.. / / / 08.06.1998

Kako štopat v Ljubljani

Ker je poletje že praktično tu, se bo večina žurerk/žurerjev odpravilo na zaslužene počitnice. Kam bodo šli je čisto njihova odločitev, kako bodo šli pa tudi. Nekateri se bodo na pot podali z avtom, drugi z avtobusom, vlakom, četrti pa bodo šli na štop. Tudi tisti, ki bodo ostali v Ljubljani, pa tudi lahko štopajo, saj je štopanje manj fizično naporno od kolesarjenja. Za prve in za druge pa smo napisali nekaj nasvetov, ki jih lahko preberete v naslednjih vrsticah.

Najprej nekaj za tiste, ki bi radi zbežali daleč od bele Ljubljane. Od tu lahko potujete praktično kamorkoli: na jug, pogledat dežele bivše Jugoslavije, na zahod pogledat Evropo, na vzhod pogledat kaj pravijo v članicah bivšega Sovjetskega bloka. Najprej pa povejmo nekaj pravil za boljše štopanje:
-če hočeš hitro dobit štop, bodi bejba. Če ti ta možnost ni dana, glej da vedno štopaš z bejbo. Če ti tudi to ne uspe, moraš dajati videz kot da štopaš že več kot tri ure na tem peklenskem soncu.

-če hočeš še hitreje dobit štop, upoštevaj prvo alinejo in imej vedno pripravljen velik prijazen napis, ki vsakemu besnemu vozniku prijazno pove, da bi se mu radi pridružili na poti tja in tja. Če ste opremljeni z himalajskim nahrbtnikom, ga skrijte tako, da se ga ne bo videlo pod nobenim zornim kotom.

-če hočete najhitreje dobiti štop, se zasidrajte v senci kakšne bencinske črpalke ali cestninske postaje in povprašajte mimovozeče popotnike, če vas vzamejo s seboj. Dobra finta je, če se ponudite, da vi plačate cestnino, dejstvo je pa da človek človeku težje reče ne iz oči v oči kot med vožnjo mimo. Vendar morate biti tip za to, in tudi če ste tip za to, ne težit ljudem in raje vzdignite palec...

-če vam še vedno ni uspelo dobit štopa, verjetno stojite ob avtocesti, avtomobili pa 'padajo' mimo vas tistih 130 kilometrov na uro (in več). Zato se premaknete na bližnji uvoz na avtocesto, kakšno križišče, avtobusno postajo, skratka tak prostor, kjer avtomobili vozijo počasi, saj vam bodo tako lažje ustavili.

-praviloma ne kadi med štopom, ne kaži piva in ne zgledat', kot da se že najmanj štirinajst dni niste umil ali preoblekli. Delovati morate urejeno, zelo utrujeno od sonca, dežja, poti, prahu, naveličano držanja prsta v zrak, še vedno pa dobre volje in vedno pripravljeni na pogovor.

Seveda so pravila za boljše štopanje v večini primerna za tipe, saj bejbam ni treba čakat več kot pet minut. Tako v večini tudi ne poznajo vseh tehnik in trik štopanja. Zdaj pa poglejmo od kod pridete kam iz bele prestolnice:

DOLGI MOST
Destinacije: Obala (Koper, Piran, Portorož,...), Hrvaška obala, Nova Gorica, Trst, Italija, Francija, Španija,...
Na Dolgem mostu je štopanje že nekakšna tradicija. Štoparji se postavijo na desni uvoz na avtocesto v vsej svoji dolžini. Največ možnosti imate, če ste prvi v vrsti, če ste bejba, oz. če imate pri sebi napis z velikimi prijaznimi črkami: ?SLOVENSKA OBALA?, ali kaj podobnega.Najtežje je tistim v sredini, zato je bolje če se postavite tik pred izvoz na avtocesto, kot pa da čemite pol dneva v najhujšem ovinku.

RUDNIK
Destinacije: Novo Mesto, Zagreb, Hrvaška, Bosna, Jugoslavija, Makedonija, Grčija,...
Spet je tu uvoz na avtocesto, kjer se ravnajte po zgornjih navodilih. Lahko pa štopate pred semaforjem, tako da spet vprašate tega in tega če gre slučajno tja in tja. Heh, malce moronsko, ampak če vam ni nerodno... Lahko pa se postavite tudi na staro cesto, kjer boste spoznali tudi kar precej štoparjev (predvsem tistih, ki štopajo na kratke razdalje.

VIŽMARJE
Destinacije: Kranj, Jesenice, Avstrija, Nemčija, Švica, Nizozemska, Skandinavija, Velika Britanija,...
Gorenjci se bodo odločili za štop po stari cesti, in se postavili v senco kostanjev gostilne Jelen. Tukaj imate največ možnosti, takoj ko avtomobili štartajo čez zeleno. Zato se takrat naredite res uboge in nebogljene. Če štopate na avtocesto, se postavite malo za postajo pri šentviški cerkvi, tam pri uvozu na avtocesto. Nikar ne stojte preveč v ovinku, ker so hitrosti že velike, v tem primeru se raje postavite na postajo.

ČRNUČE
Destinacije: Zidani Most, Celje, Maribor, Avstrija, Madžarska, Češka, Slovaška, Poljska, Rusija,...
Najboljši plac je na cesti proti Trzinu, na tistem semaforju, kjer se konča avtocesta (in je konec Dunajske). Postavite se pred, še bolje pa za semafor, saj je tam gneča tam vedno tako velika, in vam ne bo težko dobiti avtoštopa. Za pot proti Zasavju pa se postavite na desni izvoz iz avtoceste, vendar so tam hitrosti kar velike, kar pa zna vplivati na dolžino vašega štopa. Če pa najdete kakšen boljši plac, nam ga nemudoma sporočite na zvpl@infonova.si.

ŠTOPANJE V LJUBLJANI
...zahteva čisto drugačne prijeme, vendar pa so osnove iste. Razlika je v tem, da so razdalje krajše (ne več kot 5-7 km) in v tem, da nihče ni navajen štoparjev podnevi. Tako se vam najbolj splača štopat ponoči, ko avtobusov ni, podnevi pa le zbrskajte tistih par tolarjev po žepih. Če jih nimate pa so pravila ista:

-bodi bejba, (oz. štopaj z bejbo),
-štopaj tam, kjer ti bo lahko kdo ustavil (zavorna razdalja).
-najboljše je štopat na avtobusnih postajah,
-zgledat' moraš normalno, in prijazno (četudi si kakšen tivolski psiho),
-ne kadi oz. pij med štopom (in bodi vedno pripravljen na pogovor),...

Vendar je verjetnost, da vam kdo ustavi največja na Dunajski, oz. na Celovški cesti, potem sledijo Zaloška, Tržaška, in ostale ceste, oz. cestice. Ob vračanju iz centra bodo imeli največ sreče tisti, ki stanujejo v Šiški (in štopajo pri Levu) in tisti, ki stanujejo za Bežigradom (in štopajo na Bavarcu). Vsi ostali pa, nasmeh čez ustnice in palec gor. Sej bo že kdo ustavil...

Uspešen štop,

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Štopar - thumbnail

Štopar