.. / / / 02.08.2001

Virus Alert!

Virusi so zopet udarili, to pot z vso silo, vsaj glede na količino okužene e-pošte, ki je priromala na naše uredništvo. Kakorkoli že, nova zadevica izpod prstov neznanega programerja se imenuje Sircam.

Ta e-poštni črv je z vso silovitostjo udaril na plan 17. julija v ZDA, potem pa se je z vso silovitostjo razširil po ZDA, Aziji, Indiji, Evropi, skratka po celem svetu, čeravno je malo prizanesel Severni evropi ter Skandinaviji.

Za neverjetno "uspešnost" se ima Sircam zahvaliti majhnemu triku, okužena pošta vsebuje pripeto datoteko z dvojnim podaljškom (primer: .DOC.PIF), pri temu pa se uspešno maskira primerno prvemu podaljšku, kot npr. Wordov dokument ali pa slika v .GIF, JPG formatu in če je na sistemu vključeno skrivanje znanih podaljškov datotek, (kar je mimogrede, nastavljeno kot privzeto v OS Windows)
vi nič hudega sluteč odprete datoteko in virus se razširi po sistemu. Črv potem razpošlje samega sebe s priponkami dokumentov, ki jih najde v "Mojih dokumentih" (My documents) vsem ljudem, ki jih imate v vašem Address Book-u. V tekst maila, pa doda še prijetno sporočilce ali v Angleščini oz. v Španščini

Kar se tiče škodljivosti virusa ima dve karakteristike. Prva je, da na 16 v mesecu izbriše celoten disk na katerem imate sistem, oz na katerikoli dan napolni disk na kateremu imate naložen sistem. Lahko, pa se tudi širi preko Windows network share-ov.

Skratka, hudičeva zadeva če jo dobite na svoj najljubši računalnik. Kot se vedno opozarja pri ravnanju z virusi je največji virus človeška neumnost, torej če dobite e-pošto kjer, je karkoli sumljivega pa tudi če prihaja od vašega najboljšega prijatelja, JE NE ODPIRAJTE ampak jo takoj zbrišite.

Več informacij o virusu in kako se ga znebite:

Kabi d.o.o. ročno odstranjevanje virusa
Arnes
F-Secure Anti-Virus opis v slovenščini
Computer Associates
McAfee
Sophos
Symantec

Foto: Disney corp.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Bugs - thumbnail

Bugs