v rubriki dogodki:
.. / / / 16.05.2004

Nepozaben uvodni večer 20. Druge godbe

Tisti najbolj natančni se boste seveda ustavili že pri naslovu, saj koncert v Križankah 13. maja 2004 ni bil uvodni večer tradicionalne 20. Druge godbe, temveč predvsem koncert ob počastitvi obletnice. In če to natančnost pustimo ob strani, je treba že v uvodu zapisati, da smo bili priče nepozabnemu večeru, ki je najboljši možni način "začel" 20. Drugo godbo.

Križanke še niso bile povsem polne, ko je na oder že prišel vodja programskega odbora Bogdan Benigar in napovedal prvo skupino - v nasprotju s pričakovanji in napovedmi to niso bili škotski Cliar (koncert so morali zaradi smrti v ansamblu odpovedati), temveč ravno tako škotski Back of the moon.

Back of the moon so kvartet (dva brata ? igrata na kitaro, klaviature, piščali in pojeta, še en glasbenik, ki je igral na dude in piščali ter ženska, ki je igrala violino), ki so občinstvo nagovorili v simpatični škotski slovenščini, vseskozi pa so govorili v zabavni in zanimivi, a težko razumljivi škotski angleščini (tudi zato so mi njihova imena ušla).

Najpomembnejša je seveda glasba in te s strani Back of the moon ni manjkalo ? mešali sta se škotska otožnost in živahnost oziroma radoživost. Nekaj lastnih pesmi, nekaj pesmi izpod peresa slavnega pesnika Burnsa in seveda obilica tradicionalnih škotskih napevov.

In čeprav so si bile skladbe proti koncu že podobne, so predvsem s tistimi hitrejšimi vižami, kjer so se mešale violina, dude in piščali, navdušili in primerno ogreli občinstvo, ki je kmalu zatem dočakalo nesporni vrhunec koncerta in morda tudi festivala.

Po letu dni so se na oder Križank vrnili TerraFolk, ki so včeraj tudi v Sloveniji uradno izdali ploščo N'Taka, a so v nasprotju z mnogimi drugimi skupinami, ki takšne koncerte izkoristijo za promocijo, koncert izkoristili predvsem za glasbo in užitke, povezane s slednjo.

Seveda je kvartet oziroma pogosto tudi kvintet (s harmoniko je bil pogosto na odru prisoten tudi Janez Dovč, novi član skupine) igral skladbe z vseh treh do sedaj izdanih plošč, ob vsem tem pa so odigrali še vrsto zanimivih predelav, ki bi jih zlahka posneli na še eno ploščo.

Žanrsko smo lahko uživali v prav vsem ? rocku, jazzu, ciganskih melodijah, nekaj latina je bilo vmes, celo nekaj starih partizanskih, pa klasičnih in... In verjemite, če kdaj, potem so te tri pikice zares na mestu!

Zvezdi večera sta bila zagotovo Bojan Cvetrežnik (violina in tudi mandolina) ter ljubljenec občinstva Boštjan Gombač (klarinet, piščali, vokal, tudi klavir na koncu), ki je pokazal izredno širok spekter znanja in dojemanja glasbe, občinstvo pa mu je pokazalo, kako ceni njegovo delo in da bo pri TerraFolk vsekakor pogrešan.

Tisti, ki ste včeraj zamudili koncert (nikar ne iščite izgovorov!), imate letos poleti še nekaj priložnosti, da jih vidite v živo, kajti zasedba in bržkone tudi glasba skupine bosta po tem kar precej spremenjeni. No, po bučnih ovacijah za skupino TerraFolk je sledil krajši premor in nato zaključek večera ? Katalena.

Začeli so z močno in zanimivo prearanžirano izvedbo Da göra ta škarbinina in nato nadaljevali s prijetno in zanimivo mešanico skladb z obeh plošč ? prvenca (Z)godbe in razmeroma sveže Babje leto. Občinstvo si je najbolj zapomnilo tiste hitrejše ? Bom pa ruteč orau, Istrska, Ta lipovska, Pobelelo pole z ovcama, Široko more i Dunaj, Bija je fantičec mlad, za mnoge odlične pa je žal zmanjkalo časa.

Kljub vsemu bi želel opozoriti, da v nastopu Katalene tokrat le ni bilo vse tako brezhibno, kot smo tega navajeni, a seveda živa izvedba zahteva svoj davek, svoje pa je tokrat dodal tudi neprijeten mraz. V sami instrumentalni izvedbi je bilo slišati nekaj malega napak in osebno se mi je prvič zgodilo, da me je zmotila preveč samosvoja vokalna interpretacija nekaterih besedil s strani Vesne Zornik, zaradi katere so bila besedila na trenutke povsem nerazločna.

Pohvale vredno pa je njeno živahno odrsko gibanje, ki ga poprej nisem zasledil, odlično pa je svoje delo opravila tudi trojka Narat ? Rebolj ? Gombač, medtem, ko se je Tibor Mihelič (na dan koncerta je praznoval 27. rojstni dan) nekajkrat izgubil, Polone Janežič pa se ni slišalo najbolje.

No, za zaključek so se člani vseh treh nastopajočih skupin združili na odru v skladbi We'll meet again, ki je bila podrejena improvizaciji in na katero očitno tudi tonski mojstri niso bili pripravljeni, saj ni bila izpeljana čisto tako, kot smo si vsi želeli ? glasbeniki na odru in obiskovalci v Križankah, ki so se zaradi mraza že praznile.

Če potegnemo črto pod nastope? bodite pozorni na skupino Back of the moon, saj so bili nad odzivom občinstva prijetno presenečeni in se bodo zagotovo še vrnili k nam. TerraFolk so še enkrat več dokazali svojo nesporno kvaliteto in mojstrstvo in če imate priložnost, si jih oglejte v živo ? ne bo vam žal! Tudi mlada skupina Katalena je svoje delo opravila zelo dobro, seveda pa je zelo težko stopiti na oder za mojstri odrske in glasbene umetnosti, kot so TerraFolk.

Dvajsetega maja se bo dogajanje okoli Druge godbe znova prebudilo, saj bo na Magistratu otvoritev razstave plakatov Druge godbe, v nedeljo, 30. maja pa uradni začetek 20. festivala Druga godba.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

TerraFolk - zaenkrat se stirje - thumbnail

TerraFolk - zaenkrat se stirje