v rubriki glasba:
.. / / / 06.10.2001

Mariah Carey - Glitter

Gary Glitter je strašil z bleščavo opravo, Mariah Carey pa nervira s svojim cukrastim visokim C-jem. Njen novi album Glitter, ki je hkrati tudi, prvi in upajmo, zadnji soundrack, bi bil veliko boljši, če ne bi nikoli slišali znanega glaska pin-up punce v plastičnih roza vročih hlačkah.

Film Glitter, ki se že predvaja na platnih po svetu je avto-bio trebut punci, ki zna odpeti telefonski imenik direktno iz srca. Zgodba je seveda plehka in posplošena - zaradi zapite mame in čudaškega očeta se mala Mariah poda na New Yorške ulice in klube, ki domujejo pod zemljo. Spridi se še s par didžeji in zvezda je rojena!

Kritiki kritizirajo vsepovprek. Skorupcalo ni vredno odštetega denarja. Tudi soundtrack stopica po stopinjah filma. Ni vse zlato, kar se sveti, Mariah! Od dvanjastih komadov, ki jih premore plošček, so kar tri priredbe. Mnogo preveč za zvezdo tako visokega sijaja. Don't Stop (Funkin'4 Jamaica) je zvodenel r'n'b disco komad, ki ne vzburja niti takrat, ko Mariah zapiska. Tom Brown, ki je komad zapel prej kot Mariah, je bil seveda mnogo bolj impresiven.

Legendarni Indeep so Last Night A DJ Saved My Life odpeli z mnogo več zanosa. Konec sedemdesetih so Dj-ji dejansko reševali življenja. Leta 2001 ga z Mariah odvzemajo. Iskreno! Bolje bi bilo, da priredb ne bi bila posneta.

Prvi single, Loverboy nas je šokiral z spoznanjem, da so Mariah začeli viseti joški in da tako vsiljivo poziranje MTV kamerami še nikoli ni vžgalo. Balade, brez katerih gospodična Cariah ne more, zasedajo drugo mesto za priredbami.

Edina odlika je mogoče pastelni odtenek osebne patetičnosti, s katero nas Mariah spomni na trače, ki so mnnogo bolj podžigajoči in patetični kot sladke balade. Citati, kot Love will take over odtečejo neslišno skozi luknjo v vesolju.

Didn't Mean To Turn You On , ki so jo izvajali Charelle's v osemdesetih mogoče izveni še najbolj inovativno. Osemdeseta se menda vračajo. Vendar brez Mariah. Na trdnih tleh držijo Glitter home-boyi: Mystikal, Ja Rule in Dj Clue. Ko poslušamo album, se zahvaljujemo nebu, da je nadomestilo žvrgoljenje Mariah Carey.

Konzumiranje Glitterja in sladkih lizik le na lastno odgovornost. Primerno kvečjemu za tematske partije in pusta hrusta.

Mariah Carey: Glitter
(leto izdaje 2001, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 3

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Mariah - thumbnail

Mariah