.. / / / 30.03.2011 10:45

Kaj je žveplenobna hitrost?

Na starem ŽVPL-ovem forumu (ki ga ni več) sem nekoč definiral žveplenobno hitrost, a ker žveplenobna hitrost, kot fenomen, ki jo mora poznati vsak bralec (kaj šele dopisnik) ŽVPL-a, je na mestu, žveplenobna hitrost dobi svoj zapis (in ne, da je samo omenjena v nekem članku).

Žveplenobna hitrost - definicija

Definicija žveplenobne hitrosti je taka:

Žveplenobna hitrost je približno obratno sorazmerna
svetlobni hitrosti - ali pa obratno!

Pozitivno izražena žveplenobna hitrost

To z drugimi besedami pomeni, da smo včasih najhitrejši, včasih pa tako frekventni kot Helijev komet, ... lahko se zgodi, da je dopisnik/ca na nekem žuru in takoj naslednji dan objavi fotografije, recenzijo, vse kot se šika in smo vsi zadovoljni. Žveplenobna hitrost se je izrazila pozitivno (recimo da je okrajšava za v enačbo žh+)!

Pozitivno/negativno izražena žveplenobna hitrost

Lahko se pa zgodi, da dopisnik/ca gre na dogodek, poslika celo zadevo, pripravi fotke, a drug/a dopisnik/ca pozabi napisati tekst, ima huronskega mačka, gnečo v službi, ... poleg tega, pa mu/ji je umrl najljubši sosedov polž. Žveplenobna hitrost se je izrazila pozitivno in negativno (za v enačbo bi napisali žh+/-).

Negativno izražena žveplenobna hitrost

Ko se zgodi tisto najhujše (da, uganili ste žh-), se zgodi marsikaj:

  • dopisnik/ca pozabi oddati tekst, slike, ali oboje,
  • dopisnik/ca pozabi, zakaj se je znašel nekje, kaj šele, da bi vedel/a, kaj mora napisati,
  • urednik (en ali drug) zapis ali fotke pozabi objaviti nekaj dni in čakajo v čakalnici,
  • urednik (en ali drug) spregleda mejl za nove dopisnike in jim ne odgovori po več mesecev,
  • nekdo izgubi ekskluzivne fotke nekega benda na nekem festivalu in jih nima za lastno objavo, kaj šele, da bi jih dala bendu v zahvalo, da ni našega fotografa vrglo izpred odra (bend Siddharta, festival Rock Otočec, nekdo naš urednik fotografije Mare Vavpotič),
  • nekdo dopisniku ukrade akreditacijo (nekoga bi celo uredništvo najraje za jajca), če dopisnik/ca ni vešč/a komunikacije in se ne dogovori za novo, se spet zgodi isto ...

Vse to (in še marsikaj) se lahko zgodi, če je za delovanje spletnega časopisa (kar ŽVPL je) odgovorna žveplenobna hitrost. Ja, res nam je težko.

Sedaj veste!

Upamo, da smo sedaj, ko imamo vedno večje uredništvo, malce bolj ažurni in se bojujemo proti žh+/- in žh- na vse kriplje in pretege, vas naj ne bo sram, ... če bi radi pisali / fotografirali / testirali pivo, lokale in hitrost sibirskih hrčkov za ŽVPL, pa le kliknite semle.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Žveplenobna hitrost / foto: Chris Halderman, vir: flic.kr/p/5xYrKT - thumbnail

Žveplenobna hitrost / foto: Chris Halderman, vir: flic.kr/p/5xYrKT