v rubriki glasba:
.. / / / 30.12.2003

The Offspring - Splinter

Skupina The Offspirng je svoj preboj doživela s skladbo Self esteem z njihove tretje plošče S.M.A.S.H., ki jim je prinesla svetovno slavo, seveda tudi milijone in skupina se trudi preseči ta izdelek, ki sicer ni bil ravno najboljši, vendar jim to še ni uspelo. Po kar dolgem čakanju so pred kratkim izdali ploščo Splinter.

Njihova prva dva izdelka - The Offspring in Ignition sta šla pri nas mimo nove generacije punkerjev, cel svet pa je za The Offspring slišal ob že omenjeni tretji plošči, s katere so nanizali kar nekaj uspešnice. V do tedaj žilav in čvrst punk so vpletli nekaj pop vložkov in uspeh je bil neizogiben!

Sledila je še ena spregledana plošča Ixnai on the Hombre in pa povsem komercialen izdelek Americana, na katerem so se povsem izneverili sami sebi, sledila pa je še plošča Conspiracy of one. Prihajajoči izdelek je bil sprva nekoliko provokativno naslovljen kot Chinese Democrazy (šlo je za provociranje med Dexterjem Hollandom in Axlom Roseom), izšel pa je pod naslovom Splinter in prinesel dvanajst novih skladb.

Skupina je v tem času ostala brez dolgoletnega bobnarja Rona Weltyja, tako da je bobne na plošči odigral John Freese in po poslušanju je svoje delo opravil odlično, novi bobnar pa naj bi bil Arom Willard. Na plošči imate multimedijski dodatek, v katerem najdete videospot za skladbo Da Hui, krajši dokumentarec in dva zanimiva mp3 zapisa. Preverite!

Po prvem poslušanju plošča deluje kot hibrid vseh dosedanjih plošč, saj je moč najti nekaj ortodoksnih punk skladb, nekaj potencialnih hitov in pa nekaj strelov v prazno. Poslušalec dobi občutek, da so The Offspring za punk prestari in preveč odrasli, za rock oziroma rock'n'roll pa vsaj želijo biti preveč punk. In rezultat je temu primerno zelo čuden!

Odlični sta skladbi Never gonna find me in Lightning Rod, kjer gre za dva čistokrvna punk štikla, izpostaviti velja tudi skladbo Da Hui, kjer temi skladbe primerno slišimo nekaj surferskih vložkov, kar skladbo prijetno popestri.

Skladba Hit that vsebuje nadležne klaviature, The worst hangover ever ima enkratno besedilo, a je odigrana v nekakšnem ska reggae stilu?! (Can't get my) head around you je izredno besna in divja, a vsebuje preveč pop vložkov, Spare me the details pa želi naslediti Self esteem, le da je še nekoliko bolj pop.

Izpostaviti bi želel tudi zadnjo skladbo When you're in prison, kjer gre za zelo hreščeč in starinski folk, ki je odigran z izredno hudomušnostjo in privlačnostjo, pripoveduje pa, da se v zaporu ne smete nikoli sklanjati in priklanjati. Ena najboljših skladb na plošči in morda tudi ena najboljših v zgodovini skupine!

Človek dobi občutek, da so se The Offspring naveličali Americana obdobja in se želijo znova izkazati kot čvrst punk band, a to se bo najbrž zgodilo šele čez dve ali tri plošče. Do tedaj se bodo morali na koncertih spopadati s podobno težava kot Metallica, katerih Load in Reload bosta ostali neoproščeni med oboževalci ... kako na koncerte znova pritegniti stare oboževalce in se izogniti skladbam, ki so te, vsaj deloma, ustoličile?!

The Offspring: Splinter
(leto izdaje 2003, založba Columbia, distribucija Menart)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.