.. / / / 10.02.2002

Droge in mladi: ecstasy

Današnja mladina se že navsezgodaj sooča s pomembnimi koraki, težkimi odločitvami in ovirami na svoji življenski poti. Ena izmed ovir (preizkušnja) je tudi droga. Poznamo dovoljene in prepovedane droge in jih delimo na mehke in trde. Najdemo jih v različnih oblikah (v prahu, tabletah, tekočinah, tobaku, hlapih, dimu ...) in pod različnimi imeni.

Ecstasy

Droga današnjega časa. Deluje predvsem na čustvenem področju, ker daje človeku veliko energije, ljubezni, zadovoljstva, samovšečnosti, občutek obvladovanja okolice in samega sebe ter popolnosti. Fizične reakcije, ki nastanejo pri ecstasyu:povečane zenice, (človek je bolj dojemljiv in sprejemljiv za okolico v kateri se nahaja).močno potenje (povečana potreba po zaužitju tekočine - nevarnost dehidracije in preobremenitve ledvic)povečan srčni utrip in hitrejša prekrvavitev (nevarnost preobremenitve srca in ožilja)močnejša fizična eksplozivnost (hiperaktivnost - nevarnost pri vožnji avtomobila, izguba občutka za utrujenost - šok)izguba apetita in občutka za lakoto (nevarnost - problemi s prebavo in pomanjkanje telesu pomembnih hranljivih snovi)pretirana izguba telesne teže (pri ženskah se opazi tudi na dojkah)povečanje potrebe po vitaminih (sadje in osvežilni napitki)preobremenjenost mišic (nevarnost - zategovanja obraznih mišic in čeljusti, možen tudi močnejši krčni zateg čeljustne mišice )zaradi preobremenitve čeljusti značilna poškodba zobovja (kočniki).

Nevarnost droge z alternativnega(energetskega, čustvenega in mentalnega) vidika:poškodovan notranji duh ali duša (razdvojena osebnost, izguba stika z notranjim glasom, povečanje bremen, poškodba energetskega dušnega centra in energetski centrov, ki so v povezavi z njim)čustva (razdvojenost, občutljivost, zmedenost - posledica so močnejše psihosomatske težave, težave pri komunikaciji in izražanju samega sebe)labilnost, zasanjanost, odtujenost od samega sebe (so posledica zaprtega prvega - materialnega centra, ki ima funkcijo prizemljenosti in zavedanja trenutnega položaja oz. živeti in delovati tukaj in sedaj na vseh življenskih področjih)poškodovan srčni center (pride do nepravilnega dojemanja medsebojnih odnosov kot je: brezpogojna ljubezen, prijateljstvo, družina, družba zaradi povečanega ljubosumja, izrazite zamerljivosti in odsotnosti od okolice in sebe - čustvena zmedenost)

Pri zaužitju droge ecstasy pride do intenzivne odprtosti srčnega centra, ki sproži pretok brezpogojne ljubezni in odprtosti posameznika do okolice. Ker ponavadi nerazločimo brezpogojno ljubezen od ljubezni se zna zgoditi, da pride do intenzivnega menjavanja partnerjev - sex, prepuščanja popolnoma neznanim ljudem, lezbičnih in homoseksualnih ter skupinskih sexom (nevarnost AIDS-a, zanositve, okužba s spolnimi boleznimi ) ter do poškodbe moralnih načel.

Vsega tega ne bi naredili v treznem stanju! Zato se zgodi, da ko se oseba strezne, svojih dejanj ne more odpustiti. Pride do moralnega mačka, psihološke travme, velike teže ali bolečine v prsih, napetosti in neobvladovanja samega sebe - izbruhi agresije. Za popolno abstinenco oz. ozdravitev, potrebuje posameznik minimalno 2 leti intenzivnega razjasnjevanja in dela samega s seboj!!!

Vsaka droga za seboj prinese posledice, ki se jih je treba zavedati. Pred zaužitljem esctasy-a (od ene do n, kjer je n poljubno število) naj vsak posameznik raje dvakrat premisli, če je vredno žrtvovati življenje v zameno za eno noro, extra divjo in nepozabno noč.

Povezave
Drogart

Boštjan Cuderman***

Boštjan je bioterapevt Družbe AN-AN za svetovanje in pomoč, na Celovški 78 v Ljubljani. V kolikor Vas zanima več o delovanju se oglasite na kontaktne številke: tel.: 01 433 13 91; GSM: 041 541 209 (Bostjan); 041 842 851 (Ines) ali preko e-pošte antariom@email.si.

Predavanja Družbe AN-AN
11.02. - Vpliv pozitivnega razmišljanja na življenje, ob 19h
11.03. - Droge v družbi in njihov vpliv na človeka, ob 19h

XTC - thumbnail

XTC