.. / / / 26.04.2000

Zabava v modrem

Pričujoči spis je zanimiv intervju z dvema policistoma. Preberite in morda boste zvedeli nekaj, česar še ne veste o policistih. Ali veste, da tankajo na Petrolovih bencinskih postojankah z Magna kartico, bi šli z njimi žurat? Naj predstavim sogovornika, oba policista na motorju, prometne policijske postaje Grič: Tjaša Ferfolja, simpatična plavolasa Štajerka, štiri leta policistka in Samo Rep, Vrhničan, hrust, pravi dar za ženske in oče štirih otrok. 15 let policist.

Klemen (ŽVPL): Koliko sta stara?
Tjaša Ferfolja (Policistka): 22.
Samo Rep (Policist): 35, 15 let modri angel.

Klemen (ŽVPL): 35?
Samo Rep (Policist): A je preveč?

Klemen (ŽVPL): Ne. Je čist O.K. (glede na to da zgleda mlajši, o.a.)
Klemen (ŽVPL): Si poročen? Kaj potomcev?

Samo Rep (Policist):Ja, pa štiri otroke imam.

Klemen (ŽVPL): (Spet vzklik začudenja, o.a.) Kje si pa ženo spoznal?
Samo Rep (Policist): '87. leta na eni prireditvi. Zabavi.

Klemen (ŽVPL): Kako pa te prenaša kot policista?
Samo Rep (Policist): V redu. Tako me je spoznala in takega me mora vzeti.

Klemen (ŽVPL): Je padla na uniformo? Si jo ujel na moč uniforme?
Samo Rep (Policist): Ni to moč uniforme. Jaz, če bi njo spoznal kot "barsko plesalko", bi jo tako tudi prenašal.

Klemen (ŽVPL): Je potem kar strpna?
Samo Rep (Policist): Posebej ne. Preveč folka ima nek rešpekt pred uniformo. Ne vem, zakaj? Jaz sem najprej človek. Ko končam službo, obesim policaja na klin.

Klemen (ŽVPL): Pa še kaj o tebi Tjaša? Že tudi poročena mogoče?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Še nisem poročena, samska pa tudi nisem. Imam fanta. Fant pa mi sploh ne dela problemov glede službe.

Klemen (ŽVPL): Vsem ljudem se zdi, da so pa policisti nekaj posebnega, skoraj svoj svet.
Samo Rep (Policist): Mogoče lahko rečem, da malce izstopajo. So pa nekatere izjeme, ki se mogoče imajo za nekaj več.

Klemen (ŽVPL): Ljudje dobijo kar strahospoštovanje, ko spoznajo človeka, ki je po poklicu policaj.
Samo Rep (Policist): Res obstajajo taki policisti, ki tudi v prostem času ne pozabijo policaja v službi in tako vzbujajo malce "strahu". Škoda. Vendar nismo vsi enaki.

Klemen (ŽVPL): Poznata mogoče kakšen par, ki sta oba policista? A gre to?
Samo Rep (Policist): Mislim, da to gre.
Tjaša Ferfolja (Policistka): Po moje bi tudi šlo.

Klemen (ŽVPL): Kako pa potem na delovnem mestu?
Samo Rep (Policist): Služba je služba, saj je vpraktično vseeno, kje si v službi. Lahko sta pri tekočem traku, pa se ne moreta kar tam na tekočem traku.

Klemen (ŽVPL): Pa so glede tega kakšna posebna pravila?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Posebna ne. Taka kot povsod drugje.

Klemen (ŽVPL): Potem ni prepovedana zveza na delovnem mestu. Mogoče manj zaželjeno?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Ne, zakaj?
Samo Rep (Policist): Ne, zakaj? (oba v en glas, o. a.)
Tjaša Ferfolja (Policistka): Privatne zadeve urejaš doma, ne pa v službi. Lahko ti je le v pomoč, če imaš svojega partnerja v službi.
Samo Rep (Policist): Jaz pa bi se verjetno celo nazadnje obrnil na svojega partnerja, ne glede na položaj. Prej na nekoga drugega. Manj zaželjeno je bilo v bivši milici.

Klemen (ŽVPL): Vas služba v prostem času kaj omejuje?
Samo Rep (Policist): Včasih so bila tudi pravila, kako se moraš vesti v prostem času. 15 ali več let nazaj.

Klemen (ŽVPL): Imata prijatelje, svojo družbo iz službe ali povsem "svoje" prijatelje?
Samo Rep (Policist): Jaz imam veliko prijateljev v službi, vendar se z njimi družim celo mogoče malo manj rad. Bolj se družim z drugimi, "nepolicisti". Sigurno imam 99% pravih prijateljev izven policije. Seveda pa gremo s tistim 1% po končani službi na kakšno pivo. Jaz še na dopust ne bi šel s kolegom s policije. Načeloma bi šel z nekim dobrim prijateljem, vendar naj mi ne mori s službo. Slej ko prej nanese na probleme v službi.
Tjaša Ferfolja (Policistka): Zame pa to sploh velja.
Samo Rep (Policist): Res je pa, da se moramo v privatnem življenju vseeno malo nazaj držati, ker si lahko mimogrede v Slovenskih novicah. Slovenci radi berejo, če policija kaj zaj*****.

Klemen (ŽVPL): Bi lahko rekla, da to velja pri večini policistov?
Samo Rep (Policist): Mislim, da je tako pri večini policistov.

Klemen (ŽVPL): Kaj pa zunanjost policista? Urejenost? Obstajajo pravila?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Nekaj jih je. Npr. dolgi lasje naj bi bili speti, videti se ti mora obraz, nakit naj ne bi bil preveč bujen in pa splošna urejenost .
Samo Rep (Policist): Jaz sem zelo proti, če je policist neobrit v uniformi. Urejena brada je nekaj drugega. Sem proti tudi, da mora imeti policistka spete lase. Zakaj ne bi imela spuščenih las, če je zaradi tega lepša ali pa bolj šarmantna. Saj je ravno tako ženska kot vse druge. Vsekakor so odstopanja, zato pa imamo neka okvirna pravila. Kot zanimivost: včasih je veljalo, da morajo biti lasje, dva prsta nad ovratnikom. Danes je v pravilniku omenjena samo urejenost.

Klemen (ŽVPL): Imate policisti kakšen pravi policijski lokalček, nekakšno zbirališče policistov? Tako kot v filmih?
Samo Rep (Policist): Ne vem, da bi kaj takega obstajalo. Jaz sem z Vrhnike. Imam pa tam en lokal, kjer se obrača večina mojih prijateljev. Tam ni policistov. Sovražim se v prostem času karkoli pogovarjati o službi.

Klemen (ŽVPL): Pa vajini sodelavci, sta zadovoljna z njimi?
Samo Rep (Policist): Tukaj je velik kolektiv in normalno, da se tudi pri nas oblikujejo skupine. Z nekom se malo več družiš, z drugim manj. To pa ne pomeni, da se ne bi razumeli med seboj, ali pa da bi bila med nami kakšna nasprotovanja. Seveda so tudi izjeme. Tudi med posameznimi oddelki, npr. prometni, mejni . Nihče ni zato kaj več ali manj vreden.

Klemen (ŽVPL): Kako gledajo nate, Tjaša, kot žensko in kakšen je položaj ženske v policiji?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Včasih se mi zdi, da se me kot žensko celo bolj bojijo kot policaja.
Samo Rep (Policist): Meni se zdi, kot soldelavcu, Tjaša čisto enakopraven član kolektiva. To je moje mišljenje. Ni ne bolj zapostavljena, niti je kot žensko nihče ne nosi po rokah.

Klemen (ŽVPL): Je še kakšna policistka na tej PP, poleg 100 policistov?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Ja, še ena.

Klemen (ŽVPL): Jih obvladata?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Dokaj dobro.
Samo Rep (Policist): Danes so policistke veliko bolj samozavestne, kot so bile nekoč. Tudi zanimanje raste za to službo. Nasplošno odobravam ženske v policiji. Lahko je celo boljša kot moški (Samo Rep govori za prometno policijo, o.a.).

Klemen (ŽVPL): Pa fizično posredovanje ženske, če dovoliš, kot šibkejši spol?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Vsak mesec imamo samoobrambo. Tam delamo z moškimi. Torej smo pripravljene tudi na moško silo, sploh pa ne gre v intervencijo samo en policist, vedno te ščitijo še drugi in ti njih. Sploh ne smeš priti na policijo s strahom, da bi ti kdo kaj kdaj naredil.
Samo Rep (Policist): Reakcije ljudi, ki jih obravnavamo, so velikokrat drugačne na policistko kot pa na policista, velikega meter devetdeset in težkega 95 kg. Posledice pa so enake ali pa še hujše pri policistki. Mogoče bi znala policistka celo bolje reagirati na neko kršitev kot pa policist. Veliko policistk strožje ukrepa na neko kršitev kot policist.

Klemen (ŽVPL): Ali sta tolerantna?
Samo Rep (Policist): Jaz mislim, da sem.
Tjaša Ferfolja (Policistka): Jaz tudi, čeprav vsi pravijo, da sem stroga.
Samo Rep (Policist): Velikokrat opozorilo doseže večji učinek kot kazen. Policist bi moral biti v prvi vrsti psiholog, kot pa neka represiva. V določenih primerih.

Klemen (ŽVPL): Kako pa prenašate žalitve? Sta šolana tudi za to?
Samo Rep (Policist): Te vrste tolerance predvsem dobiš z leti. Nikoli ne smeš vzeti žalitev osebno. Ljudje žalijo uniformo. Ljudje pogosto žalijo.

Klemen (ŽVPL): Kakšno pa je šolanje za policista?
Samo Rep (Policist): Prej si po končani osnovni šoli šel na srednjo policijsko šolo v Tacen ali pa po končani drugi srednji šoli na prešolanje prav tako v Tacen za pol leta in pol leta prakse na postaji, tako kot Tjaša. Včasih je bil to internat z omejenim gibanjem. Skoraj nek vojaški režim. Izhodi so bili pogojeni z učnim uspehom. Zdaj tega ni več.

Klemen (ŽVPL): Tjaša, zakaj si se šele po gimnaziji odločila za službo na policiji?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Z vpisom na gimnazijo sem si pustila prosto pot. V teh štirih letih sem še malo odrasla in se tako odločila, da grem v Ljubljano.

Klemen (ŽVPL): Kako je, ko se po končani šoli kar na enkrat znajdeš na cesti, z orožjem in ogromno pooblastili?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Saj imaš mentorja ali mentorico. Kot kadet in tudi kasneje. On te po poteklem času oceni, ali si sposoben za to delo ali ne. Opravljaš pa vse vrste dela, nič manj nič več, kot ostali.

Klemen (ŽVPL): Pa stiske? Recimo, da bi si v tem času premislila.
Tjaša Ferfolja (Policistka): Vsaka služba ima svoje dobre in slabe lastnosti. Saj ni nobene take, s katero bi bil vedno zadovoljen. Želja je bila prevelika, da bi pustila to službo.

Klemen (ŽVPL): Kdaj pa v pokoj?
Samo Rep (Policist): Jaz bi šel po 30-ih letih delovne dobe. Si predstavljaš 65-letnega "starčka", ki ureja promet, intervenira pri masovnem pretepu ali pa da vozi motorno kolo in nekoga lovi?

Klemen (ŽVPL): Kako se vedeš, če bi moral intervenirati pri prijatelju, ki ravno tebe ni povabil na tisto zabavo?
Samo Rep (Policist): Zbijem ga kot mačka. To je hec. To spet odvisno od policista do policista. Vendar, če imam tako službo, se moram soočiti tudi s tem. Moral bi biti profesionalen, čeprav bi bil malo manj uraden. Pomemben je odnos človek človek v danem trenutku. So npr. policisti, katerih inštruktor sem bil, sedaj so pa moji šefi. To še ne pomeni, da se lahko do njega obnašam kot se mi zazdi. Zdaj je moj šef.

Klemen (ŽVPL): Vzamete orožje domov? Če ga, ali ni to malce nevarno?
Samo Rep (Policist): Lahko bi ga vzel domov, če bi mi kdo grozil. Jaz pa imam tega orožja dovolj že v službi, zakaj bi ga nesel še domov. Da bi ga prijateljem kazal ali pa doma?im. Naj bo kar tukaj, kjer je (na policijski postaji, o. a.). Nosim ga takrat, ko ga rabim. V službi.

Klemen (ŽVPL): Kaj pa narediš, ?e se zapleteš v kakšne nesporazume v civilu Npr. v pretep?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Ti si policaj 24 ur na dan, vendar v prostem ?asu ne kažeš, da si. To se pravi, da bi reagiral, tako kot moraš.

Klemen (ŽVPL): Pa, ?e s tem kršiš zakon?
Samo Rep (Policist): Saj vemo, kdaj lahko sam sebe braniš, oz. nazaj udariš. Če te bo nekdo klofnil, ga najbrž ne boš nalomil, tako da bo en teden v bolnici. Midva veva, da na neke brezvezne provokacije ne bova nasedala. Rajši se umaknem. Poskusiti mu moraš seveda dopovedati, da to nima smisla. Če pa bi že bil napaden, bi izkoristil svoje znanje, da bi se ubranil. Potem pa bi kot vsak poklical policijo. Problem lahko nastane, ?e je nekdo nabrklan.

Klemen (ŽVPL): Kakšne so posledice, ?e dobijo policista, ki je v službi ali doma, z drogo? Tu predvsem mislim na travo (mehke droge, o.a.). Kaj pa v srednji policijski šoli?
Samo Rep (Policist): Jaz sem bil vzgojen še v stari "jugoslovanski" kadetnici. Bilo je nepopisno bolj strogo kot danes. Takrat sem bil proti. Danes pa lahko odkrito povem, da sem pokusil. Pa ne samo pokusil, mogo?e celo dvakrat, trikrat ali pa petkrat. To je čisto moja stvar. Da se razumemo, drugo je preprodaja, razpe?evanje . Danes slišimo, da na zahodu celo razmišljajo, da je manj škodljiva, kot tobak - nikotin, katran. Javno lahko priznam, da sem kadil, pa ?e se zapiše moje ime in priimek. Pa? pokadil sem. Zaradi tega nisem nikomur škodil. Če so dijaki (kadetske šole, o.a.) probali kaditi travo, res da bodo neko? policisti, ne vidim v tem ni? slabega. Ne sme pa biti zasvojen s tem.

Klemen (ŽVPL): Pa tvoje mnenje, Tjaša?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Jaz bi presko?ila.

Klemen (ŽVPL): Kako pa se v policiji gleda na homoseksualce, kot policiste? So kakšni v policiji?
Samo Rep (Policist): Tu pa jaz grem naprej. O tem pa ne bi rad govoril. Mogo?e bi Tjaša prej opazila koga, ki je gay.
Tjaša Ferfolja (Policistka): Jaz še nisem naletela na nobenega.

Klemen (ŽVPL): Kako bi se obnašala do njega?
Tjaša Ferfolja (Policistka): Mislim, da ?e ne bi drugim ni? hotel, tudi drugi ne bi njemu ni? hoteli. Smo pa razli?ni.
Samo Rep (Policist): Če bi vedel za nekoga, da je, se verjetno ne bi po?util dobro v njegovi bližini. Sem proti temu. Raje dvakrat potegnem joint, kot pa da bi ga gledal pred seboj. Res, to pa ne. Toliko punc, kot je okoli nas, moških, pa bom ravno moškega izbral. Naj ima vsak svoje mišljenje. Seveda ga ne bom zaradi tega obsojal, ali pa da bi mu kaj rekel. V mojem krogu prijateljev pa ne bi bil. Tako velja zame.

Klemen (ŽVPL): To pa mislim, da bi bilo vse. Hvala obema.
Samo Rep (Policist): Hvala bogu. Je že kar malo dolgo. (smeh)

Klemen Garbajs - avatar

Klemen Garbajs

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 26.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 1 člankov.