v rubriki dogodki:
.. / / / 28.09.2004

10. Festival Mesto žensk je tu!

Prvi glasbeni dogodek letošnjega jubilejnega Mesta žensk se bo zgodil v soboto, 2. 10. ob 22.10. v KUD France Prešeren s sestrskim duetom CocoRosie. Sestri Sierra in Bianca Cassady sta odrasli v Brooklynu, od koder se je vsaka posebej namenila po svetu; Bianca je bolj za šalo kot zares pisala ljubezenske pesmi, Sierra pa se je lotila študija opernega petja v Evropi, vse dokler se nista srečali v Parizu. V njuni pariški kopalnici sta lani združili svoje moči in nastal je pravljičen neofolk-blues-triphop album, ki ga vodijo kitara, klavir, flavta, ambientalni zvoki in elektronsko vzorčenje.

La Maison de mon Reve (Hiša mojih sanj), kakor se njun pri založbi Touch&Go izšel prvenec imenuje, ju letos že drugič popelje na odmevno turnejo po Evropi in ZDA.

Glasbeni del Mesta žensk se bo nadaljeval v ponedeljek, 4. 10. ob 19.30 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma z eksperimentalnem zvočenjem in performansom Pamele Z. Skladateljica/izvajalka in avdio umetnica, ki živi in dela v San Franciscu, predstavlja osupljivo eksperimentiranje z glasom, tehnologijo vzorčenja in elektronskim procesiranjem "v živo".

Njeno ustvarjanje se razteza vse od predelav Stockhausnovih del do sodelovanja z režiserjem Petrom Greenwayom, pank pevko Nino Hagen in ustanovnim članom skupine Roxy Music Brianom Enom.

Po predstavitvi dela Pamele Z se bo torek, 5. 10., nadaljeval v stilu prepletanja glasbe in performansa. V Stari elektrarni se ob 20.00 predstavlja velška koreografinja in performerka Eddie Ladd s Club Luz - klubskim večerom elektra in vizualij filmske b-produkcije.

Njen solistični nastop je inspiriran z glasbo Kraftwerka, Kylie in Laurie Anderson. Večer v Stari elektrarni si bo z Eddie Ladd mdr. delila tudi v Londonu živeča izraelska vizualna umetnica in performerka Anat Ben-David s svojo Popagando.

V svojem elektrokabaretu meša melodije tridesetih in štiridestih let 20. stoletja z elektrom in starimi izraelskimi napevi, vse skupaj pa začini s projekcijo svojih nagrajenih videov in z ekstravagantnimi kostumi.

Sreda, 6. 10., je v znaku elektropanka in slavnih newyorških Le Tigre, ki bodo nastopile ob 23.00 v Gala Hali, AKC Metelkova Mesto. Glasbenice si v estetiki "izreži-prilepi" prisvajajo strategije feministične umetnosti (Sherrie Levine) in politično motiviranega rapa (Public Enemy), odmikajo se od tradicionalnega punk rocka in sprejemajo tehnologijo digitalnega vzorčenja.

Koncertu "tigric" bodo sledile DJ-eke Radia Študent. Trio Le Tigre bo v Ljubljani le na kratko in sicer od torka, 5. 10., do četrtka, 7. 10.

Na zaključni dan desetega Mesta žensk, v četrtek, 7. 10., bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ob 20.30 nastopila ena od najboljših in najslavnejših romskih pevk ? Mitsou ? s svojo novo skupino Mitsoura.

Bivša članica Ando Droma se je z novo skupino podala na pot, kjer se križajo tradicionalna romska godba, ambientalni zvoki, elektro in trans.

Festival Mesto žensk bosta v četrtek, 7. 10. ob 24.00 uradno zaključili beograjski hiphoparki Bičarki na travi v Klubu Gromka, AKC Metelkova Mesto. Hiphoparki se brez dlake na jeziku lotevata tem, kot so seks, droge in nasilje. "Bitcharki" bosta v petek, 8. 10., nastopili tudi v mariborski Pekarni (Gustaf).

Podrobnejše informacije najdete na spletni strani Mesta žensk.

Za Mesto Žensk

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.