v rubriki dogodki:
.. / / / 18.04.2011 14:52

Torul v Ortu napovedali prihajajoči album

V soboto, 16. aprila je po le nekajmesečnem premoru slovenska synth-pop skupina Torul spet nastopila v Ortu. Kratek čas med dvema koncertoma nakazuje, da je mastermind in gonilna sila banda (tudi Torul) v zelo produktivni fazi. V vmesnem času je nekdanji DJ in današnji producent namreč podpisal pogodbo z nemško založbo Infacted, posnel komade za prihajajoči album, postavil novo spletno mesto, izdal singel Try in pripadajoči videospot, ki se že uspešno predvaja na MTV. Sobotni koncert je bil zato napoved novega glasbenega izdelka.

Če je pred koncertom kazalo, da ljudi ne bo veliko, pa se je do začetka koncerta Orto lepo napolnil, a vseeno dopuščal miganje in normalno spremljanje koncerta. Barva večera: črna, kakopak.

Trije glasbeniki, med katerimi izstopa nastop karizmatičnega pevca Jana Jenka, so sicer dovoljšnja vizualna popestritev za dekleta v publiki, vendar pa se nismo mogli znebiti občutka, da bi skupini Torulu ustrezal tudi večji oder. Lansko leto so njihovi basi in videoprojekcije z lahkoto zapolnili vse kotičke odra na Trnfestu, poslušalci pa smo namesto koncerta dobili cel šov.

Pol tokratnega repertoarja so sestavljali komadi starejšega datuma, predvsem s prejšnjega albuma Dark Matters. Pri zvesti publiki hiti, kot so Halloween, It Was Supposed to Be Fun in Where the Night Starts, vedno vžgejo.

Nas pa je bolj zanimalo, kakšen bo prihajajoči album. Nove skladbe, ki so predstavljale polovico koncerta, nas niso razočarale. Če si po prvem poslušanju drznemo sklepati o celotnem izdelku, bi lahko rekli, da Torul ostajajo domačno temačni, a vseeno kanček bolj optimistični in odločni, kot smo jih bili vajeni. Prvi hit že imamo (Try), v soboto pa nas je očaral še On the Floor.

Ne, Torula ne bomo slišali na komercialnih radijskih postajah, ki štancajo hite, ustrezajoče množičnemu poslušalstvu. Torul je čudovit za tiste prijetne temne trenutke, ko nočemo videti, kam gremo, in se raje pustimo odpeljati.

Today you'll take me home
I've been waiting for so long
At night I feel awake
At night I feel the day

Z veseljem že vnaprej napovedujemo, da bo prihajajoči album In Whole vreden večkratnega poslušanja. In še več(j)ih koncertov!

Tamara Langus - avatar

Tamara Langus / Centrifuzija

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.04.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

Torul - thumbnail

Torul

Foto: Miha Rekar / mr.si