.. / / / 02.06.2000

Otroci bogov presenečajo

Ljubljanska fuzijska rock zasedba Sfiltrom je v torek predstavila svoj prvenec z naslovom Otroci bogov. V ljubljanskem KUD-u se je na koncertu zbralo kar lepo število ljudi, med njimi pa so bili opaženi tudi člani Big Foot Mame in Siddharte, ki so si prišli ogledat, po mnenju nekaterih, najbolj perspektiven slovenski bend po Siddharti ...

Da slovenska glasbena scena na eni strani teži k vedno bolj za slovenske razmere obskurnim rockovskim podvigom (na drugi jo zastopa garda bednih pojočih trubadurjev) je več kot opazno tudi pri Sfiltrom. Na videz precej klasična zasedba (vokal, kitara, bas, klaviature, bobni) vam ob poslušanju že takoj ponudi nekaj več: mešanico art in dark rocka, funka, z vložki metala in pa (tako pravijo) tudi klasike, kar jim da močen in unikaten pečat. Na čelu zasedbe je več kot simpatična pevka Breda Božič, ki preseneča z zelo energičnim in hkrati mehkim vokalom, kakršnega pri nas zagotovo še niste slišali. V ritem sekciji je na bas kitari Jaka Jarc in novi bobnar Robert Rebolj (prejšnji bobnar je bivši Babewatch in voditelj Videospotnic na TVS - Blaž) na kitari in klaviaturah pa sta Boštjan Narat in Marko Klemenčič.

Publika je bila nad koncertom več kot navdušena, Sfitrom so poleg predstavitve svojih štiklov poskrbeli tudi za presenečenje (štiklc Bajkalsko jezero dobite tudi na njihovi spletni strani). Ko se je koncert približeval zaključnemu delu se je pred oder spustilo belo platno, še prej pa je pevka Breda napovedala premierno predvajanje novega videospota za pesem Gozdovi, ki je posnet v mikrobudgetni maniri pa vendar preseneča z nekaterimi svežimi režijskimi prijemi. Breda in Boštjan sta po spotu nadaljevala koncert s predelavo štikla Battle Of Evermore, ki ga poznamo bolj v izvedbah Led Zeppelinov, ... Sledil je šampanjec in zadnji štirje komadi koncerta so odzveneli v noč.

Publika je bila s koncertom več kot zadovoljna, eni več kot zadovoljni, Matjaž Ambrožič je recimo bil nad Sfiltrom več kot navdušen, prav tako nekateri drugi kritiki, vprašanje pa kako gledajo na Sfiltrom Big Foot Mama in Siddharta. Če se bodo želje/napovedi ("Men so Sfiltrom bol' k' Sidarta" - naključna obiskovalka) obiskovalcev uresničile, bo bend pri filtru drugo leto kraljeval na Zlatih petelinih. Osebno se k takem scenariju ne nagibam, ker je verjetnost ponovitve pojava Siddharta skoraj enaka nič (pojav poti v X se je v zgodovini slovenske glasbene scene pojavil prvič v njeni 30-letni zgodovini), čeprav lahko tudi Sfiltrom presenetijo!!! Definitivno pa stavim na Umetni raj in Čas v steno.

Sfiltrom lahko obiščete na uradni strani www.sfiltrom.org.

Foto: Davorin Pavlica

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.