v rubriki dogodki:
.. / / / 26.09.2004

The (Bootleg) Beatles

Ko od urednika dobiš sporočilo, da te čaka karta za obisk koncerta posnemovalcev skupine The Beatles, zraven pa še informacijo, da baje nažigajo bolje kot originalni bend, ti še ni nič jasno. Ko izveš, da se vse skupaj dogaja v Festivalni dvorani, koncert pa je organiziral Andrej Šifrer, pa so pričakovanja velika. Slovenijo so pretekli petek prvič obiskali člani skupine The Bootleg Beatles, ki imajo za seboj že več kot 4000 koncertov in legendarno skupino posnemajo vse od leta 1980.

Prvo presenečenje je bila polna Festivalna dvorana, med obiskovalci vse živo, od drugošolcev do legend slovenske glasbe, vsi pa so kot v starih časih takoj, ko so se odprla vrata v dvorano, precej histerično stekli do odra. Ograje pred njim ni bilo. Najstnice, ki so v letih, ko so Beatli še nastopali, kričale, se solzile in na ves glas drle (čeprav v Sloveniji samo ob poslušanju njihovih plošč), so na koncert pripeljale vnučke.

Drugo presenečenje: člani skupine The Bootleg Beatles so odlični studijski glasbeniki, ki si kruh služijo z igranjem za zvezdnike (Joe Cocker, Robie Williams, Stevie Wonder, Diana Ross, Oasis...) in svoje delo opravljajo odlično. Med komentarji, ki jih zasledite na njihovi spletni strani, je tudi izjava Georgea Harrisona, nekaj v stilu: "Kje ste dobili vse te čudovite akorde, jaz jih nisem nikoli igral!"

Tretje presenečenje - koncert, ki se je začel z rahlo zamudo in obveznim kričanjem ob napovedi, je obiskovalce popeljal skozi zgodovino ustvarjanja skupine. Tako smo Beatle na odru videli v treh opravah, ki so ustrezale pesmim iz različnih obdobij, npr. pisane obleke v stilu albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Johna Lennona v hipijevskem obdobju, oprave v stilu nastopa v šovu Eda Sullivana itd. Slišali smo večino znanih komadov: Hey Jude, Twist and Shout, Let it Be, All my Loving, Come Together, Elanor Rigby, Give Peace a Chance, I want to hold your Hand? Dvorana je bila ves čas na nogah, in bolj ko se je vse skupaj bližalo koncu, bolj se je bivšim najstnicam trgalo in so si res dale duška. Ozračje razgrejejo tudi člani skupine, saj med posameznimi komadi brijejo norca iz Yoko Ono in jo prosijo, naj ne poje več, zelo jih veseli, da so se po toliko letih spet našli na odru, skratka vse za dobro razpoloženje. Tega ni manjkalo. Po dveh urah si ob odhodu iz dvorane slišal požvižgavanje znanih komadov in prepričan sem, da bo marsikateri CD player po dolgem času spet zavrtel kakšnega od albumov legendarnih Beatlov.

Foto (c) Miro Majcen

Miro Majcen - avatar

Miro Majcen

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 04.06.2004 na ŽVPL-u skupaj objavil 35 člankov.

Ringo Ringo - thumbnail

Ringo Ringo