.. / / / 05.07.2010 08:14

Možgani žensk krivi, da se vidijo debele

Nove raziskave britanskih znanstvenikov so pokazale krivca za nezadovoljstvo vitkih žensk s svojo postavo. To so njihovi lastni možgani, ki lahko izkrivijo sliko lastnega telesa tudi za dve tretjini (ja, 2/3).

Zadnje raziskave znanstvenikov londonske univerze University College London so pokazale, da je telesna samopodoba, ki jo možgani projecirajo, močno izkrivljena. Telesni model možganov prikazuje telo tudi do 2/3 širše in do 1/3 nižje kot je v resnici.

Ženske se vidijo kot bolj debele

Znanstveniki menijo, da bi te ugotovitve lahko pojasnile zakaj se (vitke) ženske, ko se pogledajo v ogledalo, vidijo sebe debelejše, kot so v resnici. Menijo tudi, da bi s tem odkritjem lahko razložili vzroke motenj hranjenja.

Dr. Michael Longo iz londonske univerze je razložil tudi:

Te ugotovitve so lahko relevantne v psihiatričnih stanjih, kot so anoreksija, ker lahko pride do splošne pristranskost v zaznavanja telesa, ki je širše kot v resnici.

Nekateri ljudje se pogledajo v ogledalo in prejmejo informacije, ki jim povedo, da niso debeli, vendar še vedno ne morejo te informacije uporabiti, da bi prevladale nad izkrivljenim modelom telesa, ki jim ga projecirajo možgani.

Bodite pripravljeni, ko bo rekla, da je debela

Tako, sedaj veste: ko vas bo naslednjič punca gnjavila s svojo "debelostjo", ji razložite, da ji lastni možgani lažejo in da je v resnici do 2/3 bolj suha, kot si sama misli (podatek izkrivljajte glede na njeno realno debelost: če ima zadnjo plat kot vogal od banke, potem vam ta članek ne pomaga prav zelo).

Podatek, da se vidi do 1/3 nižja zamolčite, naj kar obuje tiste seksi visoke pete ...

Vir: Telegarph

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Sem res debela / foto: Janine, vir: flic.kr/p/6XawLU - thumbnail

Sem res debela / foto: Janine, vir: flic.kr/p/6XawLU