v rubriki dogodki:
.. / / / 18.06.2012 09:57

Rock Music Fest na Gospodarskem razstavišču

"Poletje se ne more začeti brez Rock Music Festa" so napovedovali organizatorji. Toda sam dogodek, ob nepolni dvorani na Gospodarskem Razstavišču, je bil bolj kot ne invazija slabega ozvočenja in precenjene pijače.

Festival se naj bi odvijal na odprtem prizorišču, toda organizatorji so se zaradi muhastega vremena v zadnjih tednih odločili za 'ziher' varianto in so ga preselili v notranjost. Za pol litra piva je bilo treba odšteti 4,5 €, voda je stala 3 €, energijski napitek pa 4 €. Z visokimi cenami pijač so v fond poskušali povrniti denar, ki se v njem ni nabral zaradi dokaj nizkih cen samih vstopnic.

Festival so odprli Yulia Schmidt, The Toronto Drug Bust in Billysi. Že z Billysi so se začele težave z ozvočenjem, ko pa so na oder stopili še eni predstavniki domače scene Tide, je bilo besedila pesmi že skoraj nemogoče razločiti. Bolj kot se je njihov repertoar bližal koncu, bolj smo si želeli, da se bi končal, ne glede na dobro glasbo. Instrumenti so bili preglasni, vokali pretihi.

Po skupini Tide, so na oder stopile prve večje zvezde večera – Warrior Soul. Metal zasedba, ki prihaja iz ZDA in je v preteklosti nastopala z Metallico in podobnimi znanimi bendi. Njihova glasba je zaradi slabega ozvočenja zvenela še trše, toda ne glede na vse, je pevec Clark vsaj za trenutek dvorano dvignil na noge. Njihovih politično obarvanih besedil nismo razumeli, toda bili so dovolj, da so nas pripravili na še eno domačo poslastico – Elvis Jackson.

Po dveh 'trših' bendih, je njihova glasba delovala osvežilno in je na noge dvignila vso dvorano. Tiste, ki so njihove komade poznali in tiste, ki so zanje slišali prvič. Publiko so zabavali z že izurjenimi in načrtovanimi elementi, kot so: žoga za na plažo med publiko, 'plavanje' po publiki na blazini, in kričanje pevca takrat, ko se mu je zdelo, da je energija malce upadla. Ne glede na slabo ozvočenje so bili prvi bend, ki je dvorano zares dvignil na noge.

Za njimi so na oder stopili najbolj pričakovani Sunrise Avenue, ki so zastopali barve Finske. Skakala niso samo mlada dekleta, med publiko so se našli tudi predstavniki nasprotnega spola in malce starejše generacije. Vsi so se zbudili med največjima uspešnicama Fairytale Gone Bad in Hollywood Hills.

Dokaz, da je večina publike festival obiskala ravno zaradi finskih zvezdnikov smo dobili, ko so na oder stopili še Maybe Winehouse in Lollobrigida, ki so svoj repertoar speljali za skoraj povsem prazno dvorano.

Lahko torej Rock Music Festu rečemo festival? Povabljene skupine mu dajo dobro ime, ki pa ga slabo ozvočenje in vrtoglave cene pijače postavijo na slab glas. So se pa organizatorji potrudili in dali pobudo za nekaj novega, kar se v naši majhni Sloveniji zgodi le še poredko.

Tako, da je po našem mnenju, ne glede na vse, prvi Rock Music Fest uspel, saj so obiskovalci zapuščali prizorišče dvignjenih glav.

Polona Brajkovec - avatar

Polona Brajkovec

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 29.10.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 30 člankov.

Rock Music Fest 2012  na Gospodarskem razstavišču - thumbnail

Rock Music Fest 2012 na Gospodarskem razstavišču

Foto: Damjan Cilenšek / Vini