.. / / / 21.08.2001

Zakaj je b'lo avgusta na celini cool

Da vzdušje ob določeni situaciji nagradimo s pohvalno oznako cool, se mora zagotovo v njenem bistvu prepletati kar nekaj pozitivnih vzgibov. Morda je letošnje poletje na celini eno tistih, ki se bo za vselej ohranilo v spominih in analih in arhivih, kot tisto, ko je bil, kljub nekaj komaj znosnim vročinskim napadom, vseeno totalno cool.

Verjamem, da je bilo podobno na vseh koncih celinske Zlovenije, torej v vsakem primeru stran od Obale. Ljubljanska izkušnja pa bo ostala zaznamovana, po kar nekaj posebnostih. Prva je ta, da je bilo v prestolnici enormno veliko tujcev, hkrati pa je doma ves ali pa precej poletnega časa ostalo zelo zelo veliko folka. Zato je bil obisk določenih kulturniških akcij izjemno dobro obiskan, malodane kar preveč obiskan, z drugimi besedami, včasih se je zdelo, da je populacije, ki ne uživa ob obali too much.

Lep primer je bil obisk kvazi kulture v okviru letošnjega Trnfesta v trnovskem KUD-u, katerega umetnost so lahko opazovali le tisti, ki so se tamkaj zadržali že od popoldneva. Vsak, ki je delovno-rekreacijske dnevne aktivnost zaključil ob mraku, se malo okrepčal in bil na zbornem mestu ob c.c.a. 22h, je vso prelesno umetnost itak zamudil. Frke okrog Trnfesta in različnih (ne)dovoljenj za njegov žlahni obstoj pa so dodale hudo dobro reklamno akcijo za niz prireditev, ki same po sebi res niso kaj prida. Spor na relaciji gospod sosed Skitek in KUD FP je nekako značilen.

Sosed nori, ker zvečer v bljižini špila muzika in še kaj (!), tisti, ki so za kulturo in večerno-nočno posedanje in pomenkovanje na robu Centra mesta in to s pivom v roki, pa se čudijo, kako lahko en nadrkan občan sred iprestolnice zahteva kristalno tišino, ki je doma na 3000 metrih in višje. Da ne bo pomote. Tisto še nekaj več in zraven klicaj, je seveda namenjeno klienteli, ki že tradicionalo zahaja v KUD-a.

To pa so pretežno v črnino odeti alternativci med 23. in 43. letom, ki skadijo eno škatlo čikov čez dan, drugo pa na razsvetljenski lokaciji, prav nji pa potoki zaužitega piva uvrščajo tudi med največje borce zoper posledice nadležne suše, torej med zalivalce okoliške flore. Zadnji podatki s terena jasno kažejo, da je s koncentriranim sečen nasičen prav vsak kvadratni meter površine v radijusu 150 metrov od epicentra, to je KUD-a. Rezime afere se lahko tako strne kar v posplošeno ugotovitev, da je g. Skitek tako kot na muziko občutljiv tudi na nitrate, ki silijo iz sosednjih-mu tal.

No, naslednja, prav tako strogo žabarska specialiteta pa so letos parkirišča za avte. Teh je čez poletje nenandoma zmanjkalo. Za vsak pofukan postanek s carom, je treba zdaj plačat. In smo če poletje uspeli narediti ta Laibach spet pretežno biciklistični. Kaj pa bo na jesen ali celo pozimi. Vika ve, da ne bo zajebancije, medtem ko vsi ostali le upamo, da taprava zajebancija šele prihaja. Lahko pa se kakšna modra civilna pobuda sprevrže kar v generalni štrajk. To bi bila svetovna atrakcija. Ok, no, mogoče pa pretiravam. In naprej.

Tisti, ki se za kakšen dan lahko odpovedo kaviarju, škampom,dagnjem, tartufom, šampanjcu in ostalim nečednosti ter pristanjejo na solati in predvsem paradajzu, so prav tako lahko opazili, da je hrane na celini dovolj in da ni prav pretirano nedostopna. Se pravi, da bi lahko proglasili, da je lajf poleti nekako cenejši, no!

Imamo pa še eno, zaključno cvetko. Pazi to tezo! Vsi tisti pari, ki so skupaj počitnikovali, so se v 95% primerih iz poletnih počitnih vrnili sprti med sabo, delno pa tudi sami s sabo. Tako je bilo za mnoge pijavke in krokarje avgusta idealno, saj so lahko osvojili tudi kakšno do sedaj še ne podrto trdnjavo!

Matija Rossa

Trnow Stajl - thumbnail

Trnow Stajl