.. / / / 01.02.2000

Pivo - kje, kdaj, kako?

Vse se je začelo pred mizernimi 4500 leti. Zemlja se je mirno vrtela okoli svoje osi in ji je bilo popolnoma vseeno, da se bo nekje v prihodnosti našel človek po imenu Tutankamon, ki si bo čist za foro zgradu največji nagrobnik na svetu.

Prav tako ji je bilo vseeno, da se ljudje na njej pobijajo čisto za brezveze in popolnoma se ji je jebal, da ljudje v tistem času sploh niso vedeli, kaj pomeni beseda hladilnik. Pravzaprav se je Zemlji praktično jebal za vse stvari, ki so se dogajale na njej in se je še zmer mirno vrtela naprej.

Toda ljudje na tej lepi Zemlji, ravno niso mogli biti pri miru in so si kdaj pa kdaj, po obširnih vojnah tudi utrgali čas, da so izumil kaj pametnega in ravno nekaj takega se je nekje v okolici Mezopotamije (Egipta), neki kulturi (verjetno Sumercem) čisto ponesreči posrečilo nekaj, kar je zaznamovalo ta svet v celoti. Nekaj, kar vsi ljudje poznajo, mnogi ljubijo in obožujejo in nekaj, kar so v tistih časih uživali samo plemiči in kronane glave. To stvar, ta neverjeten izum so poimenovali Nektar Bogov.

Pivo - pijača bogov (in kraljev)

Kajpak je govora o pivu. Pijači, ki je bila v začetkih uporabljena samo v sakralne namene in kot pijača kraljev, sedaj pa se pije na vseh mogočih in nemogočih prireditvah. Pijača, ki bolj kot katera koli druga pijača sede na blazno vroč dan ... in, kakšne bi bile tekme brez pera, žuri brez pera, kakšno bi bilo življenje brez njega? Verjetno vse prej kot zabavno ?

Nastalo po naključju

Pa vendar je pivo, kot vsi veliki izumi tega sveta, nastalo popolnoma naključno. Kmetiču nekje v daljni Mezopotamiji se je po nekem naključju zmočil celoten pridelek žita (verjetno ječmena), in ker je bil ta pridelek ječmena eden izmed redkih dohodkov, ki jih je ta ubogi kmet imel, se je odločil za edino pametno potezo. Kajpak, da bo poskušal to ogromno količino ječmena posušiti.

Na žalost mu to ni najbolje uspelo, ker se je medtem do ječmena priklatilo eno veliko mnoštvo bakterij, ki so se ga z velikim veseljem lotile in ga počasi začele spreminjati v slad.

Kar se je dogajalo naprej, je seveda zgolj ugibanje, pa vendar se je moral ječmen zmočiti še enkrat in v ta oslajeni ječmen, so se iz zraka naselile "divje" glive kvasovke in se seveda takoj lotile dela in, ko je to vodo oz. zvarek naš kmetič pokusil, je ugotovil, da je ta zvarek nadvse okusen in ne samo to, ugotovil je tudi, da se po večkratnih pokušanjih te "vode" premakneš neko drugo metafizično stanje ...

Vsekakor je to samo legenda, ki ji lahko verjamemo ali pa pač ne, vendar raznorazni podatki kažejo, da je bilo v zgodnjih civilizacijah na srednjem vzhodu varjenje piva zelo dober in donosen biznis.

Pivo za navadne smrtnike

Seveda so pivo na začetku pili samo v kraljevskih družinah, vendar se je hitro razpasel tudi med navadne smrtnike, ki so ga pili ob različnih priložnostih. Na primer v starodavnem Egiptu: ko je ženin ponudil čašico piva svoji izvoljenki, je bilo to enakovredno današnji zaroki oz. si je s tem dejanjem naš ženin zapečatil usodo kot samski moški.

Čez zgodovino se je pivo prijelo povsod, kamor je prišlo, še posebno je svojo moč izkazal na raznih družabnih dogodkih. Najbolj pa je per zažgal na tistih področjih, kjer vinska trta iz tega ali onega razloga pač ni mogla uspevati in so razna žita, še posebno ječmen, ki se je izkazal za najboljšega, s pridom gojili v pivopivske namene.

Evropa "dobi" pivo šele v srednjem veku

Šele v srednjem veku se je pivo dodobra prijelo v Evropi, kjer so postopoma začeli namesto raznih žit uporabljati hmelj in, ker je pivo v začetku bilo tako hrana kot pijača, so ga na začetku varile večinoma ženske in šele kasneje je varjenje piva prešlo v moške roke.

Še posebno je pivo postalo prava atrakcija med menihi oz. samostani, ki so se kar tepli za privilegij varjenja piva. Ker je bil per blazno popularen (kdaj pa ni) in se je dalo z varjenjem kar lepo zaslužiti, so se hitro pojavili "meceni", še posebej med plemiči, ki so z veseljem sponzorirali varjenje piva. Tako je pivo počasi postalo glavno izmenjevalno sredstvo in gonilo razvoja in povezovanja med velikimi mesti v Evropi.

Iz rok cerkve v pivovarne

Komercialno varjenje piva si je z različnim osvobajanjem iz rok cekve in države prek dveh treh stoletij razširilo in vzpodbudilo nastanek velikih pivovarniških hiš tako v Nemčiji, Avstriji in kasneje v Angliji. Pivo se je tako z vplivom teh velikih pivopivskih držav nezadržno razširilo po vsem svetu in je postalo ena izmed najbolj pitih pijač na svetu.

Tako se je pivo, ki je spremljevalec človeštva že od začetka civilizacije in je bil z nami od graditve piramid, med vsemi vojnami, izumi in drugimi stvarmi, že dobesedno vgradil v naš DNK in zato je torej, če vas kdo kdaj vpraša, zakaj pijete pivo, odgovor več kot preprost: postal je del vas in tako kot vodo, potrebujete tudi pivo.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Pivnica / vir: flic.kr/p/webzi - thumbnail

Pivnica / vir: flic.kr/p/webzi