v rubriki glasba:
.. / / / 10.06.2004

Oto Pestner - Mati Evropa

Oto Pestner je v svoji dolgi in pestri zgodovini izdal že več kot trideset albumov, številni pa ga bolj kot solista cenijo in spoštujejo kot člana New Swing Quarteta. Tisti, ki imate Ota v čislih, ne berite naprej! Tisti, ki v njegove kvalitete niste povsem prepričani - hja, ne vem, kaj naj svetujem?! Berite naprej!

V življenju glasbenika, tudi če je tako spoštovan in cenjen kot Oto Pestner, očitno pride do trenutka, ko se odloči, da bo nekaj tudi zaslužil. Spomnite se recimo Johna Lydona, ki je bil nekdaj znan kot Johnny Rotten in ki se je pred leti podal na turnejo, hkrati pa je pošteno priznal, da si želi končno nekaj tudi zaslužiti. In od punk ikone je ostal le še bled spomin...

No, podobno je storil tudi Oto, potem ko je v ne tako daljni preteklosti poskusil v technu, rapu, dal svoje skladbe nekaterim DJ-jem, se je sedaj odločil, da bo nekaj zaslužil na račun vstopa Slovenije v Evropsko unijo (naslovna Mati Evropa), spotoma pa je zapel tudi nekaj o slovenski nogometni pravljici (Kapo dol!). Besedila (ne le ti dve!) so katastrofalna!

V skladbi Moje more se je združil z dalmatinskim slavčkom (ali morda galebom?) Petrom Grašom, v pesmi Najin svet pa z Nušo Derendo. Moje morje je nemogoče dolga, v zaključku pa se srečamo s še nekaj angleškimi predelavami njegovih skladb.

Oto je seveda znan predvsem kot odličen pevec oziroma interpret, žal pa se na plošči Mati Evropa srečamo z nemogoče obupno glasbo, ob kateri Oto Pestner, morda najboljši slovenski pevec izzveni kot čisto povprečen pevec nekega podpovprečnega "terasa" banda. Plošča, za katero bi bilo bolje, da je sploh ne bi bilo!

Oto Pestner: Mati Evropa
(leto izdaje 2004, založba in distribucija Dallas)
Ocena: 1

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Oto Pestner - Mati Evropa - thumbnail

Oto Pestner - Mati Evropa