v rubriki dogodki:
.. / / / 07.12.2017 14:29

Siddharta in Izštekanih 10 v razprodanem Kinu Šiška

6. decembra 2017 so Siddharta četrtič gostovali v Izštekanih, na četrtem tradicionalnem decembrskem dogodku, ki sliši na ime Izštekanih 10!

Četrta v vrsti Izštekanih specialk pred publiko, ki se od leta 2014 dogajajo v Kinu Šiška - l. 2014 z Big Bandom RTVSLO, l. 2015 s Simboličnim orkestrom, lani s Sounds of Slovenia - se je bil začel leto poprej, ko so leta 2013 Izštekani z Izštekanih 20 praznovali 20. obletnico obstoja.

Za tiste, ki se jim ne da brati, lahko koncert strnemo v dve besedi, ki sta: "Ljudje, hudo!"

TL;DR

Torej, dobro naoljena izštekana mašina ve kaj dela in tudi letos ni bilo drugače. General Jure Longyka ima jasna navodila, v službi rokenrola, strumno naprej. Kljub temu, da Val 202 ni prenašal koncerta v živo na radijskih valovih, je bila oddaja predvajana na spletnih valovih: na Facebooku in na Val202.si. Zakaj? Ker je NK Maribor igral s Sevillo in hrabro izenačil.

Tomi M. je po koncu prvega komada (Nastalo bo) sam pozdravil publiko na Izštekanih in Siddharta nadaljevala prvi venček, ki je pripadel njim (poleg Nastalo bo, še Baroko in Do konca), članom Siddharte (Tomi M., Primož B., Jani H., Tomaž O. R. in Boštjan M. - a jih je sploh treba predstavljati(?!?)), pa se je kot je v navadi v akustičnih izvedbah, pridružil tudi Martin J. - Buco.

Prvi izmed gostov se izštekali Koala Voice, ki so z Manco in ksilofonom našli Ledeno v čisto sveži, predbožični preobleki. Zatem so nas Siddharta posuli z Diamanti, za njimi sta nas na piknik povabila Nika in Dejan iz skupine Patetico, ki sta v duetu za klavir in vokal predstavila Piknik v samosvoji, Patetico izvedbi.

Za njimi so Homo Carnula priredili dolenjski mladi upi MRFY - natančneje: Gregor in Lenart sta skupaj z Boštjanom in Tomažem odžgala super priredbo. Po Diosu, ki ga je odigrala Siddharta, je bil čas še za enega dolenjskega predstavnika in sicer glavni pesmopisec Alexander iz skupine Jardier, ki je samo s svojo kitaro in prezentnim vokalom odinterpretiral Indian Boy-a v čisto ekstazo. Ni čudno, da mu je še Tomi malce fouš.

Čas nežne ekstaze se je nadaljeval: po Spet otrok v izvedbi Siddharte, je stopila na oder Neca Falk, ki je samo s pomočjo Janija H. na basu marsikomu v dvorani in za malimi in velikimi ekrani orosila oko. Če si sposodim misel nekega urednika: "Lepo." Siddharta je nadaljevala akustični sprehod s pesmijo Narava.

To ni bil hitovski večer ...

Čeprav je Tomi vmes rekel, da to ni hitovski večer, je bil to večer veselja. Veselja ob novih, drugačnih interpretacijah vsem dobro znanih pesmi. Kajti vsake toliko je treba izprežti in pričakovanjem reči srečno, ter se prepustit' lepoti glasbe. Večer veselja ob drugače izvedenih hitih. In naslednja dva gosta sta publiko s svojimi izvedbami do takrat najbolj presenetila. Hudo lepo.

Murat, šentviške gore list, je sprva nalagal plast za plastjo v svoj zankolovilec (angleško looper) in nastal je Klinik. Zelo drugačen, a prav zato lepši kot kriminal, ki je zanj lep. Sledil je rap trojec Matter, ki so sebi lasten način predelali Platino. "Kdo je ta kič? Jaz sem ta kič, hotla si kič, za vratom je platina. Čiči na ič ..." Odprta usta. Tamladi so štekal, tastari (z redkimi izjemami) niso. Ploskal' so vsi. :)

Na Rave so nas nato povabili Siddharta, kjer je poleg virtoznosti vseh članov zasedbe (skozi cel večer) treba poudariti triangel frazo, ki jo je igral Buco čez cel komad z izjemo refrenov. To igranje triangla lahko pokažete vsakomur, ki se bo kadarkoli zajebaval iz tega inštrumenta. Vsak, ki ima dve roki, ne zna igrat' triangla! Buco zna. QED.

Za naslednji komad se je Buco presedel v prvo vrsto na cajon, saj je kot član zasedbe Tribute 2 Love s Hamom na čelu izvedel priredbo štiklca Strele v maju, kjer je kot vokalist sodeloval tudi znani pevec Ansambla bratov Meglič, Tomi M. :P Na kitari smo imeli priložnost spremljati čarovnika na akustičnem inštrumentu, ki je poskrbel za solo ob ploskanju rok. Ploskanje rok je bilo slišati tudi, ko so Hamo in posvetilo ljubezni zapustili oder.


Nanj sta prišla pevec Noctiferie Gianni Poposki in god(al)ec Bojan Cvetrežnik, ter ob pomoči rok in grl Siddharte odžgala odlično akustično verzijo THOR-a! Ploskanje rok publike se je spremenilo v organske bobne, ki so skupaj z nastopajočimi na odru komad pripeljali do vrhunca. Metal!!

Zgodbo o debelem mladem uslužbecu, ki dela v mestu (Phatyuppie) so nam odlično izvedli Siddharta, za njim pa so prišli na oder Marko Hatlak na harmoniki in Elvis Jackson, ki so pokazali svojo navihano virtuoznost v My Dice, angleški verzijo Ringa. Skozi elvis-jacksonovsko obarvane kitice je spretno krmilil Buda, na refrenih pa se jim je pridružil Tomi M. Vse skupaj je na klavirski harmoniki začinil Marko, in Siddharti je ostal samo še en štiklc, s katerim so končali redni del izštekanih. Bonsai.

V bisu je skupina odigrala B Mashino, Orion Lady in Samo edini, ter tako potešila apetite "tastarih" oboževalcev. Na B Mashina se je bendu na odru po 16 letih prvič pridružil Bojan Cvetrežnik, violinist, ki je leta 2001 odigral violino na studijskem posnetku.

Torej, bilo je hudo, ljudje. In če niste bli tam, vam je lahko žal, ker je bilo še bolj hudo, kot je spriča opazovati na posnetku celotnega koncerta na Fejstbuku. Kajti: napetost in naboj energije sta bili iz nastopa v nastop večji ... kar je za akustični večer nedvomno presežek!

Setlista

01. Nastalo bo (Siddharta)
02. Baroko (Siddharta)
03. Do konca (Siddharta)
04. Ledena (Koala Voice)
05. Diamanti (Siddharta)
06. Piknik (Patetico)
07. Homo Carnula (MRFY)
08. Dios (Siddharta)
09. Indian Boy (Jardier)
10. Spet otrok (Siddharta)
11. Dolga pot domov (Neca Falk)
12. Narava (Siddharta)
13. Klinik (Murat)
14. Platina (Matter)
15. Rave (Siddharta)
16. Strele v maju (Hamo & Tribute to Love)
17. THOR (Noctiferia in Bojan Cvetrežnik)
18. Phatyuppie (Siddharta)
19. Ring (Elvis Jackson in Marko Hatlak)
20. Bonsai (Siddharta)
-----
21. BIS B Mashina (Siddharta z Bojanom Cvetrežnikom)
22. BIS Orion Lady (Siddharta)
-----
23. BIS Samo edini (Siddharta)

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Oče Izštekanih - Jure Longyka in Primož B. (Siddharta) na Izštekanih 10 - thumbnail

Oče Izštekanih - Jure Longyka in Primož B. (Siddharta) na Izštekanih 10

Foto: Damjan Cilenšek / Vini