.. / / / 07.11.2001

Začetek LIFF-a, ljubljanskega filmskega festivala

Ko je poletje pa že zares pozabljeno, ko se vse prehito temni in skorajda že zmrzuje, se v kotlino vrne sreča v obliki največjega mestnega filmskega festivala. 12. LIFF se je začel na izi. A kljub temu se je popoldne, ko je bilo eno-par čutil pišočega tudi pod Kristalno avlo, tj. v lobiju spodaj, veselo vpilo v francoščini, pa nemščini, in človek je končno tudi v Cankarjevem domu imel občutek, da je situacija vsaj malo internešnl ...

Frankfurt nach Frankfurt in Andy Warhol sta LIFF-u sicer resno konkurirala za primat v dnevno-kulturniškem head-lineu, toda dobrovolje in številni prešerni nasmehi gostov, njihovih spremljevalcev, novinarjev, punc, ki kljukajo po raznih listah in še nekaterih zraven, so nakazovali, da se kaj lahko zgodi, da bo letošnji LIFF ena najbolj kul parad z letnico 2001 v prestolnici in širše.

Projekcij bo u über. In to v Cankarju, pri gostitelju, v kinu Vič, v Koloseju in v Slovenski kinoteki. Letos film pri nas praznuje. Imamo številčno domačo produkcijo, smo ko/so-producenti top euro movieja No Man's Land, ki se je zarolal tudi na otvoritvi, imamo nenazadnje frišn multi-plex, deležni smo raznovrstnih fenomenov povezanih s filmom, in če je kdaj poskočni slovenz žejen in lačen sedme umetnosti, je to zdaj.

Štartni žur ni bil nič posebnega, a ni važno. Film zimzelenkastega levičarja Kena Loacha Kruh in vrtnice npr., je istočasno, tj. ob 22.15, spremljalo cca. 100 glav. Ni ravno najboljši score, toda upajmo, da bo bolje. Res je tudi, da omenjeni film ni klasika, je pa prikupen sindikalen rejv snažilkarjev, in to kar v Downtown LA-ju.

V prihodnjih dneh, vse tja do ponedeljka 19.11., se torej velja zglasiti na kakšni testni preverbi kosa Perspektiv, Predpremier ali Obzorij, če pa vas filmsko miksa u patos, pa s kritiki in ostalimi kinotečnimi hardcorovci navali na Posvečeno, v Fokus ali proti Jugu-Jugovzhodu. V morju naslovov in imen avtorjev je nujen guide na 12. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, vsekakor pa naj velja, da je filmski festival lahko tudi najslajša mentalna perverzija, saj lahko (spet) npr. trije intenzivni festivalski dnevi zlahka nadomestijo vse, čist vse kar te lahko - v tej periodi - zadane!

In ta filing je božanski. K sebi prihajaš in hrepeniš po trdnih tleh pod sabo lahko tudi kar nekaj desetin ur. V naslednjih dneh se bo vreme poslabšalo, menda pa se bo tudi izdatno shladilo - pejte v kino, resno mislm!

Raporti z LIFF-a - dnevno sveži, samo na ŽVPLu! End of pt. 1!

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

LIFFe - thumbnail

LIFFe