.. / / / 05.01.2009 11:00

Ne morete do Pirate Baya in Mininove?

Potem ste verjetno okuženi z novo vrsto "Trojanskega konja", ki blokira dostope do popularnih torent sitov kot sta Pirate Bay in Mininova.

Virusna obolenja so pozimi kar pogosta in kužne klice so zopet napadle :). To pot so udarile po nič hudega slutečih torent uporabnikih.

Omenjeni trojanec (Troj/Qhost-AC) je bil identificiran s strani Sophosa in po poročilih z "bojišča" ne inštalira nobenega malwareja ali pa spywareja, prepreči pa dostop do treh najbolj popularnih torent sitov Pirate bay-a, Mininove in Suprbaya (malo manj znan), pri tem pa opozori uporabnika, da je downlodanje napačno ("downloading is wrong"), lahko zadevo pospremi tudi z nadležnim zvokom.

Kako virus deluje? Trojanec spremeni host datoteko na računalnikih z Windows operacijskim sistemom in preusmeri BitTorent site na localhost s čimer onemogoči nalaganje spletnih strani.

Dobra stvar pa je, da se da zadevo dokaj hitro rešiti. Tako da "na roko" odstranite spremenjene vpise v host datoteki. Za več podrobnosti, navodil in trikov o host datoteki pa tukaj.

Vprašanje se poraja, kdo je za tem??? RIAA, BSA, MPAA, nekdo tretji. Verjetno ne bomo nikoli izvedeli. Vse skupaj zelo "smrdi" in teorija zarote se začenja :).

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Trojanski konj ©Wikipedia - thumbnail

Trojanski konj ©Wikipedia