.. / / / 14.09.1998

Grčija - Raj ali pekel za žurerje

Grčija, zibelka sedanje evropske civilizacije, se od antičnih časov pa do današnjih, ni kaj bistveno spremenila. Morda se je kakšen objekt medtem podrl, vendar je bistvo ostalo: hrana, pijača in zabava.

Splošno znano dejstvo je, da se vse več Slovencev odloča za obisk Grčije rajši, kot pa za katere druge predele Evrope. Toda zakaj?

Z gotovostjo lahko zatrdimo, da ne zaradi izjemnih naravnih in kulturno- zgodovinskih zanimivosti tega prelepega in neverjetno fascinantnega predela sveta, temveč ker se bojda širijo govorice, da je prav Grčija tisti delček zemlje, kjer se je moč do onemoglosti nažurirati. Za lažjo interpretacijo k žuru prištejmo le glavne atribute: hrano, pijačo in glasbo. O glasbi ne bi izgubljali besed, saj so energični Grki sposobni zadovoljiti še največjega glasbenega zakrknjenca. Tam se še celo orto punks ali pa zaverovanec v klasiko prelevi v univerzalnega glasbofila, ki mu ni važno ali se "razmetava" na rave, rock ali sirtaki. Pijača dela svoje. Predno pa se posvetimo pijači namenimo še nekaj besed hrani. Nesporno dejstvo je, da je hrana odlična, edinole postrežba bi potrebovala skodelico ali dve kave, da se prebudi. Kajti nič nenavadnega ni, če se vaš obisk v restavraciji zavleče tudi do tri ure. Zgodilo se nam je, pa ne samo enkrat, da smo čakali na natakarja tudi uro in pol in potem še nadaljno uro, da smo željeno jedačo tudi dobili. Ampak, kdor čaka dočaka, je že babica rekla Žogici Nogici. Vemo pa tudi, da se k in po slastnemu obroku prileže tudi pijača. Veliko pijače. To pa je popolnoma druga štorija. Grška vina, Metaxa in Ouzo so milo rečeno ogabni. Močni kot Peter Klepec in Pehta, toda ogabni. Ponudba piva je vse prej kot pestra, saj vam v večini lokalov lahko postrežejo le s Heinikenom in Amstelom. Naj pa vas potolažim, da ni vse tako črno. Ko beseda nanese na koktejle, se pravi žur šele začne. Skoraj povsod lahko izbirate med najmanj dvajsetimi koktejli, ponekod pa so vam jih pripravljeni pripraviti tudi po vaših željah. Naj omenim tri najboljše: First Kiss, Sex on the Beach in Orgasm. Res super.

Za konec pa naj dodam še to: Grčija je lahko raj za žurerje, vendar le, če imate pri sebi čedno vsoto denarja. Kajti prav nič ni zastonj. Kje pa je?

Tomaž Drnovšek - avatar

Tomaž Drnovšek

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 14.09.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.