.. / / / 06.05.2002

Anti-droga propad 2

Kesam se. V čast novinarske objektivnosti, veljavnosti in preverljivosti pišem zadevo še enkrat. Seveda - Festival Mladi ... za življenje brez drog je pogrnil po celi črti že v četrtek, zato ste v petek, 26.4 lahko Siddharto poslušali na Ptuju. Ni me bilo niti v Hali Tivoli, niti na Ptuju - opazovanje z udeležbo odpade, komentar si vseeno dovolim ...

V četrtek, davnega 25. aprila je hala Tivoli vseeno kazala prazen poden, če seveda odštejemo 20 obiskovalcev, na odru pa so se zvrstili Los ventilos, Društvo Mrtvih Pesnikov, Sausages, Zaklonišče prepeva ter Psihomodo pop. Tako organizator festivala Novo mesto, Marjan Pirnar, kot glasbeniki so želeli koncertno prizorišče prilagoditi obisku, vendar niso našli skupnega jezika z organizatorko festivala, Anito Marušič.

Zaradi nenavadno maloštevilnega obiska je koncert v petek zvečer avtomatično odpadel. Vseeno se poraja hipotetično vprašanje, ki je bolj ironične narave, če me razumete. Festival, Mladi ... za življenje brez droge je pogorel. Njegov namen je bil dobrodelen, sporočilo jasno in človekoljubno, gesta pohvalna. Vzrok za tako majhen obisk bi bilo lahko najti v slabši promociji, videli smo le obvestila v osrednjem časopisnem mediju in plakate po ljubljanskih ulicah (na ŽVPL nismo dobili nič).

Drugi vzrok bi bila lahko cena karte, nekaj čez dva tisočaka, kar ni preveč, če si fan Siddharte in ostalih bendov, pa tudi določen procent od prodaje bi šel za dobrodelen namen, kar se "trikrat povrne", kot pravijo stare mame.

Tretji vzrok pa ni toliko tehnične kot ideološke narave. Skrbi me sama gesta, borba proti drogi in njenim učinkom, ki ni naletela na številčen odziv. Celoten kredo prireditve je bil osredotočen na glasbo brez droge. Torej-zmerna cena karte, zveneča imena. Kje je manjko? Mogoče dejstvo, da v Hali tisto noč niso točili piva? Ali dejstvo, da že iz samega principa "ne gremo" na prireditev, ki bolj kot tradicionalno-destruktivno rock'n'roll veselico poveličuje mirni shod brez drog, alkohola in neredov. Kot koncert Kelly Family ali popularnega krščanskega popevkarstva.

Upam si trditi, da je bil tudi to vzrok. Da si slovenska mladež ne predstavlja rock rituala brez piva. Čeprav je luštno posedet s stekleničko kokte in se držati za rokice, uh, še posebno, če žgejo takšni bendi kot bi morali v petek in takšni ki so v četrtek.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.