v rubriki glasba:
.. / / / 06.09.2001

Antologija Lačnega Franza

Pri založbi Helidon so pred nekaj tedni izdali zbirko devetih albumov skupine Lačni Franz, ki so jih posneli med leti '81 - '94, osmim studijskim pa je dodan še en živi album. Albumi ene izmed ključnih zasedb slovenskega rocka osemdesetih so tako na voljo v digitalni obliki, na vsakem CD-ju pa so zbrani vsi avtentični podatki, s katerimi so Franzi opremljali svoje vinilne izdaje.

Lačni Franz so bili ustanovljeni konec leta '79, ko sta se Zoran Predin in Oto Rimele srečala na Pohorju in se odločila, da bi bilo fino imeti rock skupino. Prvi predlog imena za skupino Brez omejitve je propadel, ker je tiste čase nekje v Sloveniji obstajal bend z imenom Brez ambicij. Tako se je po liku iz knjige Kavelj 22 skupina poimenovala Lačni Franz.

V več kot petnajst let dolgi karieri so Franzi izdali osem studijskih, dva živa albuma in tri kompilacije, nastopili na prvem Novem Rocku '81, bili rock zvezde v bivši Jugoslaviji, pesmi, ki jih je v večini spisal frontman Zoran Predin (Praslovan, Vaterpolisti, Adijo, pamet, Ne mi dihat za ovratnik, Bela simfonija, Naša Lidija je pri vojakih, Tisoč modrobelih rožic, Naj ti poljub nariše ustnice, Zadnja večerja in mnoge druge) pa so že skoraj ponarodele.

V Antologiji boste našli sledeče albume:Ikebana - 1981Adijo pamet - 1982Ne mi dihat za ovratnik - 1983Slišiš, školjka poje ti (v živo) - 1984Slon med porcelanom - 1984Na svoji strani - 1986Sirene tulijo - 1987Tiha voda - 1989Zadnja večerja - 1993Dodam naj še, da je komplet, ki so ga zagrešili v matični založbi Franzev - Helidonu - zelo pomemben mejnik za slovensko glasbeno industrijo. Gre namreč za veliko več kot vrhunsko obdelavo analognih posnetkov skupine, ki jih je masteriral Aco Razbornik.

Nova, digitalna izdaja vseh osmih albumov (+ enega živega) je skoraj tako pomembna, kot je bilo pomembno delovanje skupine samo. Zakaj? Gre za digitalno arhiviranje delčka slovenske rock zgodovine, za potek katere na žalost vedo le tisti, ki so jo ustvarjali in doživljali. Naj bodo re-masterirani Franzi vzgled še kakšni založbi, ki (kot se zdi) nevede skadišči posnetke rock skupin iz druge polovice prejšnjega stoletja.

Foto: (c) www.predin.com

Povezave
Lačni Franz
Predin.com

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Pra-Franzi - thumbnail

Pra-Franzi