ob katerih življenje enega človeka izgleda povsem banalno. Toda kaj, če ste ta človek prav vi?!? Je to še vedno nepomembno?

Za vedno Lilja je film, ob katerem lahko ostane neprizadet zares zgolj tisti, ki ima kamen namesto srca. To namreč ni zgolj informacija o "rekrutiranju" in žalostnem življenju prostitutk, temveč tudi spoznanje, da med ljudmi ni angelov, ki bi namesto nas pomagali ljudem v stiski, temveč moramo tudi sami nekaj storiti, za boljši jutri.

*Za vedno Lilja - Lilja 4-ever, drama (režija in scenarij: Lukas Moodysson, igrajo: Oksana Akishina, Artiom Bogučarskij, Ljubov Agapova, Lilija Šinkarjova, Elina Benenson, Tomasz Neuman, Pavel Ponomarjov, trajanje: 109 minut, distribucija: Creativa cinemania group)

Ocena: med ljudmi ni angelov (10/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Za vedno Lilja - thumbnail

Za vedno Lilja