.. / / / 08.06.1998

Lastnosti dobrega redarja

Dober redar je lokala vladar, bi lahko lahko rekli. In prav bi imeli. Dober redar je ponos lokala in razlog več, da se obiskovalci vedno vračajo nazaj. Kajti, če žurer/ka ve, da je v varnem lokalu, se bo z veseljem in brez skrbi zabaval/a dokler se mu/ji pač zahoče. Ko pa bo zabave za vse konec, bo pa taisti redar njega/njo prijazno opomnil, da je čas za odhod. In kakšen naj bi bil dober redar?

Dober redar vedno bdi nad dogajanjem v lokalu, opazuje ljudi kaj počnejo, kako se vedejo, neopazno, kot kakšen detektiv na tajni misiji. Ponavadi je rahlo odmaknjen od središča dogajanja, vendar je vedno tam, če se kaj nepredvidenega zgodi. Ker je prej spremljal potek dogodkov, mu ni težko prepoznati krivca za spopad/konflikt in ga pospremiti na "zrak".

Zares dober redar bo nepridipravu prinesel kozarec vode, predlagal da se malce ohladi in mu še predlagal naj malo umiri živce. Če je oseba, ki je težila pribita k' mina, bo zares, zares dober redar poklical taksi, oz. osebi svetoval čimprejšen odhod domov. Nikoli se bo vedel nasilno do strank lokala, razen če je izzvan. Pa še takrat bo poskušal dober redar speljati prepir tako, da ne pride do hujšega prelivanja krvi.

Če bi v kakšnem kotu kluba nekdo težil neki deklici, bi se dober redar sprehodil mimo, ocenil dogajanje in tipa, če bi ugotovil, da zares teži, tudi prijazno opomnil, oziroma damo vprašal, če je kaj narobe. Če bi bili odgovor pritrdilen, bi redar svetovall tipu, naj "zapusti bojno polje", in naj ne poskuša težit še naprej. Možnosti, da bi bil odgovor negativen, da gre za samo glasnejši prepir, skorajda ni. Ker bi redar že pred ključnim vprašanjem ocenil situacijo.

Kadar dober redar zagledal kakšnega gosta lokala "uprizarjati Supermena" (kar pomeni, da je dotični naslonil svojo zaspano glavo na iztegnejeno roko) v spanju, bi pristopil do njega in ga zbudil, ter mu svetoval, da je bolj udobno spati v domači postelji kot za mizo in ga pospremil do vrat, kjer bi ga seveda čakal taksi, oziroma kakšen iz zaspančeve družbe, ki bi ga spravil v deželo sanj.

Kaj dela dober redar bi lahko naštevali še pozno v noč, pa ne bi prišli do konca. Dejstvo pa je, da tako dobrega redarja iščeš kot šivanko v senu. Navsezadnje so tudi redarji samo ljudje.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Redar - thumbnail

Redar

Foto: Davorin Pavlica