v rubriki dogodki:
.. / / / 11.05.2010 10:08

Adam v Orto baru predstavili prvenec Alfa

V petek 7. maja je bil Orto bar poln, kot že dolgo časa ne. Bil je dan za promocijski koncert prvorojenčka Alfa, skupine Adam.

Skupina Adam je na slovenski glasbeni sceni dokaj novo ime, a vendarle njihovi začetki sedajo že v daljno leto 2006. Takratna prijateljska druženja Petra Dekleve, Damirja Lisice in Aneja Kočevarja so se kaj kmalu preselili v glasbeno druženje. Pridružil se jim je še bobnar Anže Zavašnik, s katerim so pod okriljem RSQ-ja odigrali dva koncerta in ustvarili neke zametke pesmi, katere lahko danes poslušamo na prvencu.

Največ zanimanja je takoj ob izzidu požel njihov videospot Odnosi med srečnimi, ki ga je posnel Urban Pekle. Skladba je v Sloveniji naletela na topel sprejem predvsem pri močnejšem delu populacije, saj so v videospotu nastopila mična dekleta. Seveda pa so ob poslušanju naleteli tudi na dober odziv pri nežnejšem delu populacije in tudi pri glasbenih kritikih. Sami člani skupine so dobro skrivali identiteto, kar je še bolj sprožilo zanimanje, kdo so dejanski člani skupine Adam.

Andrej Zavašnik - Zava je moral zaradi prezasedenosti zapustiti bobnarski stolček, ki ga je več kot uspešno zasedel energični in hkrati umirjeni Gregor Jakac, prej poznan kot bobnar skupine Tide, ki je pesmim dodal še kanček svoje osebnosti in lahko bi rekli, postavil piko na i.

Fantje so celotno ustvarjanje in snemanje albuma Alfa posneli in ustvarili Alfablog, ki je izhajal tedensko, v vseh 18. poglavjih pa so predstavili druge strani pesmi, ki ponavadi poslušalcem ostanejo skrite. Adam se držijo načela "naredi sam", kateremu je botrovala tudi montaža videospota Otroci Brzine, katerega je posnel Miha Rekar. Spot je v prvem tednu predvajanja zasedel 5. mesto na lestici Domačica na MTV Adria.

Pa še nekaj besed o samem koncertu. Če povzamem celoten koncert in ga moram opisati kar se da na kratko, bi lahko rekel, da so fantje odlično žgali in kljub dokaj hladni publiki odigrali in predstavili album več kot odlično.

Name je močan vtis pustila pesem Včeraj, danes, jutri, katero so občutno podaljšali in raztegnili. Posebej všeč mi je bilo stopnjevanje na začetku pri uvodni pesmi Herointeror.

Pünker, ki je punk pesem, v pravem starem pomenu besede, ni prav nič odstopala po svojih ritmih in hitrosti, kar še bolj povdari dejstvo da je so v Ortu fantje res iztisnili vso energijo in žgali kot se zapove. Čez celoten koncert so prevladovali hitri ritmi in na trenutke tudi nežni udarci Gregorja , odlične bas linije Aneja in le navidez nežni vokal Dadota, ki odlično meša čustva v vsako pesem in jo odpoje točno tako, kot je posneta na albumu.

O kitari pa je skorajda nepotrebno zgubljati besede, saj še vedno ne morem verjeti koliko zvokov lahko Peter spravi iz tiste njegove črnobele Telecaster-ce. Mojster kitare v pravem pomenu besede.

Še en odličen koncert, ki sem jih obiskal in če bi ga zaradi katerega koli razlog moral izpustiti, bi mi bilo prekleto žal. V prihodnosti pa absolutno priporočam obisk katerega od koncertov skupine Adam, če pa jih ne utegnete zaslediti nikjer v vaši bližini, pa si definitivno privoščite zaplatek, ki je v štirih različnih ovitkih in je definitivno album, katerega morate imeti v vaši osebni zbirki.

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

Adam - thumbnail

Adam

Foto: Jani Ugrin / janiugrin.com