v rubriki dogodki:
.. / / / 17.07.2009 09:29

Po prvem Šklab festivalu ...

Trbovlje imajo bogato tradicijo uporništva, ki sega še v čase delavskega gibanja, tako da ni čudno, da je v njih bogato vzklilo tudi seme punka. V devetdesetih z močnimi koreninami v lokalnih bendih zbranih okrog Not the Same. Letos pa so si organizatorji zastavili ambiciozen projekt v obliki največjega festivala s punk predznakom na naših tleh.

Tako smo na eni strani imeli priložnost videti vrsto skupin, ki se že dolgo časa gibljejo na vrhu punk rock in hard core glasbene scene, na drugi strani pa so se predstavili mladi bendi s tovrstnim predznakom iz okolice. Prvi dan so festival otvorili Strojmašine – zasedba oz. derivar skupine The Stroj, ki križa spektakel na odru z raziskovanjem doma narejenih inštrumentov iz industrijskih elementov. Med pospravljanjem konstrukcije, ki je spričo zahtevnosti »inštrumentov« trajala nekoliko dlje časa, je pristone pod odrom zabavala Delavska godba Trbovlje in hkrati pripravljala teren za prve headlinerje večera The Exploited.

Ortodoksni punkerji delujejo že praktično 30 let, v zadnji dekadi so se sicer začeli nagibati v metal vode, a so še vedno ostali ene izmed punk ikon. To je pokazala tudi številčna punk publika, od staroselcev, ki so iz naftalina potegnili usnjene jakne z neti, do novodobnega punk plemena. Kljub trudu na odru, samega nastopa ne moremo uvrstiti med presežke, oz. je čas benda že kar nekaj časa mimo, a je bil za marsikoga vseeno nastop, ki si ga je z nostalgijo ogledal.

Za njimi je sledil drugi »vrhunec« večera. Švedska zasedba Millencolin - ena od skupin, ki je v Evropi na noge postavila melodični punk rock. Kljub kopici odličnih zgodnjih plošč, ki so danes že zapisane kot klasike, pa energični nastopi niso bili nikoli njihova močnejša stran. Tako pevec funkcionira dokaj togo, medtem ko ostala člana s kitarami poskušata graditi vzdušje.

Skratka korekten koncert z kakšnim zdrsom, nekoliko pod energetskim pragom značilnim za bende iz te zvrsti, a s kopico hitov. Za njimi pa definitivno presenečenje večera – Overflow. Hrvaška punk rock zasedba, ki redno zahaja v naše kraje je navdušila z energijo do konca nabitim nastopom in hkrati predstavila še nekaj pesmi s prihajajoče plošče, ki bo po predstavljenem materialu vsekakor zelo obetajoča. Tako se je zaključil prvi dan festivala.

Drugi dan festivala se je celoten program zamaknil zaradi popoldanskega deževja, tako da je zgodnji paket »domačih« bendov nastopil s kakšno uro zamude, a še vseeno prezgodaj, da bi se lahko predstavil pred številčnejšo publiko. Le ta se je začela nabirati šele med nastopom zasedbe Moskovskaya, ki je, za Fast Food Orchestra, ta večer zamenjala odpadle Skatalites, ki naj bi na festivalu zastopali ska barve. Na tehtnici je po ogledu vseeno prevagalo mnenje, da bi bolj prijal ogled Skatalites.

V ska ritmih so nadaljevali Red Five Point Star, eden popularnejših trboveljskih bendov novejše generacije, kar so pokazale tudi vedno bolj strjene prve vrste. Za njimi pa je sledil bend - eden tistih, ki jih je večina tisti dan najbolj pričakovala – The Toy Dolls. Skupina, prav tako kot Exploited, deluje od konca sedemdesetih, še edini originalni član Olga, pa je okrog sebe zbral dream team ekipo prekajenih punk mačkov. Tako se kot odtrgani dinamični duo v ospredju odra v svojem showu, polnem neumnosti in trikov, ki več kot pritičejo njihovi glasbi, odlično dopolnjujeta s Timom Gooberjem.

Ritem na bobnih pa jima daje še en punk veteran, Duncan Redmonds, ki je naše kraje v preteklosti obiskal s svojim takratnim odličnim bendom Snuff. Skratka punk zasedba, ki glasbo jemlje kot zabavo, z leti pa se je, kot kaže, kljub pogostim menjavam v zasedbi, transformirala v celoto, ki še vedno in kljub visokim letom deluje sveže in zabavno ter uživa v tem kar počne.

Konec večera so prepričljivo zaokrožili hrvaški Kud Idijoti, ki jih kilometrina še vedno ni načela. Najvztrajnejšim pa so z generičnim ska odmerkom postregli še Fast Food Orchestra. Tako se je zaključil prvi Šklab festival. Kljub malenkost manjšemu obisku, kot bi ga pričakovali za festival s tako privlačnim programom znotraj svojega žanra, pa se nadejamo bližnjemu srečanju tudi naslednje leto.

Dr. Agomer

 - thumbnail

Foto: Domen Repnik