.. / / / 06.03.2002

Ko ljubljanske klopice niso več dovolj

Ljudje spimo. Večinoma ponoči, izjeme podnevi. Nekateri kadarkoli. Nekaj je tistih, ki uspejo zaspati na "neprimernih mestih" ob neprimernem času. Ti so najbolj zabavni. Nekaj dni nazaj sem se odpravila na predpremiero zanimivega filma francoskega porekla. Film je imel odlično napisan scenarij, zanimivo posnete kadre in kar me je najbolj fasciniralo - glavna igralka. Temnih las, velikih rjavih oči, prikupnega nasmeha. Film se mi je utrnil v spomin.

Imel je le eno napako. Motečo. To je bila soseda na moji levi strani. Ni izpuščala plinov, ni glasno žvečila in ni se poljubljala s fantom cel film, ampak je gospa spala. Dremala - enkrat na levi, drugič na desni strani. Sebe verjetno ni spravljala v zadrego, meni je bilo vseeno malce nerodno, ko se je borila za mojo levico, ki naj bi nadomestila njen vzglavnik.

Lahko se samo zahvalim materi naravi, da mi je podarila visoko koncentacijo gledanja filmov, kar je pripomoglo k temu, da sem bila na trenutke tako fokusirana na film, da nisem niti opazila njenega boja z mojo roko. Gospa je cel film prespala. Na koncu bi lahko le izjavili: "Film ni imel nobene vsebine." Na kratko je to eden od predlogov, kje spati, če je vaša postelja predaleč, klopice pa niso več v modi.

Ocena: Pozitivno - toplo, mehko, sosedova roka na posojo. Negativno - cena 900 SIT, hrupni efekti lahko zmotijo spanec, zato ne priporočam ogleda grozljivk, akcij, trilerjev ... Drugi načn je cenejši, če te ne zalotijo seveda.

***

Gospod carinik, odgovorna oseba, ki skrbi, da v državo vstopajo in izstopajo osebe z dovoljenji in ne vstopajo in izstopajo osebe, ki jim zakon tega ne dovoljuje. Ta carinik se je sredi delovnega prijetnega popoldneva odločil malce zadremati. Sam tako iskani gospod Bin Laden bi brez težalv "prečkal" mejo, pa nebi bil opažen. Kajti gospod carinik je "kinkal".

Glava mu je poskakovala gor in dol, levo in desno, krožno, kot bi lovila ravnotežje. Gospod odgovorni me je nasmejal do solz. Skoraj sem pozabila odpeljati dalje svojo pot. Toliko o "strogem nadzoru na naših mejah".

Ocena: Pozitivno - plačan spanec, ki ga lahko opraviš kadarkoli v delovnem času. Negativno - če te zalotijo gospoda ti preti lov za novim poslom.

Alternativ, kje boste spali je več. Nekatere so ugodne, nekatere drage, odločitev je vaša. Kot namig vam lahko le še ponudim spanje v Amsterdamu, če ne najdete prenočišča. Budno spanje v savni, sicer za gay-je ampak če vas to ne moti in če niste ženska si lahko za borih nekaj tisoč privoščite tudi to. Po besedah prijatelja sodeč je zanimivo. Za slehernega homofobičnega Slovenca je zadeva lahko osupljiva.

Janja Soroszy

Članek objavljen v sklopu akcije Dnevi odprtih vrat.

Speci carinik (foto: Mathias Fiegel) - thumbnail

Speci carinik (foto: Mathias Fiegel)