v rubriki dogodki:
.. / / / 30.03.2004

Zadnja Kišta

Naslov članka je dvoumen, saj bo v naslednjih odstavkih predstavljeno dogajanje na zadnji Kišti, ki se je odvijala v petek, 26.3. v KUD-u Franca Kotarja v Trzinu, hkrati pa bom napisal tudi nekaj razlogov, zakaj je bila to morda nasploh zadnja Kišta.

Tha Flow, glavni zvezdi pa Slon'n'Sadež. Tudi vstopnice so bile že v prodaji, ko je sprva prišlo do zamenjave predskupine - Naio Ssaion namesto Tha Flow.

Kmalu zatem pa še klic s strani organizatorja, da je sama izvedba Kište pod velikim vprašanjem. O razlogih raje nisem spraševal, temveč sem se pred tednom dni razveselil novice, da Kišta vseeno bo. Namesto ob 21. uri že ob 19. in s strogim koncem ob 22. uri. Torej matinejska izvedba!

Da dni pred samim dogodkom pa še dodatna nenavadnost ? zaradi nenavadne ure vstopnine ni! Oziroma je ni bilo! Prost vstop! Ob izjemno popularnih Slonu in Sadežu je to zagotavljalo polno dvorano. In tako je tudi bilo. Strogi varnostniki so nas enega po enega začeli v dvorano spuščati točno ob devetnajsti uri in dobrih dvajset minut kasneje se je v nabito polni dvorani začela zabava. Začeli so jo Naio Ssaion, skupina, o kateri smo lahko veliko slišali in prebrali. In veste kaj? Še veliko tudi bomo!

Lahko bi jih označili za klasično nu-metal skupino, a jih od klasičnih, običajnih in povprečnih ločita dve pomembni stvari ? pevka in violina kot glavni instrument. Zares odličen ženski vokal, povrh vsega izdelan nastop in izjemna interpretacija, da karizmatičnosti sploh ne omenjamo. In ob dveh drvečih kitarah ter odličnem ritmu za povrh vsega še virtuozna violina ter violinist, ki je bil včasih tudi meter visoko v zraku. Dodelan nastop, izdelana oblačila in porajajoča blagovna znamka... V kratkem izide njihove prvenec Numedia, ki ga bomo na naših straneh izčrpno predstavili.

In glavne zvezde ? Slon'n'Sadež, za spremembo ne s kabarejsko predstavo, temveč s kvartetom. Tisti, ki ste redni obiskovalci njihovih koncertov, veste, da tudi na teh rock'n'roll večerih ne manjka dobre volje, smeha in domislic, vse skupaj pa je seveda le spremljava odličnim skladbam, mi morda že napoveduje nadaljevanje prvenca Kabare.

Kar smo zadnjič lahko prebrali o koncertu na Metelkovi, je držalo tudi tokrat. V prvih nekaj vrstah predvsem najstnice in najstniki, ki so izkoristili zgodnjo uro koncerta in povrh vsega še brezplačen vstop. Za povrh pa Smile ali dva in zabava je popolna. Vsaj zanje!

Petnajst minut pred deseto je bilo vsega konec in počasi smo se lahko oziroma smo se morali raziti. Na poti do avtomobila smo videli nekaj primerov, zaradi katerih so se okoliški prebivalci glasno pritoževali in očitno dosegli svoje.

Da, Kišta je v Trzinu zaprla vrata. Po Kamniku, od koder je župan "pregnal" številne glasbene skupine in koncerte omejil na narodno-zabavne, se je mladini odrekel še Trzin. Ostanejo Domžale, morda se bo kaj premaknilo v Mengšu in seveda Ljubljana. Pa tudi v prestolnici primer K4 ni najbolj spodbuden! Ob skorajšnjem vstopu v EU se mladini in subkulturi očitno slabo piše! In lahko se vprašamo, kako visoka je cena demokracije?

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Cel band - thumbnail

Cel band