.. / / / 12.10.1998

Po žuru ...

Ivan Grozni je bil zavit v preprogo. Ležal je v dnevni sobi, zavit v preprogo in spal. Preproga je dajala vtis, da se je v novo vlogo res dobro vživela. Dnevna soba je zgledala drugače kot včeraj zvečer. Tla so bila lepljiva od politega vina, piva in črna od stopinj takšnih in drugačnih čevljev. V predsobi so bile stene polne prstnih odtisov, rok, svinjarije ...

Kaj pa se je dogajalo v kopalnici, mi še zdaj ni jasno, vse pobruhano, vrata od tuš kabine pa razbita. Koščki stekla na tleh, pomešani s svinjarijo, vse razmetano. Kakšna je zgledala kuhinja, vam ne bi razlagal, ker je bilo na tleh cca deset centimetrov svinjarije, čikov, drobcev marihuane, črepinj in ostale svinjarije.

Počasi sem brcnil v Ivana, ki je še počasneje odprl oči in začudeno pogledal naokoli. Najbrž je bil rahlo presenečen nad situacijo, v kateri se je znašel po včerajšnjem žuru. Vstal je in ugotovil, da tudi majica, ki jo je imel včeraj oblečeno, ni več ista. Dajala je vtis, da se je kar precejšen del noči valjala po tleh, skupaj z Ivanom, seveda. Ko so prijazni obiskovalci žura odšli, so ji (in s tem seveda tudi Ivanu) našli počivališče v preprogi.

"Staaari, kok mi u glau nabija!", mi je rekel počasi.
"Ja, kva ste pa delal'?", sem se ogorčeno čudil, kajti razdejanje je bilo nepopisno.
"K s ti šu z uno bejbo, je uletel' še ful folka, kr neki modeli in začel na iber divjat. Ud nekje so prvlekl še travo, pa smo enga navil, pa še enga, pa še par litrov stoukl, pol pa smo šli u mest' po bejbe ... Uau, kok me trga po možganih ... No, šli smo u mest, pa smo bli tok počeni, da smo se zveral čez okn' ud auta pa riti kazal, pa pluval, pa čist noro je blo. Veš kakšn smeh!" se mi je pohlevno zarežal.

"Ampak, kakšn mess ste pa u fletu nardil! To je ultra tu mač. Pizda!"
"Stari, mogu bi bit zrav'n. Stvari so mal ušle iz rok ..."
"Mal'??!?!", sem norel.
"No ja, mal' več k' mal', ampak je bil pa rules žur, to pa šteje, a nede?"
"No, ja." Nisem 'mel kej več za povedat. ?Pospravt bo treba?, sem rekel in Ivanu najprej skuhu en hud kufe, da se enmal skup sprav'. Takrat je začel zgodbo od začetka ...

"Veš, folk je bil čist podivjan. Ne vem, al' zarad lune, al' zarad' droge, alkohola, kva pa jest vem ... Pol smo v glavnem kruzal po mestu, ker smo ugotovil' da ne bomo nobene pičke navab'l, če bomo riti kazal po cest'. In smo se skuliral, šli u Miško še na en liter in še na en krog. Hvala bogu, da je bil Mare trezen, k je vozu. No ja, ampak zato je bil v drugem avtu un tip tok bl usut. Iz Miške smo letel' direkt u Orto, pučekirat za k?kšnimi pičkami! In, uau, o Ortu orto pičk. Špilu je glih en kul bend, Bejbvoč, al kva in pičke so norele k prfuknene. Rokenrol v full žilo. Pa je en ud unih modelov poznal une iz benda, pa smo njih navab'l, zrav'n u kompletu pa smo dobil' še cerka dva polna avta pičk, pa še tri so šle peš do tja. Čist noro. Uni iz benda so bli čist poblaznjeni in so se ustav'l še pr' Miški, kupl dve gajbe pera pa deset litrov in uletel na žur. Folk, k je ustou tm je sam zeval, nč ni blo nobenmu več jasno. Uni iz benda, so rekl', da se bo zdej začel en serious drinking, preden pridejo pičke. Postavl so vin na mizo, nas posedl? okol' in začel smo eksat v krogu."

Gledal sem ga, požiral njegove besede, res ruls žurka ... Ivan pa je nadaljeval: "Eksal smo k norci, tko, da smo spil v's vin' preden so bejbe pr?šle. Men se je u glau že full vrtel' in k' sm udperou vrata, sm skor padu na une pičke.
Čista štala, ti povem. Komej smo se vsi zbasal notr, sej je blo cerka trideset lu'di u fletu, čist vsi pa na full nasekani. Nekdo je začel neki pet, se dret in ni trajal? več k' deset minut in vsi so tulil in se drl na v?s glas. Men' je glava počas' odpovedvala, nekej sm še tulu na modele, potem pa se ne spomnem več..."
Jest sem ostal brez besed. Tok' divji žur, kull. Po taki fešti je še dobr', da je sam' tok mal škode. Z Ivanom sva že pomila kuhno, jest pa s'm se glih spravlal nad posodo, ko je pozvonilo.

Na vratih se je prikazal sosed Mirko. Gledal sem ga v oči, faca mi je pobledela, on je pa zgledal k razjarjen bik.
"Pa ti sploh veš, kva delaš? A si ti en navaden kreten? Mulc frdaman, boš vidu, k bom tastarmu povedou. Pizda mat'rna, ni blo mera, dokler niso pulcaji pršli. Pa še pol, k so šli ni blo nč bol'! Pa kva ste delal', a ste vi sploh normalni, prokleta mularija."
"Ja, kurc, stvari so mal ušle iz rok.", sem si sposodil Ivanov stavek, ki pa sosedu ni bil dovolj dobro opravičilo.
"Kako, ušle iz rok! A nisi mogu rečt konc žura, k si vidu, da ste vsi zmešani! En butl je z balkona bruhou, medtem ko sta se dva spar'la kr pred mojimi vrati. Pa to ni več mogoče! Jest ne vem,..."
"Takrat s'm glih punco domov pospremu ..."
"A še to! O, ti gnida neodgovorna! Ti se za babo podiš, medtem ti pa divjaki razsujejo stanovanje. Kreten neodgovoren!", je zatulil in se obrnil proti svojim vratom. Odhajal je ...
"Boš vidu, ti bom že dal vraga. K tvojga fotra dobim u roke se bomo šele začel pogovarjat! Vn boš letu, boš vidu,..." je lajal, bolj kot ne, sebi v brk.
Men' pa so se tresle hlače. Čist ga je namešal. Odcapljal sem v kuhinjo in povedal Ivanu veselo novico. Ivan je bil še bolj bled kot prej, začel se je rahlo tresti.

"Jest nis'm n'č hudga hotu, sam žur pa to, veš ..." je začel pohlevno bevskati.
"Okej, okej, sej ni sile. Ti si taglavno tkoaltko prespal. Najbrž. A veš, da je en čez balkon bruhu in da sta dva pred sosedovimi vrati fukala? To mi je pršu zdele povedat. Pa še to, da me bo iz fleta spravu. Krizzza."
"Kva, vn fuknu. Sej ne more, ne, ne. A ne de ne?"
"Ne, sam' če bo fotru full težil, bo pa spet špetir pr' bajt."
"A tud' fukal so u hodniku? Kvva! Rul's prigoda."

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Po žuru / foto: Dot!, vir: flic.kr/p/5XaU3H - thumbnail

Po žuru / foto: Dot!, vir: flic.kr/p/5XaU3H