v rubriki film:
.. / / / 23.02.2005

Zaklad pozabljenih

Kdo smo in od kod prihajamo? Dve vprašanji, na kateri človeštvo že dolgo išče odgovora, prvega z analizo, drugega z arheologijo. Pri slednji pa gre velikokrat tudi za materialno okoriščanje, prvič zato, ker ljudje že od nekdaj radi kopičimo vredne stvari na enem mestu in jih ponavadi v grobovih skušamo odnesti s sabo v smrt, drugi razlog pa je seveda redkost najdenih predmetov, ki narašča z njihovo starostjo, ljudje pa imamo pač to zanimivo lastnost, da največjo vrednost pripisujemo stvarem, ki se jih težko dobi. Ker pa se nihče noče prav rad odpovedati premoženju, se vedno potrudimo, da ga čimbolj zavarujemo, če ne drugače s številnimi šiframi in ugankami, zaradi katerih pa lahko marsikatero bogastvo postane Zaklad pozabljenih.

Ekscentrični arheolog Ben Gates (Nicolas Cage) skuša že vse od malih nog najti neizmeren zaklad, za katerega mu je povedal dedek in ki naj bi ga v Ameriko v času kolonizacije pripeljali ustanovni očetje države, združeni v prostozidarje.

Slednji so zaklad skrili ob ameriški vojni za samostojnost in ga zavarovali s številnimi šiframi, ki pa vedno vodijo zgolj do naslednje sledi.

Kljub posmehu drugih arheologov Ben vztraja pri iskanju in naposled pride do odkritja zelo pomembnega podatka, ki razkrije, da naj bi bil zemljevid zaklada narisan na zadnji strani deklaracije o neodvisnosti.

Toda slednja je v nevarnosti, saj se jo želi polastiti nekdanji Benov sodelavec (Sean Bean), ki mu je več do denarja, kot pa do arheologije.

Ben se zato odloči, da bo sam ukradel deklaracijo in jo s tem zavaroval pred konkurenco, nepričakovane dodatne težave pa se pojavijo v obliki zapeljive Abigail Chase (Diane Kruger), direktorice muzeja, ki želi obvarovati dragoceni dokument in se zato skupaj z Benom spusti v divjo dirko s časom, kjer pa so jima nasprotniki ves čas za petami in včasih tudi kakšen korak spredaj.

Kljub številnim nevšečnostim, nevarnostim in težkim ugankam, se tako eni, kot tudi drugi vse bolj bližajo zakladu, paziti pa morajo tudi na agente FBI, ki iščejo deklaracijo in ob pojasnilih o nekakšnem zakladu niso niti najmanj navdušeni.

Zaklad pozabljenih je tipičen pustolovski film z obilico akcije, številnimi skrivnostmi, večinoma dvoumno besedno komiko, obvezno romanco in na žalost tudi z zelo dvomljivo zgodbo.

Zaklad pozabljenih izgleda kot učna ura ameriške zgodovine za telebane, saj neprestano namiguje, da je vsa svetovna zgodovina pravzaprav zgolj zgodovina Amerike.

Ameriško pojmovanje zgodovine pač še vedno sega zgolj do kolonizacije (da ne bi kdo niti pomislil na kakšne staroselske Indijance!!!), 500 let pa za "misli-veliko" Američane pač ni dovolj, zato si eden-dva-tri prisvojijo svetovno zgodovino za svojo.

Da bi zaklad prostozidarjev vrnili tja, kjer je bil "naropan", je seveda čisto bogokletna, da ne rečem teroristična, misel.

A bolj ko se film trudi, bolj postaja očitno, da se vse vrti zgolj okrog deklaracije o neodvisnosti, ameriški svetinji, ki jo v tulcu prenašajo naokrog in si jo podajajo kot štafetno palico iz roke v roko, jo namakajo v razne raztopine ... vse samo zaradi zaklada. Kapitalizem je pač očitno močnejši od zgodovine!?!

A v ospredju je predvsem akcija, ki je, kot se za Hollywood spodobi, dobro speljana, od številnih pirotehničnih umetnij, pa vse do prizorov stalnega pregona, tako z avtomobili, kot tudi peš.

Na žalost se film vse preveč posveča prav zasledovalnim kadrom, kar jemlje prostor ugankam, a to le še enkrat več poudari, da se vse skupaj pač odvija zgolj okrog deklaracije in še nekaj predmetov iz časa ameriškega osamosvajanja.

Če Nicolas Cage v vlogi "trčenega akcijskega arheologa" vsaj deloma prepriča, pa je v navezi z Diane Kruger preprosto preveč neizrazit, saj tako on, kot tudi ona, v scenah zbliževanja delujeta popolnoma hladno, brez vsakih čustev ali energije, kvečjemu s kakšno komično medsebojno zbadljivko.

Prav zaradi tega je konec še toliko bolj naiven in naravnost šokantno klišejski. Hvala bogu za Jona Voighta, ki bi mu, malce hudobno rečeno, kljub njegovim letom, lik glavnega junaka v tem filmu bolj pristajal, kot pa Nicolasu Cageu.

Zaklad pozabljenih je hitropotezna akcijska pustolovščina, ob kateri se ne gre preveč spraševati, zakaj, kje in kako, ampak se je, hočeš nočeš, preprosto potrebno prepustiti domišljiji scenaristov in volji režiserja, na koncu pa brez slabe vesti pozabiti na vse videno, saj je film milo rečeno pač zgolj spretno narejena instant zabava, nič manj, a tudi nič več.

*Zaklad pozabljenih - National Treasure, akcijska pustolovščina (režija: Jon Turteltaub, scenarij: Jim Kouf, Cormac Wibberley, Marianne Wibberley, Terry Rossio, Ted Elliot, igrajo: Nicolas Cage, Diane Kruger, Harvey Keitel, Sean Bean, Justin Bartha, Jon Voight, Christopher Plummer, David Dayan Fisher, Oleg Taktarov idr., trajanje: 131 minut, distribucija: Cenex)

Ocena: (po)naredimo si zgodovino (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Zaklad pozabljenih - thumbnail

Zaklad pozabljenih