v rubriki film:
.. / / / 18.09.2000

Casablanca

Casablanca, legenda nad legendami, en najboljših filmov vseh časov, tako v očeh kritikov, kot v očeh občinstva je bila posneta daljnega leta 1942. V glavnih vlogah blestita že legendarna Humphrey Bogart kot Rick Blaine in graciozna Ingrid Bergman kot Rickova izgubljena ljubezen in žena znanega anti-nacista Victorja Laszla (Paul Henreid).

Casablanca je mesto na teritoriju svobodnega francoskega Maroka, mesto ubežnikov, kamor prihajajo iz vse Evrope. Prihajajo, toda le redki med njimi odletijo iz Casablance proti Lisboni in naprej v Novi svet. Rick Blaine je ciničen, nedružaben lastnik enega najbolj popularnih nočnih klubov v mestu ubežnikov - Casablanci - lastnik kluba Rick's Café American. V Casablanci se je, po tem, ko je prebegnil pred nemško okupacijo Pariza, zasidral s svojim zvestim pianistom Samom (Dooley Wilson).

Rick po naklučju dobi tranzitna pisma, ki sta bila ukradena mrtvima nemškima kurirjema nekaj dni poprej. V Casablanco pride primer nadzorovat nacistični major Strasser (Conrad Veidt), za njim pa tudi ubežnik Victor Laszlo. Koruptirani francoski kapitan Renault (Claude Rains) je z majorjem zelo prijazen, celo Laszla hoče zadržati. Rick je več kot presenečen ker z Laszlom pride tudi njegova ljubezen iz Pariza Ilsa Lund Laszlo, sicer žena češkega upornika. Rick Ilsi še vedno ni oprostil, ker ga je v Parizu zapustila, vendar ni vedel, da je bila poročena s (takrat domnevno mrtvim) Laszlom.

Ko ugotovita, da iskra med njima še vedno tli, Ilsa in Rick skujeta plan, kako s pomočjo tranzitnih pisem pobegniti iz Casablance. Vprašanje pa je, ali se bo njun plan odvijal tako, kot je bil začrtan ...

Legendarni film Michaela Curtisa, je bil posnet po nerealizirani igri Everybody Comes to Rick's, ki sta jo napisala Murray Burnett in Joan Alison. Nek producent iz studija MGM jima je za odkup igre ponujal 5000 $, a šefi denarja niso odobrili. Igro je na koncu odkupil Jack Warner. Veliko veliko več o filmu najdete na IMDb.com.

Članek je bil v originalu objavljen na FilmPlanetu.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Casablanca - Humprey Bogard in Ingrid Bergman - thumbnail

Casablanca - Humprey Bogard in Ingrid Bergman