v rubriki dogodki:
.. / / / 05.06.2004

Bohem v živo

Skupina Bohem je po prisotnosti v slovenskem glasbene prostoru razmeroma mlada skupina, čeprav deluje že pet let. Rezultat dela je plošča Življenje ni zločin, ki je izšla lansko leto in na kateri je moč najti vrsto zanimivih skladb. Seveda me je zato zanimalo, kako skupina zveni v živo.

Promocijski koncert v ljubljanskem Orto klubu so odigrali v petek, 4.6.2004 in zelo zanimivo je bilo opazovati, kako različno občinstvo je prišlo na koncert. Sprva je izgledalo, da bodo igrali skoraj izključno za novinarje in prijatelje, nato pa je bilo v klubu vedno več, vsaj na pogled, ortodoksnih heavy metalcev, ki pa so prišli poslušat prav Bohem.

Morda največja - in to dobesedno ? zanimivost skupine je njihov ženski del, klaviaturistka in back vokalistka Manca, ki v višino meri, celo zame zavidljivih 187 cm!!! Žal pa se je včeraj izkazala tudi kot najšibkejši člen skupine, saj klaviatur skoraj ni bilo slišati, pa tudi njen sicer zanimiv vokal ni prišel do izraza. Morda zgolj napaka tonskega mojstra, kar je v Ortu pri ženskih vokalih skoraj obvezno?

Sicer ima skupina dva člana, ki opravita ogromno dela ? kitarist Marjan, ki je pokazal obilo znanja in pa seveda pevec Matic, ki ima sicer precej nastopaški nastop, a je lepo videti mladega pevca, ki mu ne manjka samozavesti za odrsko nastopanje. Basist Dejvi in bobnar Damir sta kot ritem sekcija poskrbela, da je glasba tekla kot mora.

Naj se dotaknem še repertoarja ? do premora (za Orto precej nenavadno) so odigrali nekaj skladb s prvenca, slišali smo prvo uspešnico Kraljica sanj in prihajajočo 9. junij (ki smo jo še enkrat slišali tudi za zaključek), pa sploh njihovo prvo skladbo Strah, zanimivo Kri in zaščitno Boem.

Njihova glasba je v živo zelo dinamična in energična, mnogo bolj rock, na trenutke celo hard rock, kot pa vse skupaj zveni na plošči. Zanimivo, s prepričljivim vokalom in predvsem kitaro. Izkazali so se tudi s predelavami Nickelback in The Rasmus, ki so zvenele zelo prepričljivo.

No, po odmoru pa je vse krenilo naprej. Ko sem že pred koncertom videl set listo, sem se veselil, da bom skupino slišal igrati tudi nekaj starejših skladb ? Neila Younga, Queen, Van Halen, pa tudi Bon Jovija. A že pri Rockin' in the free world me je veselje minilo, saj je bila skladba precej izmaličena in iskreno povedano ? srce se mi je trgalo.

In vse predelave so si bile preveč podobne, glede na to, da je skupina najbrž pred leti začela prav s temi skladbami, bi od njih pričakoval nekaj več improvizacije in lastne domišljije pri igranju pogosto slišanih skladb. Vzdušje v Ortu je bilo kljub temu izvrstno (še ena o orto heavy metalcih, ki so najbolj uživali ob predelavah Bon Jovija in Jump Van Halen?!), še posebej ob Od višine se zvrti (bojim se, da bodo ljudje kmalu pozabili, da gre za skladbo skupine Martin Krpan in da jo je napisal Aleš Klinar?!).

Skratka, avtorska glasba skupine Bohem me je v živo presenetila in očarala, saj ji vdahnejo še nekaj dodatne energije, si pa želim, da bi med premorom odšel iz Orta in bi mi ostali le dobri vtisi. Skupina bo morala pospešeno nabrati koncertno kilometrino, hkrati pa bo kmalu napočil tudi čas za predstavljanje novih skladb.

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bohem v Ortu - thumbnail

Bohem v Ortu