v rubriki dogodki:
.. / / / 20.03.2003

Protest proti vojni v Ljubljani I

Danes je ameriška vojska napadla Irak. Vsi, ki smo proti vojni smo se v Ljubljani zbrali (skoraj) pred ameriško amasado in mirno protestirali proti vojni. Prvi aktivisti so prišli pred ambasado že ponoči, ko je Amerika začela z napadom na Irak in kljub grožnjam policije vztrajajo še zdaj. Na v večini časa mirnem popoldanskem protestu proti vojni na Prešernovi ulici se je zbrala pisana množica državljanov in državljank, ki se ne strinjajo z vojno. V Iraku in drugje.

Kljub temu velja pripomniti, da kontra-ameriška poza za vsako ceno ne pelje nikamor. Komentarji v stilu "... zdej pa ne je*bem nič več ameriškega ..." pač niso najbolj taktni. Stavim, da bi vsaj četrtina obiskovalcev morala takoj sleči svoje kavbojke. Prav tako so ljudje narobe razumeli ameriško državljanko, ki je povedala, da stanje v ZDA ni tako, kot ga vidimo na CNN in v ostalih medijih in da je navdušena nad protestom Ljubljančank in Ljubljančanov. Nek mirovnik je komentiral v stilu " ... dej utihn baba ameriška ...". Napaka, gospodična američanka je bila na naši strani.

Zgodilo se je tudi nekaj incidentov znotraj ograje, baje da so enega aktivista, ki se je spopadel s policijo, odpeljali na policijsko postajo. Prav policija pa je bila večkrat izžvižgana, ker je "branila" ameriško ambasado in nam odžirala prostor, da nismo morali vsi protestirati pred njo. Česa so se bali, ne vem. Saj smo bili mirni.

Naj povem še, da se je zborovanje, ki je bilo napovedano v KMŠ-ju preselilo pred Moderno galerijo in da bo baje trajalo pozno v noč. Fotke pa spodaj in v drugem delu foto reportaže ...

Foto: Em3r10.com

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Avtonomna cona ameri˙ka ambasada - thumbnail

Avtonomna cona ameri˙ka ambasada