v rubriki film:
.. / / / 29.06.2005

Dvojna ničla

Idealizirano filmsko podobo vohunov, ki, bolj kot z lienco za ubijanje, rešujejo svet s svojim šarmom, je dokončno razblinil ameriški 11. september, ko se je dejansko pokazala nemoč obveščevalnih agencij. A kljub vsemu filmska industrija vztraja pri iskanju herojev, ki zlobneže razorožijo že s stalnim citiranjem svojega imena... in kjer so klišeji, se odprejo tudi neskončne možnosti za parodijo, tokrat s filmom Dvojna ničla iz francoskih logov.

V francosko obveščevalno službo se je prikradel dvojni vohun, zato vodilni možje sklenejo rekrutirati dva nova vohuna in ju uporabiti za vabo, da bi razkrinkali izdajalca.

Šarmerski in ne ravno bistri Will (Ramzy Bedia) ter nerodni in neodločni Ben (Eric Judor) izgledata kot popolna kandidata za to nalogo. Po krajšem in zelo bolečem treningu postaneta vohuna, njuna misija pa ju vodi v prestižno francosko letovišče. Sledi zločincev namreč kažejo na znanega in bogatega prodajalca rož g. Zla (Edouard Baer) in njegovo nasilno dolgonogo pomočnico Natty (Georgianna Robertson).

Po številnih zapletih, nesporazumih in neprijetnih srečanjih z nevarnimi supermanekenkami, s katerimi je obdan Zlo, Ben in Will vendarle odkrijeta, njegov načrt, s katerim si zlobnež namerava pokoriti svet.

Kljub temu, da jima smrt nenehno diha za ovratnik, se brez pretiranega obotavljanja odločita rešiti svet, za to pa se morata odpraviti na Jamajko, kjer ima na enem izmed otočkov Zlo svojo bazo. Tam jima s svojim znanjem uničevanja in razstreljevanja stvari dobrovoljno pomaga pozabljeni agent Bob (Francois Chattot).

Ben in Will se naposled spustita v zmajevo žrelo in se osebno soočiti z Zlom in izdajalskim agentom, ki ga je oskrboval z informacijami, Will pa skuša rešiti tudi simpatično agentko Miss Dan (Li Xin), ki naj bi sicer onesposobila Zla, ko bi Ben in Will s svojimi norčijami odvrnila pozornost.

Dvojna ničla je francoski film, ki sledi vsem profitno naravnanim zakonom Hollywooda. Trapasta zgodba, tragično-komični liki, zlobci, ki skušajo zavzeti svet, a jim že na čelu piše, da bodo klavrno pogoreli, obilico namigov na seks (a vendarle zgolj namigov!) in seveda neskončna veriga eksplozij in posebnih efektov. Je sploh še treba reči kaj več?

Da, na žalost je treba še posebej poudariti, da film sploh ne izgleda kot parodija Jamesa Bonda (ali kakšnega drugega vohunskega trilerja), temveč kot parodija Austina Powersa. Toda ko skušaš smešno stvar narediti še bolj komično, vse skupaj sploh ni več zabavno, točno tako kot v tem filmu.

Občasno se sicer res zaiskri kakšen piker dialog med glavnima junakoma, a še to zgolj za tiste, ki razumejo francosko (in njihov način humorja), drugače pa večino filma na gledalčevem obrazu prevladuje bolj kisel nasmeh v stilu: ja, saj razumem, kaj hočejo povedati, ampak na žalost ni smešno.

Da niti ne omenjam hudo trapaste zgodbe (oziroma zlobnega načrta negativca), ki bi precej bolje sodil v kakšen cenen pornič (ki premore malce zgodbe).

Morda še bolj neumna pa je zamisel, da glavnega zlobca, ki si skuša seksualno pokoriti svet, obdajajo same supermanekenke, pa mu očitno ne pade na pamet, da bi se zadovoljil z njimi?!?

Še najbolj sporna točka filma pa je naravnost šokantno šovinistični odnos do žensk, ki ju glavna junaka neusmiljeno pretepata (npr. tudi natakarico, ki prinese napačni šampanjec), oziroma so supermanekenke, ki naokrog nenehno skačejo zgolj v seksi spodnjem perilu, zlorabljene za potešitev sle puščavnika na osamljenem otoku.

Vsak hec ima svojo mejo in ta film jo vsekakor prekorači!

Edina svetla točka filma sta tako glavni igralski duet, ki sta pač mojstra v igranju klovnov, ki se tri četrtine filma zaletavata drug v drugega, v zadnji četrtini pa rešita svet pred uničenjem.

A na žalost to še zdaleč ne odgovori na vprašanje, zakaj je bilo treba za tako absurden film odšteti tako veliko denarja (dragi avtomobili, jahte, helikopterji, eksotične lokacije snemanja, velike eksplozije etc.)?

Hja dragi moji, Hollywood pač trka tudi na vrata Evrope in lahko le upamo, da s svojim konceptom "kruha in iger", s katerim skuša na najbolj enostaven način zadovoljiti čim širšo množico, ne bo odtrgal prevelikega kosa pogače tistim filmom, ki bi dejansko utegnili povedati tudi nekaj pametnega in uporabnega za civilizacijo.

Dvojna ničla je film za tiste, ki se zadovoljijo že s samo najbolj osnovnimi dražljaji (seks in akcija) in ki se jim zdi smešno, če žensko udariš po betici z gasilskim aparatom - kaj več komičnega pa nikar ne pričakujte.

No, stvar postane razumljiva, ko dojamemo, da film govori o sterilizaciji moških in če gre zaupati malce nesramnim hecom, da ima moški večino svoje pameti nekje tam spodaj...

* Dvojna ničla - Double zéro, akcijska komedija (režija: Gérard Pirés, senarij: Matt Alexander in Alexandre Coquelle, igrajo: Eric Judor, Ramzy Bedia, Eduard Baer, Georgianna Robertson, Francois Chattot, Rossy de Palma, Li Xin, Inna Zobova, Elena Daskova idr., trajanje: 90 minut, distribucija: Fivia)

Ocena: licenca za poneumljanje (2/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

 - thumbnail