v rubriki dogodki:
.. / / / 16.09.2004

Dva dni na poti s celjskimi Multiball

Celje, Slovenija - Scwheinfurt, Nemčija (in nazaj). Beatstakes na zvočnikih, požiranje stotine kilometrov avtocest dveh nemško govorečih držav in Strung Out!!!

Prejšnjo nedeljo, 5. septembra., mi zazvoni telefon. Na drugi strani Gregor, pevec in kitarist celjske punk rock skupine Multiball, ki mi brez ovinkarjenja razloži, da imajo v torek 7. septembra koncert v nemškem Schweinfurtu z ameriškimi Strung Out, in mi pove, da imajo še prosto mesto v kombiju in me končno vpraša, če bi šel zraven. Seveda sem takoj privolil, kljub temu, da naj bi pot v eno smer trajala okoli devet ur ali celo več. Tudi ura odhoda - pet zjutraj ? ni bila preveč razveseljujoča. A se je kasneje izkazalo, da pot, ki smo si jo krajšali s poslušanjem in pogovori o glasbi ter občasnim spanjem, le ni bila tako naporna.

Tako smo okoli tretje ure popoldne prispeli v Schweinfurt, natančneje pred staro železniško postajo, ki sedaj služi kot center, kjer se odvijajo koncerti, zraven pa imajo še lokal, sobo z računalniki... Do večera, poleg tonske vaje, nismo počeli veliko stvari razen ogleda mesta in pogovarjanja z obiskovalci, skejtarji in zaposlenimi v centru. Publika se je počasi začela nabirati in Multiball so igrali prvi. Čeprav brez enega kitarista so zelo solidno odigrali svoj repertoar. Tukaj gredo pohvale tonskemu mojstru, ki je zrihtal zvok, kot ga le redki v Sloveniji. Redko srečaš tonskega mojstra, ki si ne misli, da je nad njim le bog in ki rabi le komad ali dva, da narihta vse kot je treba. Kot kaže je kombinacija le-tega redkost le v Sloveniji. Multiball so odigrali približno dvanajst pesmi, ki jih lahko najdemo na njihovem prvencu ? med drugimi Downtown Party, Ladies Room, Today Or Tomorrow, At Last - in tudi nekaj novih ? Friday Night Anthem, When I'm Done, Don't Worry, ki bodo svoje mesto gotovo našle na naslednjem albumu. Navdušili so tudi s svojim nastopom, posebej basist, ki bi lahko bil s svojimi skoki in nepasivnostjo vzor mnogim dolgočasnim muzikantom, ki v celem koncertu naredijo le par korakov, da o skokih sploh ne govorimo. Tudi ostala člana nista bila daleč zadaj. Čeprav je publika prišla predvsem na ameriške legende Strung Out so jih ? sklepajoč vsaj po prodaji zgoščenk in majic ? tudi Multiball kar navdušili. Za Multiballi so igrali nemški Disabused, katerih posebnost je bila, da niso imeli bas kitare. Igrajo pa metalcore.

Kot vrhunec večera pa so nastopili Strung Out, ki so v okviru svoje turneje po Evropi obiskali tudi Schweinfurt, kjer je gostovalo že veliko zvenečih imen punk rock scene kot so Hot Water Music, Dropkick Murphys, Anti-Flag, Rise Against, The Real McKenzies? Bend, ki je do sedaj izdal pet studijskih albumov (šesti izide na začetku oktobra), eno živo ploščo, dva EP-ja, se pojavil na različnih kompilacijah in prekrižaril Ameriko, Evropo in Japonsko? Igrajo progresivni punk rock z veliko tehničnimi deli. Skupino sestavljajo vokalist Jason, ki je tudi večinoma pisec besedil in oblikovalec ovitkov plošč, kitarista Chris in Rob, basist Jake in bobnar Jordan, ki je letošnji nominiranec za najboljšega bobnarja v reviji Drum magazine. Igrali so v glavnem komade iz vseh plošč, izvzeta je bila le plošča z naslovom Skinny Years? Before We Got Fat, ki so jo posneli preden so začeli izdajati za Fat Wreck Chords. Igrali so komade kot so Razor Sex, Fire Cracker, Exhumation Of Virginia Madison, Velvet Alley, Jacky O, Matchbook, Monster, Kill Your Scene, Asking For The World? in še mnoge druge ter par novih iz prihajajočega albuma Exile In Oblivion, ki bo prav tako izdan pri Fat Wreck Chords.

Po koncertu smo spregovorili še par besed s člani skupine, ki so se izkazali za zelo nezvezdniške, izkazali pa so tudi podporo skupini Multiball in izrazili željo, da bi v bližnji prihodnosti spet igrali v Sloveniji. Okoli treh zjutraj so odšli s svojim avtobusom, saj so imeli še dva koncerta do konca turneje? Za mene, Multiball-e in njihovega roadija pa se zadeva še zdaleč ni končala. Ker so nekateri člani že kar nekaj spili in ker smo bili večinoma utrujeni od celodnevne vožnje smo se odločili, da sprejmemo ponudbo ene od organizatork in prespimo v backstage-u. Tako se je dogajanje preselilo v lokal stare železniške postaje, kjer sta lokalni pankerki navduševali roadija in bobnarja z mešanjem pijače imenovane Copkiller (74 procenten rum + kokakola). Pevec in kitarist Gregor pa je okupiral Austin Powers-ov fliper, a kot kažejo neobjavljeni dokumentirani posnetki, dokaj neuspešno. Temu je botrovalo predvsem nemško pivo. Ker se je moral lokal počasi zapreti smo odšli v zgornje prostore, kjer je legendarni Jägermeister dokončno "pokončal" še zadnje preživele. Zjutraj je računica pokazala par blackout-ov, par razbitih kozarcev in skorajšnji nočni padec iz pograda. Slike in celotno dogajanje na tem after party-ju in celotnem potovanju bi lahko konkuriralo z legendarnimi angleškimi humorističnimi nanizankami.

Pot nazaj je potekala podobno kot prejšnji dan, z izjemo enega manjšega zastoja. Vsi pa so/smo se strinjali, da če bi vsak dan na tour-u potekal tako, bi ga kaj kmalu zaradi velike neprespanosti, mačkov in drugih žurerskih težav, predčasno prekinili. Ampak, če na koncu pod vse skupaj potegnem črto, lahko samo rečem, da mi ni žal, da sem privolil v povabilo skupine Multiball. Še kdaj!

the Dead kid

se dokaj spocita druscina na poti v Schweinfurt - thumbnail

se dokaj spocita druscina na poti v Schweinfurt