v rubriki glasba:
.. / / / 03.03.2004

The Fiery Furnaces - Gallowsbird's bark

The Fiery Furnaces je skupina, katera dva člana prihajata iz Chicaga, vendar pa sta glasbeno odraščala in dozorevala na ulicah New Yorka, kar se v njuni glasbi sliši. Njihovo glasbo bi zlahka uvrstili v nekaj deste različnih glasbenih žanrov, najlažje pa jih označimo kot alternativno skupino.

Skupino sestavljata Eleanor in Matthew Friedberger, pri čemer je sestra tista, ki poje in igra na kitaro, Matthew pa je multiinstrumentalist, torej igra na vse! No, bobne je na plošči odigral Ryan Sawyer in svoje delo je opravil konkretno.

Širši javnosti - a to ne velja tudi za Slovenijo, sta postala znana v jeseni 2003, ko sta izdala malo ploščo Crystal clear, kmalu zatem pa sta izdala precej nenavaden glasbeni izdelek, ki sta ga poimenovala Gallowsbird's bark. Vprašanje je, kako lahko ptiči lajajo oziroma bevskajo, pa čeprav gre za ptiče, ki posedajo na drevesih za obešanje?!

Kakršenkoli že je odgovor na prejšnje vprašanje, je vredno in pomembno zapisati, da gre za izjemno glasbo in poudarjam glasbo! Nenavadna, a izredno zanimiva besedila imajo seveda svoj pomen, a v tem primer gre za ploščo, kjer glasba pove mnogo več od besed.

Na prvo poslušanje bi človek dejal, da gre za posnetek kakšnega izredno dinamičnega uličnega gledališča ali morda za spremljajočo glasbo gledališke predstave, saj se v sami instrumentalni zasnovi ves čas ogromno dogaja. Večinoma distorzirane kitare z zanimivimi riffi, veliko dinamike in nenavadno raskav ženski vokal.

V izredno zanimivo in kompaktno celoto ne sodita najbolj skladbi Leaky tunnel in Up in the north, ki sta za spremembo od ostalih skladb ustvarjena na elektronski podlagi, ki pa odvzame lep del življenja.

V Inca rag / Name game se poslušalec spomni na Velvet Underground, skladba pa je zanimiva tudi zato, ker se prepleteta moški in ženski vokal. Osebno me je navdušila skladba Two fat feet, ki je vokalno izredno bogata, hkrati pa kitarski solo spomni na psihadelično sceno zahodne obale ZDA iz šestdesetih let, prejšnjega stoletja seveda. Piko na i celotni podobi plošče pa postavi zaključna skladba Tropical ice-land / Rub-alcohol blues / We got back the plague, v kateri slišite preplet vsega mogočega.

The Fiery Furnaces sta posnela ploščo, ki se vsaj pri nas najbrž ne bo prodala v nekaj deset tisoč izvodih (morda v nekaj deset?!) in je radijski uredniki ne bodo vrteli v nedogled, bo pa zagotovo našla prostor v srcu in ušesih marsikaterega glasbenega sladokusca, ki mu glasba pomeni nekaj več kot le mašilo v praznini življenja.

The Fiery Furnaces: Gallowsbird's bark
(leto izdaje 2003, založba Rough Trade, distribucija Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Fiery Furnaces - thumbnail

Fiery Furnaces