v rubriki glasba:
.. / / / 29.03.2005

Crvena Jabuka - Zlatna kolekcija

Zgodba o Crveni Jabuki se začne leta '85 v Sarajevu, kjer je v tistem času kipel novi primitivizem, pet mladeničev pa se je odločilo igrati ljubezenske pesmi. In v naslednjih letih jim je to uspevalo tako dobro, da je v teh dneh izšla dvojna plošča Zlatna kolekcija s kar osemintridesetimi uspešnicami.

Izvirno postavo Crvene Jabuke so sestavljali Dražen Ričl (kitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bobni), Dražen Žerić (klaviature) in Zlatko Arslanagić (kitara), vendar pa je ta zasedba izdala zgolj prvenec Crvena Jabuka, ki pa je pritegnil veliko pozornosti. Skupina zagrize v delo in začne pripravljati nov material, hkrati pa odidejo na obsežno turnejo, vendar se že na poti na prvi koncert pripeti nesreča, v kateri umreta Aljoša Buha in Dražen Ričl.

Skupina začasno razpade, vendar se preživeli trije člani konec leta '86 vseeno odločijo nadaljevati z delom in leta 1987 izdajo album Za sve ove godine, leta 1988 prekinejo medijski molk in izdajo ploščo Sanjati, hkrati pa se začne njihovo sodelovanje z Nikšo Bratošem. Dražen Žerić v tem času postane polnopravni pevec, Sanjati se proda v več kot četrt milijona primerkih, skupina pa odigra več kot 180 koncertov na takratni turneji.

Sledile so še uspešne plošče Tamo gdje ljubav počinje (1989), dvojni živi album Uzmi me kad hoćeš ti in tik pred začetkom vojne še peti studijski album Nekako s proljeća, v naslovni skladbi pa je sodeloval tudi sloviti pevec Kemal Monteno, med mnogimi uspešnicami pa najdemo tudi predelavo skladbe Indexov Bacila je sve niz rijeku.

Vojna prekine delovanje skupine, leta 1993 izide kompilacija Ima nešto od srca do srca, leto kasneje pa se skupina začne znova zbirati in dve leti kasneje so izdali ploščo U tvojim očima, na kateri je večina pesmi plod dela Zlatana Fazlića in Saše Lošića. Na plošči je tako duet z Lošo v priredbi skladbe White Christmas - Bijeli Božić in pa duet z Alenom Vitasovićem v skladbi Vraćam se tebi, seko.

V naslednji letih skupina pridno snema - Svijet je lopta šarena (1997), Riznice sjećanja (1999), Sve što sanjam (2000), Tvojim željama vođen (2002), letos naj bi dočakali še deseto studijsko ploščo, nastopa po svetu in menjava člane.

Treba pa je biti pošten in priznati, da skupina po vojni in plošči Nekako s proljeća ni več ustvarjala tako večne in nepozabne glasbe kot v preteklosti in zato je prvi plošček v zbirki mnogo bolj zanimiv za poslušanje kot drugi. Že sam podatek, da je skupina v zadnjih desetih letih objavila pet plošč, s katerih pa je na dvojni zbirki le 13 skladb, pove dovolj.

Kljub vsemu pa ne smemo mimo dejstva, da so bili Crvena Jabuka v zgodovini jugoslovanske pop (rock) glasbe zapisani zelo visoko, saj so zaznamovali svoj čas in tudi čas, v katerem živimo, s številnimi uspešnicami, ki so v vojnem času dobile še dodatno dimenzijo, že prej pa so bile nepogrešljiv pripomoček pri osvajanju punc. Če vam ne uspe s Crveno Jabuko, potem punca pač ni prava.

Crvena Jabuka: Zlatna Kolekcija
(leto izdaje 2004, založba Croatia Records, distribucija Nika)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.