v rubriki dogodki:
.. / / / 09.08.2011 16:01

Festival Lent: vsako leto 16 dni in 16 noči čage

Opomba uredništva: spet se je zgodilo - uredništvo ŽVPL-a je poleti pojedlo preveč kislih kumaric in tale reportaža z letošnjega Lenta je objavljena točno mesec po koncu največjega štajerskega festivala. Žveplenobna hitrost v pravem pomenu besede. Vseeno prijetno branje in veselo klikanje.

Vsako letni Festival Lent ki traja 16 dni in 16 noči, spremeni Maribor v prav poseben svet. Lent je največji slovenski festival in eden največjih poletnih festivalov v Evropi.

V Mariboru se je tudi letos odvijal tradicionalni Festival Lent, na katerem ni manjkalo niti nastopajočih še manj pa obiskovalcev. Ob bogati gostinski ponudbi smo se lahko sprehodili po ulicah starega Lenta, na kateri se je vsak večer, šestnajst dni na veliko dogajalo.

V času med 24. 6. in 9. 7. 2011, smo imeli priložnost videt edinstven izbor prireditev, na katerih so se predstavili pevci, igralci, plesalci svetovnega formata, tudi koncerte jazza, popa, rocka, klasične in etno glasbe, večere z kant avtorji in šansoni, dramska in lutkovna gledališča, gledališke in plesne predstave in še mnogo več. Prireditve so potekale na več kot 30 prizoriščih po vsem mestu, izvedli so 496 prireditev z več kot 1200 dogodki, na katerih se je okoli 650.000 obiskovalcem predstavilo okoli 5400 sodelujočih iz 30 držav.

S takšnim številom obiskovalcev in nastopajočih, se Festival Lent uvršča med največje tovrstne festivale v Evropi. Multikulturni festival, ki je pred devetnajstimi leti izšel iz folklornega festivala Folkart, se lahko pohvali z številnimi nagradami med katerimi je preko štirideset nagrad svetovnega festivalskega združenja IFEA (The International Festival and Events Association), ki pod svojim okriljem združuje več kot 2500 festivalov z vsega sveta.

Festival Lent se je kot vsako leto do sedaj, tudi letos zaključil z znamenitim ognjemetom ob spremljavi glasbe, katerega si je ogledalo na tisoče glava množice. Skratka, dogajanje na Lentu je bilo vrhunsko, vse pohvale organizatorjem ki so speljali festival do konca in seveda obiskovalcem, brez katerih ne bi bil Festival Lent to, kar je vsako leto.

-- Tilen Dugodnik &

Jernej Aleksič - avatar

Jernej Aleksič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 17.01.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 3 člankov.

Festival Lent 2011 - thumbnail

Festival Lent 2011

Foto: Jernej Aleksič